Előfizetés

Müller Cecília: Enyhítés csak akkor jöhet, ha több vakcina érkezik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.27. 13:17

Fotó: Vadnai Szabolcs / koronavirus.gov.hu
Az országos tisztifőorvos sürgette az eddig még nem „oltakozó” egészségügyi dolgozókat, tegyék meg, mert a kampányidőszak nekik lezárul.
A kormány vizsgálja a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások enyhítésének a lehetőségét, ám azokat mindenképpen az eddig érkezett oltóanyagokon túl, egyéb más vakcinák érkezéshez kell kötni – jelentette ki Müller Cecília, az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos, miután ismertette a kormányzati tájékoztatóoldal aznap reggeli adatait, újfent kedvezőnek találta azokat, így az aktív fertőzöttek számának csökkenését és a gyógyultak táborának a növekedését. Ugyanakkor megjegyezte, hogy még mindig sok, több mint 3800 embert ápolnak kórházban, akiknél súlyosabban zajlik a betegség, és 255-en még mindig lélegeztetőgépen vannak. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a szerda reggeli adatok alapján az elmúlt 24 órában elhunyt 85 többségében idős, krónikus beteg jellemzően valamilyen alapbetegségben szenvedett. Összességében a tavasz óta meghalt 12 198 ember nem több mint 4 százaléka hunyt el csak a koronavírus miatt, elsősorban tüdőgyulladásban vagy többszervi elégtelenségben. Müller Cecília pozitívan értékelte azt a Népszava által is közölt hírt, amely szerint Magyarországra érkezik az Eli Lilly amerikai gyógyszergyár bamlanivimab nevű készítménye.
A bamlanivimab nem vakcina. Mint az országos tisztifőorvos kifejtette, az antitestekből, ellenanyagokból álló készítménnyel való kezelés, hasonló a plazmaterápiához. Főként a súlyos betegek állapotának javításához járulhat hozzá ez a passzív immunizációt jelentő készítmény, amellyel „készen” juttatják a szervezetbe az ellenanyagokat, amelyek semlegesíthetik a vírust.

A tisztifőorvos az idei enyhe téllel összefüggésben megjegyezte: sokan küszködnek allergiával, és a mogyoró-, ciprus- és tiszafa-félék már most szórják a pollenjüket. Az allergiásoknak azt javasolja, látogassanak el a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapjára, és ott javaslatokat találnak a felsőlégúti tünetek enyhítésére. Ha az érintettekben kétség vetődik fel, hogy nem koronavírusosak-e, akkor a szokásos eljárást javasolja: forduljanak a háziorvoshoz. Müller Cecília felszólította ez egészségügyi dolgozókat:
„Igyekezzenek, mert számukra néhány napon belül lezárul a kampányszerű oltás!”

Mint hozzátette, ezután sokkal intenzívebben oltják majd az idősotthonok és szociális intézmények lakóit, munkatársait. Az elmúlt hetekben eddig 7  Pfizer- és 2 Moderna-szállítmány érkezett, több mint 201 ezer ember beoltására alkalmas vakcinával. Eddig 152 704-en kaptak oltást, közülük 17 772-en már a második adagot is, így utóbbiak 7-10 napon belül teljes védettséget élveznek majd. Számukra – mint egy újságírói kérdésre adott válaszból kiderült – szabálymódosítás készül, hogy az eddig előírtak esetén mentesüljenek a karanténkötelezettség alól. Hiesz György Gyöngyös ellenzéki polgármesterének soron kívüli beoltásával kapcsolatban ugyancsak elhangzott: a városi kórház főigazgatója vizsgálatot rendelt el az ügyben. 
Ehhez kapcsolódva Müller Cecília kifejtette, hogy ha egy adott oltópontra nem megy el valaki az előre bejegyzett oltási időpontra, akkor a jövőben onnan felhívnak egy másik jogosult személyt, akit ilyenkor előbbre sorolnak majd.

Fontos tudni, hogy a mínusz 70-80 fokon tárolt, majd felolvasztott vakcina bontatlan állapotban  2-8 fokon még öt napig felhasználható, de egy felbontott ampullából az oltóanyagot 2-6 órán belül be kell adni. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a tájékoztatón arról beszélt, hogy eddig 5200 orvoshallgató vett részt a járványelleni védekezésben, a pedagógusok és a szociális dolgozók tesztelésében. Továbbá csaknem ezer fiatal segített a kórházakban, valamint 17 757 műszakban 2200 hallgató vett részt mentőszolgálati munkában.    Az államtitkár kiemelte: 
„a diákok a segítségért a járulékmentes fizetés mellett kreditet is kaptak és számukra a vizsgaidőszakot két héttel meghosszabbították”.

Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese beszámolt a keddi rendőri intézkedésekről, amelyeknek az adatai szintén olvashatók a tájékoztató oldalon.

