Előfizetés

Az ENSZ főtitkára is leszabályozná a közösségi médiát működtető cégeket

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.29. 06:53
António Guterres
Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
Szerinte ki kell dolgozni olyan mechanizmusokat, amelyekkel szabályozhatók az olyan döntések, mint például Donald Trump volt amerikai elnök Twitter-fiókjának letiltása.
António Guterres ENSZ-főtitkárt különösen aggasztja a közösségi médiát működtető cégek hatalma, szerinte ki kell dolgozni olyan mechanizmusokat, amelyekkel szabályozhatók az olyan döntések, mint például Donald Trump volt amerikai elnök Twitter-fiókjának letiltása. "Nem hiszem, hogy élhetünk egy olyan világban, ahol túl sok hatalma van egy bizonyos számú vállalatnak. Azt kell, hogy mondjam, különösen aggaszt a már meglévő hatalmuk" - mondta csütörtökön New Yorkban Guterres újságírói kérdésre válaszolva. Az ENSZ-főtitkár szerint ki kell dolgozni olyan mechanizmust, amely egy szabályozási keret révén lehetővé teszi az ilyen döntések meghozatalát a törvényekkel összhangban. Guterres aggodalmát fejezte ki a közösségi platformok által a hirdetőknek továbbított adatok mennyisége miatt, amelyek ugyancsak felhasználhatók az emberek magatartásának befolyásolására. Aggasztó szerinte az is, hogy fennáll a veszélye, hogy ezeket az adatokat politikai indíttatásból használják fel a polgárok felletti ellenőrzés megszerzésére. Jack Dorsey, a Twitter tulajdonosa január közepén megvédte a közösségi oldal döntését Donald Trump fiókjának zárolásáról, de arra is figyelmeztetett, hogy ez veszélyes precedenst teremthet. Dorsey saját Twitter-oldalán közzétett üzenetében leszögezte, nem örül ugyan a döntésnek, de azt gondos mérlegelés után hozták meg. A Twitter január elején határozatlan időre zárolta az akkor még hivatalban lévő Trump 89 millió követővel rendelkező, mintegy tizenkét éve működtetett fiókját, mondván, fennáll annak a veszélye, hogy további erőszakot szít, miután feltehetőleg üzenetei hatására tüntetők megrohamozták a Capitoliumot. A még hivatalban lévő elnököt a Facebookról, a YouTube-ról és az Instagramról is letiltották hasonló okokból legalább utódja, Joe Biden január 20-ai beiktatásáig, illetve a Twitch és a Snapchat is elérhetetlenné tette az oldalát. Korábban az Amazon távolította el alkalmazáskínálatából a Trump-hívők által kedvelt Parler közösségi oldalt. Trump cenzúrával vádolta a közösségi médiát. 
Kapcsolódó
Megregulázná a techcégeket Varga Judit

Korhatáros lesz az AstraZeneca vakcinája Németországban

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.28. 20:00
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Ugyanakkor brit szakértők szerint az idősekre nézve nincs semmilyen kockázata.
Életkori korlátozásokkal vezethetik be Németországban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár együttműködésével kifejlesztett vakcinát egy független szakértőket összefogó kormányzati tanácsadó testület, az úgynevezett állandó oltási bizottság (STIKO) formálódó ajánlása szerint

- erről számoltak be csütörtökön német hírportálok az MTI szerint.

Az állami hírügynökség beszámolója szerint a kiszivárogtatott ajánlástervezet szerint a készítményt csak a 18 és 64 év közöttiek beoltására szabad használni, mert más korcsoportoknál nincs elég adat a hatékonyságának megítélésére. A klinikai vizsgálatok során beoltottak közül mindössze 341-en voltak legalább 65 évesek, és noha csupán egyetlen egy megbetegedést regisztráltak körükben, az alacsony létszám miatt nem lehet úgynevezett statisztikailag szignifikáns, a legalább 65 évesekre általában véve érvényes következtetésekre jutni a szérum hatékonyságáról - ismertette az ajánlástervezetet a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lap a hírportálján.  A német sajtóban a hét elején is megjelentek hírek arról, hogy a Oxford/AstraZeneca-vakcinát csak 65 éven aluliaknál lehet majd használni. Egészségügyi szakpolitikusok a Bild című tömeglapnak azzal magyarázták a korlátozást, hogy a szérumot főleg fiatalokon tesztelték. A Handelsblatt című üzleti lap beszámolója szerint az a gond, hogy az engedélyeztetési eljáráshoz benyújtott dokumentáció alapján rendkívül alacsony, mindössze 8 százalékos a vakcina hatékonysága a 65 éven felülieknél.
A lapértesülések megjelenése után az AstraZeneca közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy az idősek körében alacsony hatékonyságról szóló információk tévesek és alaptalanok. Pascal Soriot, az AstraZeneca elnök-vezérigazgatója szerint azért van a gyógyszergyárnak kevesebb adata a többi gyógyszergyárhoz képest, mert később kezdték el az idősek oltását. "Igen helytálló adataink vannak azzal kapcsolatban, hogy igen erős antitestképződés indult meg az időseknél, hasonló ahhoz, amilyent a fiataloknál tapasztaltunk" - mondta Soriot a Die Welt című német lapnak nyilatkozva.

