Előfizetés

Megregulázná a techcégeket Varga Judit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.26. 13:59

Fotó: Varga Judit / Facebook
Az igazságügyminiszter szerint meg kell küzdeni a digitális szabadságért.
"Konzultálva a témában illetékes állami intézmények vezetőivel, az Igazságügyi Minisztérium tavasszal törvényjavaslatot fog az Országgyűlés elé terjeszteni a nagy technológiai vállalatok hazai működésének szabályozásáról"

- jelentette be Facebook-oldalán Varga Judit.

A tárcavezető szerint semmi mást nem szeretne elérni ezen vállalatokkal szemben a kormány, mint a törvényes, átlátható és ellenőrizhető működést. Jelezte, a kabinet továbbra is együttműködik az Európai Unió hasonló irányú szabályozásának előkészítésében. Ugyanakkor az elmúlt időszak eseményei megmutatták, gyorsabban kell lépni az emberek védelme érdekében. Úgy látja, ma már önkényesen bárki lekapcsolható az online térből bármilyen hivatalos, átlátható, tisztességes eljárás és jogorvoslat lehetősége nélkül. "Lekapcsolhatóak a pékek, fodrászok, nyugdíjasok, tanárok, kis- és nagyvállalatok valamint állami vezetők is."
"A szándékos, ideológiai vagy üzleti érdekből történő digitális károkozás Magyarországon sem maradhat többé következmények nélkül! A szabadságot ritkán adják ajándékba. Most a digitális szabadságért is meg kell küzdenünk! Hajrá Magyarország!"

- zárta bejegyzését.

Várszegi Asztrik 75 - Fabiny Tamás köszöntése

Fabiny Tamás
Publikálás dátuma
2021.01.26. 13:44
Várszegi Asztrik
Fotó: Matusz Károly / MTI
Kedden ünnepli 75. születésnapját Várszegi Asztrik. A volt pannonalmi főapátot Fabiny Tamás evangelikus püspök, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke köszönti a Népszavának küldött írásában.
Matusz Károly fotóján Várszegi Asztrik szerzetesi öltözetben széles mozdulattal átugrik egy pocsolyát. Sok ember – megítélésem szerint többségében a világiak köréből – erre talán ezt mondja: „Ez aztán egy vagány pap, belevaló szerzetes!” Mások – megkockáztatom, többnyire egyháziak – homlokráncolva így szólnak: „Nem méltó ez a mozdulat a pannonhalmi főapáthoz! Hová jutottunk?! Mi lesz a tisztség méltóságával, a püspöki tekintéllyel, az évezredes stabilitással?” Magam egy harmadik állásponton vagyok. A „belevaló szerzetes” toposzt sekélyesnek érzem, a „nix ugribugri” figyelmeztetését pedig szomorúan tekintélyelvűnek. Asztrik főapátnak ez az ikonikus fotója számomra arról beszél, hogy igenis át lehet ugrani látható és láthatatlan falakon, meg lehet szabadulni a szekértáborok ártalmas gyakorlatától. Főapát úr egész életét és működését ez jellemzi: a fotón látható tüneményes könnyedséggel lép át egyik világból a másikba. Ő nem hajlandó elfogadni, hogy árkok vagy éppen elválasztó falak legyenek ember és ember, nemzet és nemzet, világnézet és világnézet között. Pileólusát kézbe fogja, hogy a nagy lendülettől le ne essen. Szinte már szökdécsel. Asztrik atya arra ad példát, hogy nem szabad bezárkózni. Van átjárás felekezet és felekezet között. Az egyházból ki lehet menni a világba, és a világból be lehet jönni az egyházba. Lelkiség és kultúra, hit és tudomány nem zárja ki egymást. Még a politika által emelt falakon is át lehet lépni. Mindezt a képen látható természetességgel és derűvel. Asztrik atya a zsoltárossal mondja: „In Deo meo transiliam murum” – „Istenemmel falakat ugrok át” (Zsolt 18,30). Most éppen a harmadik negyedszázadból ugrik át a negyedikbe. Isten éltesse, és tartsa meg őt ilyennek.

Müller Cecília a koronavírus-mutánsokról: a brit ellen véd a vakcina, a brazil és dél-afrikaiakról nincs ilyen információ

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.26. 12:43

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Az online tájékoztatón a korábban előre megszelektált újságírói kérdéseket is mellőzték.
Még mindig erőteljesen zajlik a pandémia világszerte - közölte szokásos napi sajtóeseményén az országos tisztifőorvos. Müller Cecília elmondta, a védőoltások beadása lassan zajlik, ezt tapasztalják Európában is. Mindegyik oltóponton folyamatosan zajlik a munka. Tájékoztatása szerint eddig 165 ezer ember oltására elengedő készítmény érkezett az országba. A hétfői és a keddi napon is jött egy-egy adag Pfizer-szállítmány, illetve vasárnap várnak a Moderna vakcináiból is. Müller Cecília ismertette, 149 646-an kapták meg az első adag oltást, a másodikat pedig közel 13 ezren. Hangsúlyozta, ez a szám rendkívül alacsony ahhoz, hogy bármilyen óvintézkedést enyhíteni lehessen. "Arra törekszünk, hogy minél több oltóanyagot beszerezzünk, mert csak a tömeges oltásokkal lehet a járványhelyzeten javítani." Egyúttal megkérte azon egészségügyi dolgozókat is, hogy akik szeretnék magukat védetté tenni, ők a közeljövőben mindenképpen jelezzék ebbéli igényeiket. Az országos tisztifőorvos elmondta azt is, hogy nemcsak az idősek otthonában, hanem egyéb bentlakásos intézményekben is terveznek oltani. Az oltási tervben az idősek vannak elöl, mivel ők magas kockázatot viselnek az életkoruk és krónikus betegségeik miatt. Megjegyezte, tudja, mindenki vágyik a régi megszokott életébe visszatérni, ugyanakkor a tömeges oltások fognak egy biztonságos járványügyi helyzetbe hozni, hogy a szélesebb nyitást szélesebb körben elkezdődhessen.
Müller Cecília úgy látja, a kedvező járványügyi adatok mellett a fenyegetettség nem múlt el.

Kitért arra is, hogy a környező országokban is egyre jobban kezdenek elterjedni a mutánsok, ezeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan figyelemmel kíséri. Egyelőre annyit tudni, hogy a brit verzió ellen hatásos a vakcina, a brazil és dél-afrikai variánsokkal kapcsolatban nincsen ilyen információ.  Az operatív törzs műveleti központjának vezetőhelyettese elmondta, az elmúlt egy napban 153 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a nem megfelelő maszkviselés miatt. Kiss Róbert elmondta, a bevásárlóközpontokban 19, míg a tömegközlekedési eszközökön hét emberrel akadt dolga az egyenruhásoknak.   Az eseményen a korábban gondosan kiválogatott újságírói megkeresések közül már egyet sem olvastak fel. Mindez annak ellenére történt, hogy az eseményről szóló meghívóban azt kérték, legkésőbb 9 óráig küldjék el a megkereséseket.