Előfizetés

Müller Cecília: Teljes biztonságot egyetlen vakcina sem ad

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.25. 12:41

Fotó: Vadnai Szabolcs / koronavirus.gov.hu
Az országos tisztifőorvos mindenkit megdicsért a járványügyi adatok kedvező alakulásáért, emellett bejelentette, hogy a héten több mint 45 ezer embernek elegendő oltóanyag érkezik.
A koronavírus-járvány eddigi védelmi intézkedéseinek és az állampolgárok jogkövető magatartásának köszönhetően kedvező adatokról számolhatok be, és az elhunytak száma is csökken – utalt Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján a kormányzati tájékoztatóoldal legfrissebb adataira. Hozzátette, az 56 elhunyt ember közül a legfiatalabb 52 éves, míg a legidősebb 95 éves volt, mindketten szív- és érrendszeri betegséggel küzdöttek. A szakember kiemelte, hogy egyre nő a gyógyultak száma, míg az aktív fertőzötteké csökken, s így már másfélszeres a különbség az előbbiek javára. Ugyan a környező országokhoz képest is különösen jó a járványügyi helyzet, a tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy  sok helyen terjed a mutáns vírus, elsősorban a brit, de a brazil és dél-afrikai is. Mivel megváltozhat a vírus tulajdonsága is, kiemelte:
„továbbra is fontos, hogy ne fertőződjünk meg!”

Müller Cecília az oltásokkal és a kormányzati tájékoztató szerint ismertetett vakcinaszállításokkal  kapcsolatban elmondta,
„hétfőn és kedden újabb, összesen 36 270 ember oltására elegendő Pfizer-oltóanyag érkezik Magyarországra, míg e hét vasárnapra a Moderna ígérte további 9000 ember beoltásához szükséges mennyiség szállítását.”

Hozzátette, akiket beoltanak, azoknak is be kell tartaniuk a védelmi előírásokat, hiszen egyetlen egy oltóanyag sem ad száz százalékos védettséget. Az oltakozás kapcsán a tisztifőorvos egyébként figyelmeztetett, hogy
„a második oltásnál jellemzően hevesebb reakciók várhatók, mint az elsőnél”.

Ezt szakmailag úgy magyarázta, hogy míg az első oltásnál csak ellenanyag termelődik, a másodiknál jellemzően sejtes immunitás jön létre. A kialakuló memóriasejtek „emlékezni fognak” a vírusra.
A tisztifőorvos szerint mindenki megbízhat az orosz és a kínai vakcinákban is.

Felidézte, hogy előbbiből, vagyis a Szputnyik V oltóanyagból három részletben 2 millió adag, tehát egymillió ember beoltására alkalmas mennyiség érkezik a következő három hónapban. Újságírói kérdésre megerősítette, hogy az általa vezetett Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriuma minden beérkező gyártási tételt egyenként ellenőriz. 
„Megállapodás alatt van, a kínai Sinofarm elöltvírus-vakcinája is, ami jól működő technológia, a H1N1-influenzajárvány idején például csak ilyen típusú oltóanyag volt”

– hangsúlyozta Müller Cecília.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a hétvége rendőri intézkedéseiről beszélt, amelyeknek az adatai szintén olvashatók a tájékoztató oldalon.  Az elmúlt napokban a vendéglátóhelyek nyitvatartása, illetve hatósági bezáratása körül kialakult helyzettel kapcsolatban megjegyezte:
ezen a téren fokozatos enyhítés akkor várható, ha kellő számú oltóanyag érkezik hazánkba, amellyel a magyar embereket széles körűen be tudják oltani. Elegendő átoltottság esetén az Operatív Törzs haladéktalanul jelezni fogja ezt a kormány felé.

Szlávik: Egy védőoltás kidobása is óriási hiba lenne

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.25. 11:47
Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa
Fotó: Béres Márton / Népszava
A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint a tudományos tényeket kell figyelembe venni, és nem szabad fanyalogni a keletről érkező oltóanyagok kapcsán.
Ugyanolyan elv alapján működik az orosz Szputnyik V vakcina, mint az AstraZeneca oltóanyaga – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Szlávik János elmondta, mindkét vakcinában ártalmatlan, úgynevezett adenovírusokat használnak arra, hogy a szervezet megtanulja felismerni a koronavírust. Majd - mindkét vakcina esetében - az információt vivő vírusok egyszerűen eltűnnek a szervezetből.
„Nem szabad fanyalogni azért egy oltóanyag kapcsán, mert az esetleg keletről származik, a tudományos tényeket kell figyelembe venni”

– hangsúlyozta a főorvos. Hozzátette, az orosz vakcinát mínusz 20 fokon kell tárolni, ami kényelmesebb, mint a Pfizer vakcinájának mínusz 80 fokos tárolási követelménye. Szólt arról is, hogy a megmaradt oltóanyagot nem dobják ki, hiszen hűtőben akár egy hétig is tárolható; „egy olyan országban, ahol oltásokból egyelőre hiány van”, ott 
egyetlenegy védőoltás kidobása is „óriási nagy hiba lenne”

– fogalmazott.

Hazai adatok: 56-an meghaltak, 844 új Covid-fertőzöttet találtak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.25. 09:23

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Jó hír, hogy hétfőn és kedden újabb, összesen több mint 36 ezer ember beoltására alkalmas Pfizer-vakcina szállítmány érkezik hazánkba.
Hétfő reggelre 844 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 360 418-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 56 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 024-re emelkedett – közölte a kormányzati tájékoztató oldal. Mint írták, a gyógyultak száma 243 092-re nőtt, míg az aktív fertőzötteké 105 302-re csökkent. Jelenleg 3814 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 247-en vannak lélegeztetőgépen.
Eddig 146 695-en kaptak oltást, közülük 9403 ember már a második oltását is megkapta. Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, emellett már tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is már megtörtént.  Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. A két gyártótól eddig összesen 165 ezer ember oltására elég vakcina érkezett Magyarországra (5 db Pfizer-szállítmány és 1 db Moderna-szállítmány).  A kormányzati tájékoztatás szerint hétfőn és kedden újabb, összesen 36 270 ember oltására elegendő Pfizer-oltóanyag érkezik Magyarországra. Hétfőn négy oltópontra 11 115 ember, míg kedden 20 oltópontra 25 155 ember oltásához szükséges vakcinát szállítanak.