Brit szakértők szerint az időseknek is jó védelmet nyújt az AstraZeneca

Az idős embereknek is jó védelmet nyújt az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari csoport által a koronavírus ellen kifejlesztett, Nagy-Britanniában már hetek óta alkalmazott oltóanyag - mondta csütörtökön az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) oltási programokért felelős igazgatója. Mary Ramsay professzor reagálásában közölte ugyanakkor, hogy 
a Nagy-Britanniában használt mindkét oltóanyag, az Oxford/AstraZeneca- és a Pfizer-BioNTech-vakcina egyaránt biztonságos és magas fokú védelmet nyújt, különösen az új koronavírus okozta Covid-19 betegség súlyos formáinak kialakulásával szemben.

A Public Health England oltási igazgatója maga is hangsúlyozta, hogy a próbaidőszakban az idősek körében túl kevés esetben vizsgálták az AstraZeneca-vakcinát annak pontos meghatározásához, hogy ez az oltóanyag ebben a korcsoportban mennyire hatékony. Mary Ramsay professzor szerint azonban az idősek immunreakcióiról eddig rendelkezésre álló adatok is nagyon biztatók az Oxford/AstraZeneca-oltóanyag esetében. Hozzátette: a súlyos betegség és a halálozás kockázata az életkor emelkedésével exponenciális ív mentén növekszik, és a legfontosabb feladat, hogy a veszélyeztetett lakossági csoportok lehető legtöbb tagját beoltsák a Nagy-Britanniában használt két vakcina valamelyikével. Paul Hunter professzor, a University of East Anglia egyetem orvostudományi karának járványügyi kutatója a BBC rádiónak nyilatkozva csütörtökön kijelentette: a brit szakértők tudják, hogy az Oxford/AstraZeneca-vakcina biztonságos a 65 évnél idősebbek számára is. Hozzátette: az idős korosztály esetében az oltóanyag jóval kevesebb mellékhatást okoz, mint a fiatalabbak körében, és szinte biztos, hogy alkalmazása nagyon előnyös a súlyos betegség kialakulásának és a kórházi kezelés szükségességének megelőzése szempontjából.

Az életképtelen életek is számítanak a lengyel kormánynak

Rostoványi András
Publikálás dátuma
2021.01.28. 19:53

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Szerdán éjfélkor kvázi teljes abortusztilalom lépett hatályba Lengyelországban, miután a szélsőjobboldali kormány hivatalosan is közzétette az alkotmánybíróság erről szóló, október végi döntését.
A több mint háromhónapos késlekedésnek köze lehet ahhoz, hogy az ítélet hatalmas felháborodást váltott ki: a járványügyi korlátozások dacára tízezres, olykor százezres tömegek tiltakoztak az utcákon. Az eltelt idő azonban nem változtatta meg a közhangulatot. A demonstrációk már szerdán újraindultak, az őszi tüntetéshullám mögött álló Nők sztrájkja nevű mozgalom rövid idő alatt ezreket mozgósított több lengyel városban. A szervezet a következő napokban még több és még nagyobb szabású tiltakozásokat helyezett kilátásba. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt szorult helyzetben van: már októberben beszakította a népszerűségüket az általuk delegált alkotmánybírák ítélete. Andrej Duda köztársasági elnök ugyan kompromisszumot javasolt, ami lehetővé tenné az abortuszt a súlyos fejlődési rendelellenséggel rendelkező magzatok esetében, ám nem biztos, hogy ez járható út a szélsőjobboldali kormánypárt számára. Egyrészt ez újabb vitát generálhatna a még konzervatívabb koalíciós partnerükkel, a Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter vezette Szolidáris Lengyelországgal (SP). Másrészt elvi kérdésről van szó, Jaroslaw Kaczyński PiS elnök korábban kifejtette: álláspontja szerint az életképtelen magzatoknak is meg kell születniük azért, hogy megkereszteljéket őket, mielőtt eltemetik. Hogy a varsói kormány mennyire mélyen hisz az élet értékében, az is bizonyítja, hogy Lengyelország mindent megtett egy délnyugat-angliai kórházban, vegetatív állapotban lévő lengyel állampolgár megmentéséért. A középkorú férfi még novemberben szenvedett súlyos szívrohamot otthonában: agya 45 percig nem kapott oxigént, ezáltal - a brit orvosok szerint - visszafordíthatatlan károsodást szenvedett, nem volt remény a felépülésre. A kórház azt javasolta, hogy kapcsolják le a gépekről, a feleség beleegyezett ebbe, ám a lengyelországi családtagok tiltakoztak, mondván a férfi gyakorló katolikusként nem szeretné ezt. Beadványukat a brit bíróságok és az Emberi Jogok Európai Bírósága is elutasította, de időközben a varsói kormány is beavatkozott. A külügyminisztérium nemrég még diplomata-útlevelet is kiállított a férfinak abban a reményben, hogy hazahozhatják őt, de erre végül nem került sor - a pácienst lekapcsolták a gépekről és kedden elhunyt. Halálhíre óriási indulatokat váltott ki a PiS holdudvarában. Krystyna Pawlowicz, az alkotmánybíróság egyik kormánypárt által delegált tagja arról írt Twitteren: következménye kellene, hogy legyen annak, hogy az Egyesült Királyság egy “ilyen fontos kérdésben” semmibe vette Lengyelországot. A jogásznő ezt megelőzőleg a férfit kezelő brit orvosokat is bírálta: a náci Josef Mengeléhez hasonlította, és azzal vádolta őket, hogy a páciens belső szerveit akarják megkaparintani.