Előfizetés

Megszólalt a vakcinák engedélyezésével kapcsolatban a Magyar Orvosi Kamara

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.29. 16:17

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Azt kérik, hogy a továbbiakban is csak az Európai Gyógyszerügynökség szabályainak is megfelelő bevizsgálás után engedélyezzék a készítmények forgalomba hozatalát.
„A Magyar Orvosi Kamara elnöksége arra hívja fel a kormány és az illetékes hatóságok figyelmét, hogy az oltások iránti szakmai és lakossági bizalom erősítése érdekében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a továbbiakban is csak a gyógyszerbiztonsági szabályokat transzparensen követve, az Európai Gyógyszerügynökség szabályainak is megfelelő bevizsgálás után engedélyezze a készítmények forgalomba hozatalát”

– közölte a köztestület.

Az állásfoglalást azután adták ki, hogy egy kormányrendelet megjelenése jelentősen leegyszerűsíti a vakcinaengedélyek kiadását. A kamara szerint a megfelelő bevizsgálásra már csak azért is szükség lenne, hogy az oltásokat az orvosok is jó lelkiismerettel, szakmai meggyőződéssel ajánlhassák és adhassák be.

Nem tetszik az ellenzéknek, hogy Szijjártó dönt a vakcinákról, a külügy államtitkára cáfol

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.29. 16:03

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Ha az engedélyeztetés során alkalmazott szigorú szabályokon könnyítenek, azzal az egész bizonyítékokon alapuló orvoslást hazudtolják meg és növelik a tudománnyal, a védőoltással szembeni bizalmatlanságot – közölték az ellenzéki pártok.
„Az ellenzéki választási szövetség pártjai arra szólítják fel a kormányt, hogy vonja vissza a 19/2021. kormányrendeletet és az OGYÉI szakmai vizsgálata nélkül ne lehessen vakcinát engedélyezni Magyarországon”

– közölte a hatpárti ellenzéki együttműködés.

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd aláírásával jegyzett közleményben az olvasható, hogy a vakcinák engedélyezése nem lehet politikai kérdés, így az oltóanyagok felhasználhatóságáról nem politikusoknak, hanem szakembereknek kell dönteniük. Álláspontjuk szerint ha az engedélyeztetés során alkalmazott szigorú szabályokon könnyítenek, azzal az egész bizonyítékokon alapuló orvoslást hazudtolják meg és növelik a tudománnyal, a védőoltással szembeni bizalmatlanságot. Mivel a protokollok kiiktatását kockázatosnak tartják, ezért „az ellenzéki pártok határozottan elítélik akár a COVID elleni vakcinának, akár bármilyen egyéb gyógyszernek az ilyen módon történő engedélyezését.” Megjegyzik, hogy a kormányzat orosz és kínai vakcinákkal kapcsolatos kommunikációs zűrzavara csökkenti az orosz, kínai vakcinák lakossági elfogadottságát. Korábban a Népszava is megírta, hogy a kormány egy olyan rendeletet tett közzé, ami után egyes covid-elleni vakcinák hazai alkalmazásához már a hazai gyógyszerhatóság előzetes vizsgálata sem kell.  Az ellenzék által említett kormányrendelet úgy fogalmaz, "abban esetben kerülhet sor az engedély kiadására, ha a gyógyszert legalább egymillió személynél már alkalmazták. Ezen feltétel teljesülését a külpolitikáért felelős miniszter állapítja meg."

Menczer cáfol

„A gyurcsányista Vadai Ágnes és Hadházy Ákos vezetésével beindult a baloldali álhírgyár, a fake news kommandó. Most azt állítják, hogy Szijjártó Péter dönt különböző vakcinkáról. Természetesen ebből egy szó sem igaz.”

– jelentette ki a külügyi államtitkár a Facebook-videójában.

Menczer Tamás szerint a Külügyminisztérium feladata változatlan: információkkal látják el a magyar Országos Gyógyszerészeti Intézetet. Hangsúlyozta, minden döntést „természetesen” ennek a szervezetnek a munkatársai hoznak. A baloldal ha már ezt a munkát nem segíti, legalább ne gátolja – jelentette ki az államtitkár. 

Jogtalanul adott magának jutalmat Gyál fideszes polgármestere

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.29. 15:52

Fotó: Google Street View
A kormányhivatal álláspontja szerint Pápai Mihály törvénysértően osztott ki magának a veszélyhelyzet alatt nettó 2,7 millió forintot.
A jelek szerint alaposan visszaélt a rendkívüli joghelyzetben felruházott hatalmával a Pest megyei település polgármestere. Ez ugyanis lehetővé tette számára, hogy a képviselőtestület megkérdezése nélkül saját hatáskörben tetemes prémiumot fizessen ki magának – egészen pontosan nettó 2,7 millió forintot. Az ügyben a XVIII. kerület független önkormányzati képviselője, Kassai Dániel kezdeményezett eljárást a helyhatóságok felett törvényességi felügyeletet gyakorló kormányhivatalnál. Ennek eredménye nemrég született meg – írja Kassai a Facebookon, a bejegyzést elsőként a hvg.hu vette észre.
Eszerint a kormányhivatal „jogszabálysértést állapított meg” a fideszes polgármester „határozatával kapcsolatosan”, amely miatt „törvényességi felhívás kibocsátására került sor”.

Arról ugyan nem tesznek említést, ez azt jelenti-e, vissza kell az összeget fizetnie, de Kassai szerint a gyakorlatban ez azzal jár, hogy „ilyenkor kötelezik a jogsértőt a jogsértő állapot megszüntetésére és a jogszerű állapot helyreállítására”.