Előfizetés

Hatékony és biztonságos az orosz vakcina a gyógyszerhatóság szerint

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.27. 18:03

Fotó: SEFA KARACAN / AFP
Ugyanakkor a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) jóváhagyása is szükséges. Ez három hét alatt lehet meg.
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) tisztázta a gyártóval a kérdéseket és az aggályokat. Az OGYÉI minden kérdésre megnyugtató választ kapott, a(z orosz) vakcinát hatékonynak és biztonságosnak találta.

- közölte a szervezet.

Tájékoztatásuk szerint az NNK gyártási tételenként történő ellenőrzése biztosítja a megfelelőséget. Az OGYÉI az ideiglenes engedély kiadását követően is figyelemmel kíséri a vakcina hatásosságát és biztonságosságát. A közlemény hangsúlyozza, bő kéthónapos értékelői munkát és a gyártóhely megtekintését követően engedélyezték az oltóanyag veszélyhelyzeti behozatalát és alkalmazását. Az OGYÉI munkatársai a vakcina gyártási körülményeinek ellenőrzése során modern és jól felszerelt gyárat láttak, ahol garantált a minőség biztosítása, és minden, a gyártást illető kérdésükre is választ kaptak. Megjegyezték, a vakcinának át kell esnie az NNK laboratóriumi vizsgálatán, amely körülbelül 3 hetet vesz igénybe. Az oltóanyag csak abban az esetben használható fel hazánkban, ha a laboratóriumi vizsgálat eredménye alapján a vakcina megfelelő minőségű.  Korábban lapunk írta meg, hogy a kisebb adagokban és a tömegtermelés során készülő vakcina nem teljesen egyezik. A problémát a hazai szakemberek a gyártó felé is jelezték. 

Perel Ujhelyi István, hogy megtudja, mennyi állami pénzt kaptak a szállodák

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.27. 17:39
Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője
Fotó: Genevieve Engel / Európai Parlament
Az MSZP EP-képviselője úgy véli, sajátjait segítette ki a Fidesz.
Peres úton próbálja megszerezni a magyar szállodáknak adott hárommilliárd forintos állami támogatás adatait Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője.

- írja az MTI.

A politikus szerdai online sajtótájékoztatóján az állami hírügynökség szerint közölte: azért döntött a jogi út mellett, mert a Magyar Turisztikai Ügynökség, illetve a magyar kormány a törvényileg megszabott határidők ellenére sem adta ki neki a közérdekű adatigénylés keretében megismerni kívánt részleteket. A szocialista politikus "igazságtalan és arcátlan gaztettnek" nevezte, hogy a válság miatt különösen sújtott ágazat szereplőin a kormánypártiak nem segítenek, hanem inkább nyerészkednek. "Döbbenetes, hogy a Fidesz ilyen helyzetben is csak a sajátjaira, a NER-társakra tud gondolni. Kis- és közepes családi vállalkozások, az ágazatban dolgozó több százezer honfitársunk várja, hogy érdemi segítséget, vagy legalább igazi szolidaritást kapjon a kormánytól. Most például abban, hogy javaslatunknak megfelelően: a járványügyi szabályokat figyelembe véve, de okos nyitással bevételhez, élethez juttassák a szektort" - fogalmazott Ujhelyi István az MTI híre alapján. 

Testkamerákkal védenék a BKK-ellenőröket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.27. 16:39

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A közlekedési cég azt várja, az eszköz használatával kevesebb inzultus éri munkatársaikat.
"Január 19-étől több gyártó eszközeit tesztelik a BKK munkatársai jegyellenőrzés közben egyes kiemelt fővárosi vonalakon."

- derül ki a társaság közleményéből.

Mint írják, az elmúlt években több olyan eset is napvilágra került, amelyben a közösségi közlekedést igénybe vevő ügyfelek és a BKK jegyellenőrei között kialakult nézeteltérés okát utólag nehéz volt rekonstruálni. Az ilyen helyzeteket is egyértelműbbé teszi, ha a testkamera által készített felvétel objektív bizonyítékkal szolgál a panaszok utólagos kivizsgálásához. Megemlítik, hogy több közlekedési ágazatban is használnak testkamerákat és az eddigi tapasztalatok kedvezők. Az 1-es, a 4-es és a 6-os villamoson, valamint az M1 kisföldalattin tesztelnek először. Megjegyzik, a felvételek anonimizálása után megelőzési, elemzési és oktatási célra is felhasználhatók lesznek.
A BKK emellett azt várja, hogy az ellenőröket ért inzultusok is visszaszorulnak a testkamerák használatával, mivel pusztán a képfelvétel készítésére történő figyelemfelhívás, vagy akár csak az eszköz látványa alapvetően visszatartó erővel bír.

Megjegyzik, a fővárosban évente 30-50 alkalommal éri támadás az ellenőrzést végző munkatársakat. Az utolsó ilyen eset éppen ezen a héten történt: január 25-én, hétfőn délután három ellenőrt bántalmaztak munkavégzésük közben az 1-es villamos vonalán.