Előfizetés

Merkely Béla: Az orvosok 99,9 százalékát beoltották

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.31. 10:29

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A Semmelweis Egyetem rektora szerint ha két hónap alatt be lehetne oltani a magyar lakosságot, akkor májustól mindannyian biztonságban lehetnénk.
Egyre nő a bizalom a koronavírus elleni oltásban – mondta a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Merkely Béla elégedettséggel jelentette be, hogy a Semmelweis Egyetemen az orvosok 99,9 százalékát beoltották, a szakdolgozók esetében ez az arány 87 százalékos. Hozzátette, kollégái csütörtöktől vasárnapig több mint 15 ezer, idősotthonban dolgozó és lakó magyar állampolgárt oltanak, és várják a további feladatokat is. Hangsúlyozta: az oltásnak semmi szövődménye nincs, és a legjobb megoldás, hogy a védettséget egyéni, családi és nemzeti szinten megszerezzék az emberek. Megjegyezte: az oltás okozhat reakciókat, de korántsem járhat olyan súlyos betegséggel, mint amit a koronavírus okozhat. – Ráadásul nem lehet előre jelezni, hogy kinél lesz súlyos lefolyású a megbetegedés – tette hozzá.      
– Ha valakit beoltanak, onnantól kezdve szinte százszázalékos valószínűséggel el tudja kerülni a súlyos lefolyású megbetegedést, és az egész betegség egy náthává tud szelídülni

– fogalmazott.

Merkely Béla szerint előnyt jelent az, hogy Magyarországon már öt engedélyezett vakcina van. – Az a fontos, hogy minél több oltás álljon rendelkezésre, és minél gyorsabban történjen meg az egész nemzet szintjén az oltás, hiszen ez a feltétele annak, hogy vissza tudjon térni az ország a normális élethez, és a lehető legtöbb emberéletet tudják megmenteni – foglalta össze a rektor.  
– Ha két hónap alatt be lehetne oltani a magyar lakosságot, akkor májustól mindannyian biztonságban lehetnénk

– mondta.

Merkely Béla beszélt a kínai Sinopharm oltóanyagáról, amely technológiájában olyan, mint az influenza elleni vakcina, elölt vírust tartalmaz. – Ez az a módszer, amit már ötven éve alkalmaznak, és jelentős tapasztalat van róla – közölte. A rektor szerint meg kell adni a lehetőséget arra, hogy minél nagyobb számban és minél gyorsabban lehessen oltani. – Az oltóanyagok sokasága többletlehetőséget ad – emelte ki. Hozzátette: azok az országok, amelyek elhúzzák az oltási programjukat akár egy teljes évre, sokkal nagyobb veszteséget szenvednek el, mint azok, amelyek képesek lesznek arra, hogy akár néhány hónap alatt beoltsák a lakosság jelentős részét. – A beoltott és a betegségen átesett emberek így biztosítják azt a nyájimmunitást, amelynek köszönhetően az esetszámok radikálisan csökkenni fognak, és vissza lehet térni a mindennapi élethez – jelentette ki Merkely Béla. A vakcinákról elmondta: az AstraZeneca, a Sinopharm oltásai és Szputnyik vakcina már régóta ismert technológiára épül, a két legújabb mRNS alapú oltóanyag, a Pfizer/BioNTech és a Moderna viszont új módszerrel dolgozik. Utóbbi kettő előnye az, hogy a jövőben az új típusú világjárványokra sokkal gyorsabban lehet majd vakcinát előállítani, hiszen ha megismerik a vírus fehérjéit, akkor elképzelhető, hogy akár hat héten belül lehet megfelelő vakcinát gyártani. Merkely Béla fontosnak nevezte az oltással kapcsolatos bizalmat. Hangsúlyozta: az oltás volt az az orvosi felfedezés, amely a legtöbb életet mentette meg a világon. Emlékeztetett arra, száz évvel ezelőtt szinte minden családban volt olyan gyermek, aki valamilyen fertőzés miatt meghalt. A rektor kitért az Európában először Magyarországon alkalmazott új koronavírus-ellenes infúzióra is. Ezt az egyébként nem olcsó terápiát Merkely Béla olyan betegeknek javasolja, akiknek az immunrendszere gyenge, vagy jelentős krónikus betegségük van. Példaként hozta a szívelégtelenséget vagy a transzplantáción átesetteket. Hozzátette: a kezelés hasonlít a már hónapok óta használt vérplazma-terápiára.

