Előfizetés

Ujhelyi István szerint ki kellene nyitni a mozikat, állatkerteket és a múzeumokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.26. 17:44

Fotó: Emilie Gomez / Európai Parlament
Az EP-képviselő úgy látja, hogy a jelenleg hatályos kormányzati korlátozások bizonyos esetekben túlzóak.
Mielőtt a február elsejéig hatályos korlátozások változatlan meghosszabbításáról dönt a kormány, haladéktalanul üljön tárgyalóasztalhoz az érintett szektorok képviselőivel és állapodjon meg velük a szükséges enyhítésekről – írta Ujhelyi István az MSZP EP-képviselője a Facebook-oldalán. A szocialista politikus úgy látja, hogy a jelenleg hatályos kormányzati korlátozások bizonyos esetekben túlzók.
„Az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottságának alelnökeként és az MSZP EP-képviselőjeként határozott álláspontom, hogy a szolgáltatói és vendéglátói szektor elérkezett a tűréshatárához és az érintett vállalkozások túlélése érdekében, de a társadalom pszichés terheinek csökkentése miatt is elengedhetetlenül szükséges a jelenlegi korlátozások azonnali felülvizsgálata”

– írta a politikus.

Álláspontja szerint részlegesen mindenképpen újranyithatóak lehetnek a mozik, színházak, cirkuszok, tánc- és zeneművészeti előadások, amennyiben az üzemeltetők vállalják a szigorú előírások betartását (például megadott sortávolság üresen hagyása, folyamatos maszkviselés és fertőtlenítés), valamint a normálistól emiatt eltérő, csökkentett bevételt. Érthetetlennek tartja, hogy a vadasparkok, állatkertek és egyéb szabadtéri látványosságok továbbra is teljesen zárva vannak. Úgy véli, egyes korlátozások fenntartása mellett látogathatóak lehetnének, hasonlóan a múzeumokhoz, levéltárakhoz, könyvtárakhoz, ahol „a mostani teljes zárlat ugyanúgy túlzottnak tűnik”.
„Megfelelő egyeztetést követően hasonló enyhítések lehetségesek az éttermi szolgáltatások esetében is: vannak olyan, a túlélésük határán lévő egységek, amelyek vállalni tudják és akarják az ésszerű korlátozásokat, például az asztalok számának radikális lecsökkentését, vagy épp a teraszok korlátozott használatát”

– tette hozzá.

Ujhelyi István ezért arra kérte a kormányt, hogy a korlátozások meghosszabbítása előtt folytasson párbeszédet az az érintett szektorok szakmai szervezeteivel, és a járványügyi szakemberek bevonásával módosítsa a jelenlegi korlátozásokat az ágazatok munkavállalói, a magyar társadalom és a magyar gazdaság egésze érdekében.
Ujhelyi István hétfőn brüsszeli sajtótájékoztatóján is a korlátozások enyhítését sürgette. Az európai parlamenti képviselő arról beszélt, hogy a kormánynak figyelemben kell tartania a társadalom és a gazdaság tűrőképességét is. Ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy sok vendéglátós már lázadna, és a szabályok megszegésére is hajlandó.

Nem nyomoznak Bayer Zsolt "pedofil" harcostársa után

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2021.01.26. 17:08

Fotó: Népszava
Azt nem tudni, hogy milyen indokkal utasították el a nyomozást, és az sem tisztázott, hogy a kormány házipublicistáját meghallgatták-e az ügyben.
A Budapesti Rendőr-Főkapitányság Bűnügyi Főosztálya tavaly december 4-én előbb hivatalból feljelentés-kiegészítést rendelt el, majd december 28-án elutasította egész ügyet

- közölte a Népszava érdeklődésére a BRFK. Lapunk azután kereste meg a rendőrséget, hogy tavaly hivatalból kezdtek el vizsgálódni Bayer Zsolt Hír TV-ben tett nyilatkozata kapcsán. A kormány házipublicistája egy műsorban arról beszélt, hogy egy régi ismerőse húsz évvel ezelőtt „csaknem sírva” vallotta be neki, hogy meleg, majd két évvel később már viccelődve beszélt arról: Thaiföldre jár, mert ott „kisfiúk is rendelkezésre állnak”. Később a műsorvezető azzal igyekezett tompítani szavait, hogy vélhetően félreértette barátja szavait és nem is keveredett pedofil kalandokba a "harcostárs."  A rendőrség lapunknak adott válaszában azt nem közölte, hogy a Bűnügyi Főosztály milyen indokkal utasította el a nyomozást, illetve hogy az ügyben meghallgatták-e Bayer Zsoltot.

