Előfizetés

Visszalép a frekvenciapályázaton a Spirit FM, de marad a Klubrádió bizonytalan helyzete

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.27. 11:58

Fotó: Béres Márton / Népszava
A harmadik pályázó, a kormányközeli LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. korábban szintén jogorvoslattal élt a Médiatanács döntése ellen.
Bár a Media1 hivatalos forrásból is megerősített értesülése szerint a budapesti FM 92,9 MHz-re vonatkozó médiatanácsi pályázat három résztvevője közül az egyik, az ATV Csoporthoz tartozó Spirit FM úgy döntött, visszavonja a budapesti FM 92,9 MHz-re vonatkozó pályázatát és a pályázatból való való kizárása miatti jogorvoslatát, ettől még ugyanabban a nagyon bizonytalan helyzetben marad a Klubrádió, mint amilyenben eddig is volt. A portál azt írja: Németh S. Szilárd, az ATV Zrt. vezérigazgatója és egyben a rádiót működtető egyesület elnöke is megerősítette, hogy a Spirit FM-et működtető, az ATV Csoporthoz tartozó Közösségi Rádiózásért Egyesület visszavonja a pályázatát, illetve bírósági keresetét a budapesti FM 92,9 MHz pályázati eljárása kapcsán született határozat kapcsán. Németh S. Szilárd úgy fogalmazott, „Rajtunk ne múljon semmi! A pályázaton való elindulással az volt a célunk, hogy átköltözhessen a Spirit FM egy, a mostaninál jobb műszaki tulajdonságokkal rendelkező FM-frekvenciára, és ott erős közéleti tartalmat állítsunk elő. Bár most valóban úgy döntöttünk, visszavonjuk a Médiatanács bennünket kizáró döntése elleni jogorvoslatunkat és ezzel a pályázatunkat, de semmiképp sem adjuk fel azt a reményünket, hogy egyszer egy pályázaton mi is befuthatunk egy műszakilag jó adottságokkal bíró frekvenciára. Munkáját a Spirit FM addig is folytatja a megszokott módon és magas színvonalon, az interneten keresztül és a Budapest-Belváros FM 87,6 MHz-en.” Bár a Klubrádió vezetősége korábban a Spirit FM-et is okolta bizonytalan helyzetért, a Spirit FM pályázati eljárásának visszavonásától a Klubrádió helyzete valójában mit sem változik, hiszen a frekvenciájára vonatkozó pályázat továbbra is szünetel, mivel
a harmadik pályázó, az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. fellebbezése kapcsán egyelőre kérdéses, abban az ügyben mikor születik jogerős ítélet, így a Médiatanács várhatóan ezután is szünetelteti a pályázati eljárást, ahol a Klubrádió visszaszerezhetné az FM 92,9-et pályázati úton.

A Klubrádió egyetlen reménye most az, ha a bíróság elfogadja a rádió azonnali bírói jogvédelemre vonatkozó kérelmét, amellyel azt kérte a bíróságtól, hogy amíg a Médiatanács ellen indított bírósági pere véget nem ér jogerősen, legalább átmenetileg tovább használhassa a frekvenciát az eddigi feltételekkel. A rádió emellett ellenzéki pártokon keresztül megpróbálja elérni, hogy változtassa meg az Országgyűlés február 14-ig, a médiaszolgáltatási jogosultságának lejáratáig a kétharmados médiatörvényt oly módon, hogy jogosult lehessen ideiglenes frekvenciára.

Több kerületben is közös ellenőrzést tart a rendőrség és a BKK

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.27. 11:14

Fotó: Népszava
A jövőben minden hónapban várható hasonló akció.
A zsebtolvajlás elleni kampány és a buszsávok ellenőrzése után folytatódik a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közös akciósorozata, amelynek célja, hogy a fővárosiak biztonságosan használhassák a közösségi közlekedés járatait – tájékoztatta a BKK szerdán az MTI-t. A közlekedési társaság azt közölte, hogy pozitív tapasztalatokkal zárult a decemberi, zsebtolvajlás elleni közös akció, és az utasok biztonságérzetének növelése érdekében idén is folytatódik a BKK és a BRFK közös, több napig tartó akciósorozata.
Ezúttal a VII., a VIII., a IX. és a X. kerület meghatározott járatain biztosít fokozott jelenlétet a rendőrség a BKK jegyellenőrei mellett.

A jegyellenőrök az utazási jogosultságot ellenőrzik, illetve figyelnek a járványügyi szabályok betartására, a rendőrség munkatársai pedig biztosítják a közrendet – olvasható a közleményben. Azt írták, a társasághoz érkező visszajelzések szerint az utasok biztonságérzetét főképp a járatokon felbukkanó garázdálkodó személyek, a zsebtolvajok, illetve a vírusfertőzés lehetősége zavarja. Ezért a két szervezet szorosabb szakmai kooperációval, közös kommunikációval, figyelemfelkeltő és edukációs videókkal csökkentené a közösségi közlekedéssel összefüggő szabályszegések számát, illetve segítené elő a járványügyi szabályok betartását. Közölték, hogy a jövőben minden hónapban várható a mostanihoz hasonló, a fővárosban közlekedők biztonságérzetét erősítő közös akció.

Orbán Viktor: Levontuk a magyar történelem sötét fejezetének tanulságait

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.27. 10:29

Fotó: Artur Widak / AFP
A kormányfő a holokauszt nemzetközi emléknapján ismét zéró toleranciát ígért az antiszemitizmussal szemben.
Orbán Viktor miniszterelnök a holokauszt nemzetközi emléknapján levélben fejezte ki „a legmagasabb elismerését” Ronald S. Laudernek, a Zsidó Világkongresszus elnökének azért a munkáért, amelyet az áldozatok emlékének megőrzése érdekében, illetve az antiszemitizmus újjáéledése ellen tesz. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár által ismertetett dokumentumban a magyar miniszterelnök azt írta: feleségével vissza-visszatérően felidézik azt a nagyszerű beszédet, amelyet a szervezet elnökétől hallhattak az Auschwitz-Birkenau-i haláltáborban tartott tavalyi megemlékezésen.
„Mint magyarországi gyökerekkel rendelkező vezetőt szeretném biztosítani Önt, hogy Magyarország levonta a megfelelő tanulságokat a magyar történelem azon sötét fejezetéből, amely oly' sok zsidó közösséghez tartozó honfitársunkat fosztotta meg az életétől, a túlélőket pedig a szeretteiktől”

– fogalmazott Orbán Viktor.

Fejet hajtva az áldozatok előtt, emlékeztetett arra, hogy „az antiszemitizmus ellen a magyar kormány továbbra is a zéró tolerancia talaján áll”, és a közös értékek jegyében további együttműködést ajánlott fel a Zsidó Világkongresszusnak és elnökének.