Kiderült, hogy mennyire hatékony a Szputnyik V-vakcina

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.31. 09:47

Fotó: Rostislav Netisov / AFP
Az orosz oltóanyagnak - amelyet a magyar hatóságok az idősebb korosztályt érintően is vizsgáltak -, csak alsó korhatára van, az 18 év felett mindenkinek beadható.
90 százalék feletti hatékonyságú a koronavírus elleni Szputnyik V-vakcina - mondta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában. Szentiványi Mátyás azt is elmondta, hogy az egyes korcsoportokban nem voltak különbségek a hatékonyságban. Az orosz vakcinának - amelyet az idősebb korosztályt érintően is vizsgáltak -, csak alsó korhatára van és 18 év felett mindenkinek beadható - közölte. A Szputnyik V magyarországi engedélyezési folyamata november közepén kezdődött - fejtette ki. Ennek során az OGYÉI-nél áttekintették a dokumentációt, szakértőket vontak be, megtekintették az oroszországi gyártóhelyet, és kérdéseket tettek fel a gyártónak. Minden kérdésükre választ kaptak, így január 20-án engedélyezték az orosz vakcinát. Az OGYÉI főigazgatója azt is elmondta, hogy a közeljövőben az Európai Unióban is benyújtják a Szputnyik V engedélyezéséhez szükséges dokumentumokat. Várhatóan pár hónap alatt lezárulhat az uniós engedélyezési folyamat - tette hozzá. Szentiványi Mátyás azt is elmondta, hogy az OGYÉI már a kínai vakcinagyárat is megtekintette. Meggyőződtek arról, hogy a gyár korszerű, modern, nagy mennyiségben és jó minőségben képes gyártani. Emlékeztetett továbbá, hogy a Sinopharm vakcina hatásmechanizmusa hasonló, mint a Magyarországon régóta használt influenza elleni oltásnak.

Meghalt 61 magyar Covid-beteg,1307 új fertőzöttet regisztráltak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.31. 09:29

Fotó: Balogh Zoltán / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Kórházban 3562 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 268-an vannak lélegeztetőgépen.
Újabb 1307 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 367 586-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 61, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 524-re emelkedett – írja a koronavirus.gov.hu. A gyógyultak száma jelenleg 262 968, míg az aktív fertőzötteké 92 094.  Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (68 233) és Pest megyében (45 658) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Hajdú-Bihar (20 800), Borsod-Abaúj-Zemplén (20 549) és Győr-Moson-Sopron (20 513) megye. A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (7998). 
Kórházban 3562 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 268-an vannak lélegeztetőgépen. Közölték, hogy eddig 222 005 fő kapott oltást, közülük 56 825 fő már a második oltását is megkapta. Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lezárult, csütörtöktől már az idősotthonokra, bentlakásos szociális intézményekre összpontosulnak az oltások, az oltócsapatok ma is több száz idősotthonban oltanak. Február első hetében a védőoltásra regisztrált legidősebbek következnek, őket a háziorvos fogja keresni ezekben a napokban. Vasárnap 18 ezer adag Moderna-vakcina érkezését várjuk, jövő héten az 1800 legnagyobb háziorvosi praxis ebből kap 1-1 db ampullát, amely 10-10 regisztrált idős ember oltását teszi lehetővé háziorvosonként. Ezen túl minden háziorvosnak 6 fő szállítható idős embert kell kiválasztania, akiket betegszállítóval kórházi oltópontra visznek majd oltani.      Emellett 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm oltóanyag fog érkezni a következő 4 hónapban. Oroszországból 1 millió ember oltására elég vakcinát várunk 3 hónap alatt. A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötöttünk le több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből eddig csak az Pfizer és a Moderna vakcinák érkeztek Magyarországra. Pénteken az EU-ban harmadikként az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyaga is megkapta az uniós forgalomba hozatali engedélyt. Ezt a vakcinát a magyar hatóság már korábban engedélyezte. Így hamarosan ebből a vakcinából is érkezhet hazánkba.