Előfizetés

Karácsony: Teljes szektorok kerültek a megsemmisülés szélére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.29. 18:12
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A főpolgármester szerint bővíteni kellene a megsegítendők körét és a támogatások mértékét is.
„...fontos is, hogy a döntések előtt a kormány is a szakértőkre hallgasson. Azonban ideje van annak is, hogy meghallja mások szavát is. Azokét, akik a megélhetésükért, a vállalkozásuk jövőjéért aggódnak és emelnek szót”

– írta Facebook-bejegyzésében a főpolgármester.

Karácsony Gergely arra a bejelentésre reagált, amely szerint meghosszabbítják a korlátozó intézkedéseket. Véleménye szerint életeket nem csak a járvánnyal, hanem a zárás, a korlátozások következményeivel szemben is kötelesség menteni. „Teljes szektorok kerültek a megsemmisülés szélére. A kormány kötelessége lenne, hogy ne csak ígérjen bértámogatásokat, hanem fizesse is ki azokat időben.” Éppen ezért szorgalmazta, hogy a kormány szélesítse a megsegítendők köré, egyúttal növelve a támogatások mértékét. 
„A semmibe hullott egzisztenciák, a holnaptól való szorongás megnyomorított életekhez vezetnek. Megszámlálhatatlanhoz”

– fogalmazott.

Megítélése szerint pénz lenne, mivel „naponta repülnek a tíz és százmilliárdok a haveroknak, hatalmas pénzekből irtják ki az egyetemi autonómiát is, és országszerte”, ráadásul Budapesten is egyre több az olyan beruházás, ami magánérdeket szolgál. Bírálta, amiért a gazdaságvédelmre szánt pénzek háromnegyedét a kormány nem erre a célra költötte. „Ha a kormány nem kap észhez, a majdan visszakapott életünkből nagyon sok minden hiányozni fog ahhoz, hogy igazán örülni tudjunk neki.” Megemlítette, hogy ugyan az önkormányzatok igyekeznek segíteni a vendéglátósoknak, de ebből nem lehet megmenteni a szektort. 
„A zárás életeket ment, más életeket viszont tönkretesz. Márpedig az életmentés mindenfajta értelemben kötelesség.”

– zárta bejegyzését Karácsony Gergely.

Korábban a lapunk is beszámolt arról, hogy a II. kerületben elengedik a teraszok bérleti díját, Székesfehérvár fideszes vezetése pedig 100 ezer forinttal, valamint egy komplex csomaggal segíti ki a bajbajutott vállalkozásokat. 

Megszólalt a vakcinák engedélyezésével kapcsolatban a Magyar Orvosi Kamara

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.29. 16:17

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Azt kérik, hogy a továbbiakban is csak az Európai Gyógyszerügynökség szabályainak is megfelelő bevizsgálás után engedélyezzék a készítmények forgalomba hozatalát.
„A Magyar Orvosi Kamara elnöksége arra hívja fel a kormány és az illetékes hatóságok figyelmét, hogy az oltások iránti szakmai és lakossági bizalom erősítése érdekében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a továbbiakban is csak a gyógyszerbiztonsági szabályokat transzparensen követve, az Európai Gyógyszerügynökség szabályainak is megfelelő bevizsgálás után engedélyezze a készítmények forgalomba hozatalát”

– közölte a köztestület.

Az állásfoglalást azután adták ki, hogy egy kormányrendelet megjelenése jelentősen leegyszerűsíti a vakcinaengedélyek kiadását. A kamara szerint a megfelelő bevizsgálásra már csak azért is szükség lenne, hogy az oltásokat az orvosok is jó lelkiismerettel, szakmai meggyőződéssel ajánlhassák és adhassák be.

Nem tetszik az ellenzéknek, hogy Szijjártó dönt a vakcinákról, a külügy államtitkára cáfol

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.29. 16:03

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Ha az engedélyeztetés során alkalmazott szigorú szabályokon könnyítenek, azzal az egész bizonyítékokon alapuló orvoslást hazudtolják meg és növelik a tudománnyal, a védőoltással szembeni bizalmatlanságot – közölték az ellenzéki pártok.
„Az ellenzéki választási szövetség pártjai arra szólítják fel a kormányt, hogy vonja vissza a 19/2021. kormányrendeletet és az OGYÉI szakmai vizsgálata nélkül ne lehessen vakcinát engedélyezni Magyarországon”

– közölte a hatpárti ellenzéki együttműködés.

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd aláírásával jegyzett közleményben az olvasható, hogy a vakcinák engedélyezése nem lehet politikai kérdés, így az oltóanyagok felhasználhatóságáról nem politikusoknak, hanem szakembereknek kell dönteniük. Álláspontjuk szerint ha az engedélyeztetés során alkalmazott szigorú szabályokon könnyítenek, azzal az egész bizonyítékokon alapuló orvoslást hazudtolják meg és növelik a tudománnyal, a védőoltással szembeni bizalmatlanságot. Mivel a protokollok kiiktatását kockázatosnak tartják, ezért „az ellenzéki pártok határozottan elítélik akár a COVID elleni vakcinának, akár bármilyen egyéb gyógyszernek az ilyen módon történő engedélyezését.” Megjegyzik, hogy a kormányzat orosz és kínai vakcinákkal kapcsolatos kommunikációs zűrzavara csökkenti az orosz, kínai vakcinák lakossági elfogadottságát. Korábban a Népszava is megírta, hogy a kormány egy olyan rendeletet tett közzé, ami után egyes covid-elleni vakcinák hazai alkalmazásához már a hazai gyógyszerhatóság előzetes vizsgálata sem kell.  Az ellenzék által említett kormányrendelet úgy fogalmaz, "abban esetben kerülhet sor az engedély kiadására, ha a gyógyszert legalább egymillió személynél már alkalmazták. Ezen feltétel teljesülését a külpolitikáért felelős miniszter állapítja meg."

Menczer cáfol

„A gyurcsányista Vadai Ágnes és Hadházy Ákos vezetésével beindult a baloldali álhírgyár, a fake news kommandó. Most azt állítják, hogy Szijjártó Péter dönt különböző vakcinkáról. Természetesen ebből egy szó sem igaz.”

– jelentette ki a külügyi államtitkár a Facebook-videójában.

Menczer Tamás szerint a Külügyminisztérium feladata változatlan: információkkal látják el a magyar Országos Gyógyszerészeti Intézetet. Hangsúlyozta, minden döntést „természetesen” ennek a szervezetnek a munkatársai hoznak. A baloldal ha már ezt a munkát nem segíti, legalább ne gátolja – jelentette ki az államtitkár.