Előfizetés

Fürjes: 36 hektáros új park épül Csepelen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.29. 18:49

Fotó: Fürjes Balázs Facebook-oldala
Egy, az Orczy-parkhoz hasonló közparkot ígér az elhagyatott területre a Budapestért felelős államtitkár.
Uniós pénzből varázsolná újjá Észak-Csepelt Fürjes Balázs. A politikus jelezte, már megindult a nyílt közbeszerzési tender a 36 hektáros új park tervezésére. Megjegyezte, a terület nagyon elhanyagolt, hulladék, mocsok és pusztulás jellemzi.
Ezért a három Városmajornyi területen többek között gyalogos- és kerékpárosutak, sétányok, ösvények, védett, fás ligetek, közösségi sportpályák, kültéri fitnesz, mászófalak létesülnek. Emellett biciklis és gyalogoshidakat létesítenek a ferencvárosi partszakasz felé.  Fürjes Balázs szerint az új közpark is legalább olyan jó lesz, mint a megújított Orczy-park. Jelezte, a megközelíthetőségen is dolgoznak.
„Egyik oldalról a fejlesztés alatt álló és Kálvin térig hosszabbítandó csepeli hév és a Weiss Manfréd úti kerékpárút határolja, délről a jövőbeni Galvani-híd kapcsolódó körútja és a rajta futó villamos és kerékpárút, a Kis-Dunán keresztül Ferencváros fejlesztési területei fele pedig gyalogos és kerékpáros hidakat készítünk elő.”

Bejegyzését azzal zárta, a tervezési pályázat idén májusban zárul, a tervek, közösségi tervezésben és az önkormányzatokkal egyeztetve, két év alatt készülhetnek el.

Karácsony: Teljes szektorok kerültek a megsemmisülés szélére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.29. 18:12
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A főpolgármester szerint bővíteni kellene a megsegítendők körét és a támogatások mértékét is.
„...fontos is, hogy a döntések előtt a kormány is a szakértőkre hallgasson. Azonban ideje van annak is, hogy meghallja mások szavát is. Azokét, akik a megélhetésükért, a vállalkozásuk jövőjéért aggódnak és emelnek szót”

– írta Facebook-bejegyzésében a főpolgármester.

Karácsony Gergely arra a bejelentésre reagált, amely szerint meghosszabbítják a korlátozó intézkedéseket. Véleménye szerint életeket nem csak a járvánnyal, hanem a zárás, a korlátozások következményeivel szemben is kötelesség menteni. „Teljes szektorok kerültek a megsemmisülés szélére. A kormány kötelessége lenne, hogy ne csak ígérjen bértámogatásokat, hanem fizesse is ki azokat időben.” Éppen ezért szorgalmazta, hogy a kormány szélesítse a megsegítendők köré, egyúttal növelve a támogatások mértékét. 
„A semmibe hullott egzisztenciák, a holnaptól való szorongás megnyomorított életekhez vezetnek. Megszámlálhatatlanhoz”

– fogalmazott.

Megítélése szerint pénz lenne, mivel „naponta repülnek a tíz és százmilliárdok a haveroknak, hatalmas pénzekből irtják ki az egyetemi autonómiát is, és országszerte”, ráadásul Budapesten is egyre több az olyan beruházás, ami magánérdeket szolgál. Bírálta, amiért a gazdaságvédelmre szánt pénzek háromnegyedét a kormány nem erre a célra költötte. „Ha a kormány nem kap észhez, a majdan visszakapott életünkből nagyon sok minden hiányozni fog ahhoz, hogy igazán örülni tudjunk neki.” Megemlítette, hogy ugyan az önkormányzatok igyekeznek segíteni a vendéglátósoknak, de ebből nem lehet megmenteni a szektort. 
„A zárás életeket ment, más életeket viszont tönkretesz. Márpedig az életmentés mindenfajta értelemben kötelesség.”

– zárta bejegyzését Karácsony Gergely.

Korábban a lapunk is beszámolt arról, hogy a II. kerületben elengedik a teraszok bérleti díját, Székesfehérvár fideszes vezetése pedig 100 ezer forinttal, valamint egy komplex csomaggal segíti ki a bajbajutott vállalkozásokat. 

Megszólalt a vakcinák engedélyezésével kapcsolatban a Magyar Orvosi Kamara

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.29. 16:17

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Azt kérik, hogy a továbbiakban is csak az Európai Gyógyszerügynökség szabályainak is megfelelő bevizsgálás után engedélyezzék a készítmények forgalomba hozatalát.
„A Magyar Orvosi Kamara elnöksége arra hívja fel a kormány és az illetékes hatóságok figyelmét, hogy az oltások iránti szakmai és lakossági bizalom erősítése érdekében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a továbbiakban is csak a gyógyszerbiztonsági szabályokat transzparensen követve, az Európai Gyógyszerügynökség szabályainak is megfelelő bevizsgálás után engedélyezze a készítmények forgalomba hozatalát”

– közölte a köztestület.

Az állásfoglalást azután adták ki, hogy egy kormányrendelet megjelenése jelentősen leegyszerűsíti a vakcinaengedélyek kiadását. A kamara szerint a megfelelő bevizsgálásra már csak azért is szükség lenne, hogy az oltásokat az orvosok is jó lelkiismerettel, szakmai meggyőződéssel ajánlhassák és adhassák be.