Előfizetés

Tavaly 19 államtitkár kapott egyhavi fizetésnek megfelelő „motivációs elismerést”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.23. 14:31

Fotó: Facebook/Kovács Zoltán
A Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség jutalmazta leginkább a vezetőit.
Tavaly 19 államtitkár kapott motivációs elismerést, 58 pedig nem – vette észre a K-Monitor. A lap a kormány oldalán közzétett, juttatásokról szóló iratokat nézve szúrta ki, hogy 2020-ban a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség jutalmazta leginkább a vezetőit, míg a belügy, a külügy, az EMMI, az ITM vagy a Pénzügyminisztérium nem élt ilyen elismeréssel. A nem célhoz kötött juttatás a kormánytisztviselők esetében így van definiálva: 
„kompetenciájára, speciális képességére, ismeretére, tudására figyelemmel motivációs elismerésben részesíthető, akinek a munkavégzése a munkáltató kiemelt érdeke”.

A K-Monitor szerint az egy hónapnyi fizetésnek (1 296 / 1 750 eFt) megfelelő elismerést az alábbi kormánytagok érdemelték ki:
  • Agrárminisztérium: Farkas Sándor, Zambó Péter, Rácz András, Feldman Zsolt,
  • Honvédelmi Minisztérium: Szabó István, Németh Szilárd,
  • Miniszterelnöki Kabinetiroda: Tuzson Bence, Nagy János, Kovács Zoltán, Dömötör Csaba,
  • Miniszterelnöki Kormányiroda: Kovács József, Juhász Roland, Juhász Edit, Fónagy János,
  • Miniszterelnökség: Orbán Balázs, Kovács Pál, György István, Fürjes Balázs, Becskeházi Attila, Azbej Tristan.
Az iratokból az is kiderült, a korábbi évek bérfejlesztése után új autók osztása vagy jelentős emelés nem volt 2020-ban.

Gripen kötelékkel búcsúztatták az utolsó Pumát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.23. 13:37

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Díszelgő repüléssel búcsúztak szombaton a 97 esztendős korában elhunyt Frankó Endre nyugállományú főhadnagytól, a 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztály utolsó pilótájától.
A Magyar Honvédség tiszteletadó repüléssel búcsúzott a Csepel-sziget és az Árpád-híd közötti Duna szakaszon Gripen kötelék áthúzással.
Frankó Endre 1923. szeptember 3-án született Egerben. 1939-ben, a Gyöngyös melletti Pipishegyen ismerkedett meg a vitorlázórepüléssel, majd 1942-ben, érettségi után jelentkezett a Magyar Királyi Légierő kötelékébe - írja a honvedelem.hu. A kiváló öttusázó sportember Szombathelyen, a Horthy Repülő Akadémián kezdte meg tanulmányait, majd 1944. augusztus 20-án avatták hadnaggyá. A Szent László hadosztályban eltöltött, rövidebb „gyalogharcászati” kitérőt követően 1944. november 30-án helyezték át a Pumákhoz, Heppes Aladár alezredes parancsnoksága alá. Itt már a légierő akkori legmodernebb típusával, a Messerschmitt Bf 109G-vel, a legendás „Messzerrel” repülhetett. A pilótahiány miatt alig hat órányi gyakorlórepülést követően már az éles bevetések vártak az ifjú hajózóra. Frankó Endre hadnagy összesen nyolc bevetést hajtott végre a Dunántúl, majd a Nyugat felé visszavonuló ezreddel Ausztria felett. Ezeket túlélve 1945. május 5-én, a német-osztrák határ melletti Pockingban esett amerikai hadifogságba. 1945 végén ért haza Budapestre. A polgári élet mellett nem felejtette el a repülést sem: a hármashatárhegyi GANZ repülőklubban kezdett újra vitorlázógéppel repülni. 1948-ban már az Országos Magyar Repülő Egyesület motoros oktatója volt, itt már katonákat is tanított. 1949-ben nevezték ki az Esztergomi Repülőiskola parancsnokhelyettesének, majd nem sokkal később parancsnokának. 1950-ben Békéscsabán lett az első oktatóképző iskola tanára, végül a GANZ repülőklub hivatásos motoros repülő-oktatója - innen azonban „horthysta múltja” miatt hamar eltávolították. Az immáron sokadik újrakezdést követően gépészmérnöki diplomát szerzett, majd az UVATERV (Út-, Vasúttervező Vállalat) mérnökeként dolgozott – nevéhez fűződik például a budapesti, János-hegyen ma is működő Libegő: nem csak az ötlet volt az övé, de a felvonó fő- és gépésztervezője is volt.   A múltról színesen és szívesen beszélő vadászpilóta 2013-ban, a Kecskeméten megrendezett Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón a Honvédelemért Kitüntető Cím I. fokozatát vehette át a honvédelmi minisztertől.