Rendkívüli parlamenti ülésen tárgyalná a járványkezelés és a Klubrádió ügyét az ellenzék

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.26. 16:05

Fotó: Béres Márton / Népszava
A pártok ugyan bíznak az ellenkezőjében, de bizonyára őket sem lepné meg, ha a kormánypártok bojkottálnák az ülést.
Az ellenzéki szövetség szeretne február 1-jén rendkívüli ülést tartani a Parlamentben – ez derült ki abból a sajtótájékoztatóból, amit a frakciók közösen tartottak. Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik országgyűlési képviselője elmondta, a szükséges aláírások összegyűltek, és azokat be is adták Kövér László házelnöknek. Ebből három napirendi pont a járvány kezelésével kapcsolatos vizsgálóbizottság felállításáról, egy pedig a médiaszolgálatók közötti hátrányos megkülönböztetést megszüntető törvényjavaslat tárgyalásáról szólna. Potocskáné megítélése szerint a kormányzati intézkedések sem egészségügyi, sem gazdasági szempontból nem elégségesek, éppen ezért válaszokat vár a kormánytól. Ugyancsak a kabinet számonkéréséről beszélt az LMP országgyűlési képviselője. Csárdi Antal azt mondta, a kormány kihasználja a járványt és a hozzá közel álló oligarchákat tőkésíti fel, miközben a gazdasági szereplők a lét és nemlét határán billegnek. Ezért azt szeretné, ha létrejönne egy olyan parlamenti vizsgálóbizottság, amely megvizsgálja, hogy azok a gazdasági intézkedések, amiket a kormány hozott, elégségesek és szükségesek voltak-e. A Párbeszéd frakcióvezető-helyettese a Fidesz egy korábbi nyilatkozatát idézte fel, miszerint azért kell működtetni az Országgyűlést, hogy a képviselők megdolgozzanak a pénzükért. Kocsis-Cake Olivio azt mondta, "kíváncsian várjuk, hogy csak akkor hajlandók-e dolgozni (a kormánypárti képviselők - a szerk.) amikor a Budapest-Belgrád vasútvonalat kell titkosítani... vagy amikor a fideszes haveroknak kell valamilyen törvényjavaslat." A képviselő úgy véli, a kormány védekezése nem volt sikeres, így erről is beszélni kell. A kínai vakcinákkal kapcsolatos aggodalmairól beszélt Arató Gergely, aki a Demokratikus Koalíció frakcióvezetőjeként mutatkozott be. (A DK képviselőcsoportját Gyurcsány Ferenc vezeti, az ő egyik helyettese a politikus - a szerk.) Azt mondta, a harmadik vizsgálóbizottságnak a kínai vakcina beszerzésével kell foglalkoznia. Szerinte a közvélemény tele van aggodalommal e kérdést illetően, emiatt a kormánynak be kellene számolnia arról, hogy pontosan hogyan vásárolja ezeket az oltásokat. "Nem fürkészeknek és portyázóknak, hanem egészségügyi szakembereknek kell dönteniük arról, hogy milyen oltást kapjanak a magyar emberek" – közölte Arató Gergely. Hozzátette, ebben a kérdésben nincs helye mutyinak, ráadásul túl komoly a kérdés, hogy ezt a Fideszre lehessen bízni.
Az MSZP általános frakcióvezető-helyettese a Klubrádió elhallgattatása ellen benyújtandó törvényjavaslatról beszélt. Harangozó Tamás szerint ha a rádió sugárzása megszűnik, akkor az azért fog bekövetkezni, mert a Fidesz egy rossz törvényt fogadott el.
"Olyan óriási joghézag tátong ebben a törvényben, amelyről nehéz nem azt feltételezni, hogy egy újabb pitiáner eszköze a Fidesznek a kormánykritikus médiumok elhallgattatására."

Mivel rossz a szabályozás, ezért a médiatörvény ellenzéki módosítója lehetőséget ad a kormánypártoknak, hogy ezt a helyzetet kijavítsák.    A Momentum Mozgalom alelnöke Orosz Anna arról beszélt, ha a Fidesznek nincsen félnivalója, akkor semmi oka nincsen, hogy ne támogassa ezen vizsgálóbizottságok felállítását.  A rendkívüli parlamenti ülések általában rendre határozatképtelenek szoktak lenni, mivel a fideszes képviselők nem mennek el az ülésekre. Így azok rövid idővel - a napirend után felszólalások elhangzása után - véget érnek.