Előfizetés

Trump utoljára még odapörkölt - 23 milliárd dolláros fegyverüzletet kötött Abu-Dzabival

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.22. 19:44

Fotó: Yichuan Cao / NurPhoto via AFP
Az eddigi elnök Irán „kordában tartásával” magyarázta a keddi szerződést, amelynek felülvizsgálatára készül a szerdán beiktatott utódja, Joe Biden.
Az Egyesült Arab Emírségek 23 milliárd dolláros (6700 milliárd forint) fegyvervásárlási szerződést írt alá az Egyesült Államokkal mintegy 50 darab F-35A típusú harci repülőgép, 18 darab MQ-9B harci drón és egyéb hadfelszerelés beszerzéséről Donald Trump volt amerikai elnök utolsó hivatali napján. Ezt az emírségek washingtoni nagykövetsége közölte pénteken. A diplomáciai képviselet szerint a szerződést kedden véglegesítették.
Abu-Dzabi 10,4 milliárd dollárt fizet a mintegy 50 darab repülőgépért, a drónok ára 2,97 milliárd dollár, illetve további 10 milliárd dollár jut különböző lőszerekre.

Joe Biden elnök még hivatalba lépése előtt bejelentette: felülvizsgálja a fegyvervásárlási megállapodást, amelyről Trump azt állította, hogy az amerikai külpolitikai és nemzetbiztonsági érdekek alátámasztását szolgálja, mert segít kordában tartani az iráni fenyegetést.  Abu-Dzabi ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a zökkenőmentes lesz együttműködés a Biden-kormányzattal. Az Egyesült Arab Emírségek már régen érdeklődést mutatott a lopakodó technológiát használó F-35-ösök beszerzése iránt.

Történelmet ír a Pentagon legújabb vezetője

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.22. 19:16

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Az amerikai szenátus pénteken jóváhagyta Lloyd Austin kinevezését a védelmi miniszteri tisztségre.
Az amerikai szenátus pénteken jóváhagyta Lloyd Austin kinevezését a védelmi miniszteri tisztségre, és ezzel a 67 éves nyugalmazott tábornok lesz a Pentagon első feketebőrű vezetője. Austin egyúttal Joe Biden új amerikai elnök leendő kormányának első tagja, akinek kinevezésére a felsőház rábólintott. Szinte egyhangúlag szavazták meg a védelmi tárca élére: 92 támogató és két ellenszavazatot kapott. Austin kinevezését nehezítette, hogy az előírt hét helyett csupán négy évvel korábban szerelt le, így a kongresszusnak kivételt kellett tennie esetében.

Bukarest enyhít a járványügyi korlátozásokon

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.22. 18:26

Fotó: Shutterstock
Hétfőtől harmadolt befogadóképességgel, de kinyithatnak a vendéglők, a színházak és a mozik.
Három egymás utáni napon is három alatt volt az elmúlt két hétben jegyzett, ezer lakosra számított új fertőzések száma, ezért Romániában enyhítenek a járványügyi korlátozásokon. A sürgősségi helyzetek helyi bizottsága pénteki döntése értelmében – ha a hétvégén nem rosszabbodik a járványhelyzet – hétfőtől kinyithatnak a vendéglők, a színházak és a mozik, de csak kevesebb mint harmadannyi vendéget, illetve nézőt fogadhatnak, mint a férőhelyeik száma.
A bukaresti bizottság annak ellenére hozta ezt a döntést, hogy Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter a testületnek küldött levelében a korlátozások fenntartása mellett érvelt.

Pénteken ugyanis újabb két esetben azonosították a fővárosban a vírus Egyesült Királyságból elterjedt, a korábbinál jóval fertőzőbb változatát. Egyik fertőzött sem járt külföldön az elmúlt időszakban, ami arra utal, hogy az országban is terjed a veszélyesebb vírusváltozat. Ugyanakkor az elmúlt napokban tovább javult a járványhelyzet: már csak Temes és Kolozs, valamint a fővárost körülvevő Ilfov megyében haladja meg a hármat az ezer lakosra számított fertőzések száma.
A megyék közel kétharmada másfél alatti fertőzöttségi rátával már a zöld besorolásba került. A székelyföldi Hargita megyében csupán 11, Kovászna megyében pedig mindössze 18 új fertőzést diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában.

Romániában péntekre nyolcezer alá esett a kórházakban ápolt koronavírus-betegek száma, az intenzív terápiás osztályokon kezelt betegeké pedig ezer alá csökkent. Csaknem 2700 új esetet jelentettek be, ami ötszázzal kevesebb, mint az elmúlt két hét átlaga, amihez képest a bejelentett 74 elhunyt is csökkenést mutat. Március óta Romániában 706 475-en fertőződtek meg az új típusú koronavírussal, és 17 628-an haltak meg a járvány következtében.