Előfizetés

Tüntetést szervezett Putyin ellen, egyből keresni kezdték az orosz hatóságok

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.29. 21:35
Leonyid Volkov
Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP or licensors
Sorra veszik elő azokat az embereket, akik kiállnak a bebörtönzött ellenzéki politikus mellett.
Körözést adtak ki az orosz hatóságok az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus letartóztatása miatt vasárnapra meghirdetett országos tüntetés fő szervezője ellen, az ügyészség pedig a nem engedélyezett megmozdulásokban való részvétel törvényi megítélésének szigorítását helyezte kilátásba

– írj az MTI.

Az állami hírügynökség szerint a Nyomozó Bizottság (SZK) távollétében azzal vádolta meg Leonyid Volkovot, a Navalnijt támogató regionális közösségek vezetőjét, hogy információs hálózatok segítségével fiatalkorúakat biztatott fel a részvételre a múlt szombaton azonos okból meghirdetett tiltakozásokon. Volkov, aki 2019 óta külföldön, sajtójelentések szerint Németországban tartózkodik, tagadta a vádat. Az orosz főügyészség pénteken arra figyelmeztette azokat, akik el szándékoznak menni a hatósági engedély nélkül tartandó tüntetésekre, hogy magatartásukat tömeges rendzavarásban való részvételként értékelhetik. A hivatal elrendelte, hogy korlátozzák a hozzáférést a mozgósítást közlő közösségi médiához. Az illetékes moszkvai bíróság pénteken elrendelte Ljubov Szobol, Navalnij közvetlen munkatársa, Oleg Sztyepanov, a politikus moszkvai csapatának vezetője, Anasztaszija Vasziljeva, az Orvosok Szövetségének vezetője, Marija Aljohina, a Pussy Riot punkzenekar tagja és Oleg Navalnij, a politikus öccse házi őrizetbe helyezését. Csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezték őket azon a címen, hogy a szombati tüntetés szervezésével megsértették a járványügyi előírásokat.

A mutáció miatt változnak Németországban a beutazási szabályok

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.29. 21:05

Fotó: ARMANDO BABANI / AFP or licensors
Azt remélik, a lépéssel sikerül elkerülni egy minden eddignél súlyosabb járványhullám kialakulását.
A korábbiaknál fertőzőképesebb vírusváltozatokkal erősen sújtott országokból Németországba irányuló forgalom korlátozásával egészítette ki pénteken a német szövetségi kormány az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) járványának megfékezését szolgáló intézkedéseit.

– tudósiít az MTI.

Az állami hírügynökség azt írja, főszabály szerint szombattól egyelőre február 17-ig tilos a beutazás valamennyi országból és területről, amelyben jelentősen szétterjedt valamelyik új mutáció. Ugyanakkor a német állampolgárok, a Németországban élő külföldiek, az országon csak átkelő utazók és az áruforgalomban közreműködők továbbra is beléphetnek. A korlátozás egyelőre az Egyesült Királyságra, az európai uniós társország Portugáliára és Írországra, Brazíliára, valamint a Dél-Afrika, Lesotho és az Estwani Királyság – korábbi nevén Szváziföld – alkotta térségre vonatkozik. A rendelet indoklása szerint az új vírusváltozatok aggasztó gyorsasággal terjednek ezekben az országokban, és a mutáns vírusok behurcolása az új fertőződések számának sebes emelkedéséhez vezethet. Ez tovább növelné az egészségügyi ellátórendszer terhelését, amit a lakosság védelmében meg kell akadályozni.
Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter már a hét közepén jelezte, hogy a kormány szigorú beutazási korlátozásokra készül az új vírusváltozatok szétterjedésének lassítására. A pénteken kiadott rendelet megfelel az előzetes bejelentésnek. Vezető német járványügyi szakemberek szerint azzal kell számolni, hogy az új vírusváltozatok Németországban is egyre inkább kiszorítják a kevésbé fertőző korábbi változatokat.
A folyamatot csak lassítani lehet, ezért a legfontosabb az eddigi változatok okozta új fertőződések számának csökkentése, az új mutációk behurcolásának akadályozása és az oltási kampány folytatása. Csak így lehet elkerülni egy újabb, az első kettőnél is súlyosabb járványhullám megindulását.

A szövetségi egészségügyi minisztérium pénteki összesítése szerint eddig 150 esetben azonosították a három új vírusváltozatot Németországban. Az első helyen az először Angliában regisztrált, B.1.1.7-es jelzésű vírusváltozat áll, amely 120 ember szervezetébe jutott be. A második a dél-afrikai változat, amely 27 embert fertőzött meg. A Brazíliában felbukkant mutációt három fertőzöttnél mutatták ki. Az adatokat torzíthatja, hogy egyelőre a pozitív minták töredékénél végzik el a mutációk jelenlétét vizsgáló elemzést. A tárca egy új rendelete szerint ezen változtatni kell, a SARS-Cov-2-pozitív minták 5 százalékánál kell elvégezni az úgynevezett génszekvenciális vizsgálatot.
A járvány tavaly ősszel kibontakozott második hulláma levonulóban van Németországban.

Ukrajna megtiltotta az orosz vakcinák bejegyzését

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.29. 20:26

Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP or licensors
Mert az oltóanyag „agresszorként elismert államból” származik.
A kijevi parlament pénteken második olvasatban is elfogadta a gyógyszerek és védőoltások, köztük a koronavírus elleni vakcinák gyorsított bejegyzését lehetővé tevő törvénymódosítást, megtiltva egyben az Oroszországban kifejlesztett oltóanyagok bejegyzését

– írja az MTI.

Az állami hírügynökség szerint a törvénymódosításra a jelen lévő 364 képviselő közül 280-an szavaztak igennel a minimálisan szükséges 226 helyett – közölte az Unian hírügynökség. A törvénymódosítás lehetővé teszi az ukrán egészségügyi minisztérium számára, hogy sürgősségi ellátásra való hivatkozással gyorsított eljárás keretében jegyezhesse be a koronavírus elleni vakcinákat abban az esetben is, ha objektív okok miatt nem végezték el teljes mértékben az ehhez szükséges klinikai vizsgálatokat. A pozitív döntés feltétele az is, hogy az adott vakcinát már több más országban és az Európai Unióban is be kellett jegyeztetni.  Az orosz vakcinát kizáró, Petro Porosenko volt államfő képviselőcsoportja által benyújtott indítvány értelmében a törvény hatálya alá tartozó gyógyszer nem származhat az „agresszorként elismert államból”. A gyorsított eljárásban kiadott bejegyzési tanúsítvány egy évig maradhat érvényben, újabb egy évre szóló meghosszabbítás lehetőségével.