Ujhelyi: nincs konkrét felelőse az oltási tervnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.23. 11:56

Fotó: Kiss Gábor / MTI
Egyetlen minisztérium sem vállalta fel adatkezelőként a felelősséget érte.
Nincs konkrét és érdemi felelőse az oltási tervnek, egyetlen minisztérium sem vállalta fel ugyanis adatkezelőként a felelősséget érte – ez derült ki azokból a közérdekű adatigénylésekből, amelyeket Ujhelyi István szocialista EP-képviselő nyújtott be az elmúlt hetekben a kormányhoz, számolt be róla az MSZP politikusa szombati online sajtótájékoztatóján. Ujhelyi közölte, hogy még tavaly november 18-án fordult először a kabinethez annak érdekében, hogy közérdekű adatként megismerhesse az oltási tervet és választ kapjon egyebek mellett arra: milyen humán- és technikai kapacitással rendelkezik a kormány a tömeges oltásra, hány embert és mennyi idő alatt tud beoltani a jelenlegi rendszer, illetve akar-e a kabinet kampányt indítani az oltás beadása mellett. Az EP-képviselő szerint a káosz és kapkodás bizonyítéka, hogy jelenleg az egészségügyi ellátórendszer védvonalaiban dolgozók sem kaptak még semmilyen érdemi, átfogó tervet, vagy utasítást, ő pedig az Európai Parlament közegészségüggyel foglalkozó szakbizottság tagjaként a mai napig nem kapott választ a közérdekű kérdéseire.  Az MSZP politikusa ismertette a kormány különböző tárcáival két hónapon át tartó levelezésének eredményét. Elsőként az egészségügyért felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma utasította el a válaszadást, mondván a tárca ebben az ügyben „nem minősül adatkezelőnek”. Hasonló választ kapott Ujhelyi később a Miniszterelnökségtől, valamint a belügyi és a külügyi tárcától is; igaz, utóbbiak előbb még 45 napos válaszadási határidőt kértek a politikustól.
„Két hónap alatt sem derült ki, hogy ki a felelős az oltási tervért a kormányban. Ebből a katyvaszból nekem úgy tűnik, hogy a maffiállam élén lévő pancserkormány továbbra is csak a hatalma bebiztosítására koncentrál, mindegy, hogy hány emberélet és hány százezer magyar család teljes elszegényedése árán”

 – fogalmazott az MSZP európai parlamenti képviselője.  Ujhelyi István az online sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy a mielőbbi nyitáshoz és a kis- és középvállalkozások fellélegzéséhez szükség van a mielőbbi tömeges átoltottságra. Emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság először tavaly júniusban hívta össze a tagállami kormányfőket és tájékoztatta őket a közös vakcinabeszerzés lehetőségeiről. Majd október elején Brüsszel már konkrét oltási tervvel állt elő, megkötötte a konkrét keretmegállapodásokat a vakcinákról, amelyeket a tagállamok által kötött szállítási szerződések követtek. A politikus a sajtótájékoztatón bemutatta a brüsszeli irodája által összegyűjtött, más tagállami kormányok által közzétett oltási terveket. Hangsúlyozta, hogy miközben Magyarországon csak egy „totószelvénynél rövidebb oltási tervecske” érhető egyelőre el nyilvánosan, addig például Spanyolországban egy több mint száz oldalas dokumentum tartalmaz minden fontosabb információt, de hasonlóan átfogó anyag érhető el Németországban vagy épp az Egyesült Királyságban is. De bemutatta azt a magyar nyelvű tájékoztató füzetet is, amelyet a skót kormány készített az ott élő magyarok számára a vakcinákról és a vírusról szóló legfontosabb információkkal. Ujhelyi szerint míg más uniós tagállamokban a kormányok tisztességesen és hitelesen tájékoztatják a lakosságot, addig a magyar kabinet még azokat az információkat is „pártpolitikai érdekei szerint csepegteti”, amelyeket birtokol. Az MSZP EP-képviselője ezért felszólította a kormányt, hogy "hagyja abba a hazudozást" és mielőbb hozza nyilvánosságra a teljes, átfogó és részletes oltási tervet.