Visszalép a frekvenciapályázaton a Spirit FM, de marad a Klubrádió bizonytalan helyzete

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.27. 11:58

Fotó: Béres Márton / Népszava
A harmadik pályázó, a kormányközeli LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. korábban szintén jogorvoslattal élt a Médiatanács döntése ellen.
Bár a Media1 hivatalos forrásból is megerősített értesülése szerint a budapesti FM 92,9 MHz-re vonatkozó médiatanácsi pályázat három résztvevője közül az egyik, az ATV Csoporthoz tartozó Spirit FM úgy döntött, visszavonja a budapesti FM 92,9 MHz-re vonatkozó pályázatát és a pályázatból való való kizárása miatti jogorvoslatát, ettől még ugyanabban a nagyon bizonytalan helyzetben marad a Klubrádió, mint amilyenben eddig is volt. A portál azt írja: Németh S. Szilárd, az ATV Zrt. vezérigazgatója és egyben a rádiót működtető egyesület elnöke is megerősítette, hogy a Spirit FM-et működtető, az ATV Csoporthoz tartozó Közösségi Rádiózásért Egyesület visszavonja a pályázatát, illetve bírósági keresetét a budapesti FM 92,9 MHz pályázati eljárása kapcsán született határozat kapcsán. Németh S. Szilárd úgy fogalmazott, „Rajtunk ne múljon semmi! A pályázaton való elindulással az volt a célunk, hogy átköltözhessen a Spirit FM egy, a mostaninál jobb műszaki tulajdonságokkal rendelkező FM-frekvenciára, és ott erős közéleti tartalmat állítsunk elő. Bár most valóban úgy döntöttünk, visszavonjuk a Médiatanács bennünket kizáró döntése elleni jogorvoslatunkat és ezzel a pályázatunkat, de semmiképp sem adjuk fel azt a reményünket, hogy egyszer egy pályázaton mi is befuthatunk egy műszakilag jó adottságokkal bíró frekvenciára. Munkáját a Spirit FM addig is folytatja a megszokott módon és magas színvonalon, az interneten keresztül és a Budapest-Belváros FM 87,6 MHz-en.” Bár a Klubrádió vezetősége korábban a Spirit FM-et is okolta bizonytalan helyzetért, a Spirit FM pályázati eljárásának visszavonásától a Klubrádió helyzete valójában mit sem változik, hiszen a frekvenciájára vonatkozó pályázat továbbra is szünetel, mivel
a harmadik pályázó, az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. fellebbezése kapcsán egyelőre kérdéses, abban az ügyben mikor születik jogerős ítélet, így a Médiatanács várhatóan ezután is szünetelteti a pályázati eljárást, ahol a Klubrádió visszaszerezhetné az FM 92,9-et pályázati úton.

A Klubrádió egyetlen reménye most az, ha a bíróság elfogadja a rádió azonnali bírói jogvédelemre vonatkozó kérelmét, amellyel azt kérte a bíróságtól, hogy amíg a Médiatanács ellen indított bírósági pere véget nem ér jogerősen, legalább átmenetileg tovább használhassa a frekvenciát az eddigi feltételekkel. A rádió emellett ellenzéki pártokon keresztül megpróbálja elérni, hogy változtassa meg az Országgyűlés február 14-ig, a médiaszolgáltatási jogosultságának lejáratáig a kétharmados médiatörvényt oly módon, hogy jogosult lehessen ideiglenes frekvenciára.

Több kerületben is közös ellenőrzést tart a rendőrség és a BKK

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.27. 11:14

Fotó: Népszava
A jövőben minden hónapban várható hasonló akció.
A zsebtolvajlás elleni kampány és a buszsávok ellenőrzése után folytatódik a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közös akciósorozata, amelynek célja, hogy a fővárosiak biztonságosan használhassák a közösségi közlekedés járatait – tájékoztatta a BKK szerdán az MTI-t. A közlekedési társaság azt közölte, hogy pozitív tapasztalatokkal zárult a decemberi, zsebtolvajlás elleni közös akció, és az utasok biztonságérzetének növelése érdekében idén is folytatódik a BKK és a BRFK közös, több napig tartó akciósorozata.
Ezúttal a VII., a VIII., a IX. és a X. kerület meghatározott járatain biztosít fokozott jelenlétet a rendőrség a BKK jegyellenőrei mellett.

A jegyellenőrök az utazási jogosultságot ellenőrzik, illetve figyelnek a járványügyi szabályok betartására, a rendőrség munkatársai pedig biztosítják a közrendet – olvasható a közleményben. Azt írták, a társasághoz érkező visszajelzések szerint az utasok biztonságérzetét főképp a járatokon felbukkanó garázdálkodó személyek, a zsebtolvajok, illetve a vírusfertőzés lehetősége zavarja. Ezért a két szervezet szorosabb szakmai kooperációval, közös kommunikációval, figyelemfelkeltő és edukációs videókkal csökkentené a közösségi közlekedéssel összefüggő szabályszegések számát, illetve segítené elő a járványügyi szabályok betartását. Közölték, hogy a jövőben minden hónapban várható a mostanihoz hasonló, a fővárosban közlekedők biztonságérzetét erősítő közös akció.