Előfizetés

Februárra csúszhat a Trump elleni második impeachment

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2021.01.22. 18:23

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Biden a járványra és a segélyekre koncentrál, de a szenátusnak meg kell osztania idejét az első napok programja és a bukott elnök elleni vád között.
Ritka eset, de van, amikor Donald Trump se örül a rá irányuló figyelemnek. Nancy Pelosi házelnök hétfőn átküldi a szenátusnak az immár volt elnök ellen emelt második képviselőházi vádat, ezzel egy évvel az első eljárás után kedden újra kezdődik az impeachment. A sietség nem feltétlenül áll Joe Biden érdekében, mert így megoszlik az ország érdeklődése és a szenátusnak is meg kell osztania a munkaidejét a jogi procedúra és az új elnök programja között. A republikánusok, akik közül két hete néhányan még igencsak fel voltak háborodva, amiért Trump a Capitoliumra uszította híveit, most megpróbálták legalább lassítani a felelősségre vonást. Pelosi és az új szenátusi többségi vezető, Chuck Schumer azonban nyilván attól tart, hogy idővel csökken a republikánusok hajlandósága Trump elítélésére. Pénteken a szenátus jóváhagyta Lloyd Austin kinevezését a Pentagon élére. Ezzel a nyugalmazott tábornok lett az amerikai történelem első fekete védelmi minisztere. A szenátus korábban jóváhagyta Avril Haines hírszerzési igazgatói kinevezését - posztján ő lett az első nő. A szenátus pénteken este is folytatta a jelöltek meghallgatását, így elképzelhető, hogy Janet Yellen kinevezését is hamarosan megszavazzák – ebben az esetben ő lesz az első nő a pénzügyminiszteri székben. Ezzel messze nem ér véget az „elsők” sora, például az egészségügyi miniszter posztjára jelölt Rachel Levin lenne az első transznemű, a közlekedési miniszternek jelölt Pete Buttigieg pedig az első nyíltan meleg kabinettag. Biden felhívása a nemzeti egységre és a békés újrakezdésre nem jelenti azt, hogy minden meg van bocsátva. Az impeachment mellett demokrata párti szenátorok etikai vizsgálatot kértek két republikánus kollégájuk, Ted Cruz és Josh Hawley ellen, amiért azok támogatták a kongresszusra támadó csőcseléket. A honatyák közötti bizalmatlanságot mutatja, hogy több republikánus politikus az ülésteremben is fegyvert akar viselni, ami tilos, de eddig nem ellenőrizték. Az erőszakos események nyomán azonban fémdetektort állítottak fel az ajtóban, amin csütörtökön fennakadt a magyar felmenőkkel is rendelkező Andy Harris marylandi képviselő. Ő volt az első, akivel szemben a házőrség határozottan lépett fel és végül kénytelen volt visszavinni irodájába az oldalán viselt lőfegyvert. Volnának azért sürgetőbb ügyek is, amelyekkel foglalkozni kellene. Biden egészségügyi tanácsadója, Anthony Fauci például elmondta, hogy őszre fogják tudni beoltani a lakosság 85 százalékát és az Egyesült Államok majd csak akkor fog visszatérni a „normális” élethez. 

Szijjártó megtárgyalta, október után sem fogunk fázni (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.22. 17:25

Fotó: Népszava
Az oroszokkal való tárgyalás pontos részleteit a külügyminiszter nem ismertette, így nem ismert többek között, hogy mennyi ideig, s hogy milyen áron érkezik majd a gáz az országba.
Megkötöttük a politikai megállapodást, hogy Oroszország folytatja a gázszállításokat Magyarországra ez év októbere után is – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter legújabb Facebook-videójában. Jelezte, mindez azért fontos, mert idén ősszel lejár a korábbi hosszú távú gázvásárlási megállapodás. A gázszállítás folytatásának részleteiről, így azt, hogy az milyen időtartamra szól, és mindez mennyibe kerül az országnak, a külügyminiszter nem árulta el. Azt majd a Gazprom és a Roszatom teheti meg. – Soha ne legyen ennél kevésbé eredményes tárgyalásunk sehol – összegezte a miniszter a pénteki egész napos moszkvai tárgyalásainak eddigi eredményét, amelyeket Szergej Lavrov külügyminiszterrel és Mihail Murasko egészségügyi miniszterrel folytatott.
A magyar politikus beszélt a hazánk által megrendelt orosz vakcinákról is, amelyek mennyiségéről és Magyarországra szállításának üteméről délelőtt megállapodott a tárgyalópartnerekkel. Elmondta, hogy hazánk egymillió ember beoltására alkalmas vakcinamennyiséget vásárol, ami praktikusan kétmillió adagot jelent, hiszen egy emberenek két oltást kell kapnia a védettség elérése érdekében. Ezt a mennyiséget az orosz fél három ütemben fogja leszállítani. Szijjártó Péter végül elmondta, a nap hátralévő részében még további három megbeszélését tervez lebonyolítani az ipari miniszterrel, valamint a Gazprom és a Roszatom főnökeivel.

Az Európai Tanács elnöke felhívta Putyint, hogy engedje szabadon Navalnijt

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.22. 16:28

Fotó: ALEXANDER NEMENOV / AFP
Az uniós országok vezetőit tömörítő szervezet vezetője az orosz ellenzéki politikus megmérgezésének körülményeit is kivizsgáltatná kollégájával.
Charles Michel, az európai uniós országok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon bocsátását sürgette a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott pénteki telefonbeszélgetése során – közölte az uniós vezető irodája. Michel komoly aggodalmának adott hangot Navalnij fogva tartásával kapcsolatban a beszélgetés során, és arról is tájékoztatta az orosz elnököt, hogy a márciusi EU-csúcs keretében stratégia vitát indít az EU és Oroszország közötti kapcsolatok felülvizsgálatáról. Charles Michel közölte, hogy az EU egységes álláspontot képvisel az Oroszországhoz intézett felhívásában, és sürgette az orosz vezetést:
„késedelem nélkül, átláthatóan vizsgáljak ki a Navalnijjal szemben elkövetett szeptemberi mérgezéses merényletet”.

Navalnij Putyin százmilliárdos dácsájáról készített leleplező videója
Fotó: ALEXANDER NEMENOV / AFP
Navalnijt hétfőn harminc napra előzetes letartóztatásba helyezték Oroszországban. A politikus vasárnap este tért vissza németországi gyógykezeléséből, miután nyugati országok laboratóriumi vizsgálatainak egybehangzó eredménye szerint augusztusban hazájában megpróbálták megmérgezni.   Mint arról a Népszava is beszámolt, nemcsak Navalnij van rács mögött: szóvivőjét, Kira Jarmist is őrizetbe vették kilenc napra pénteken, hogy ne vehessen részt az ellenzék szombatra tervezett tüntetésén.
Csütörtökön az orosz főügyészség és a belügyminisztérium figyelmeztette a tiltakozás szervezőit, hogy az általuk Navalnij támogatására előkészített tüntetéseket törvényellenesnek, felforgatónak tekinti, amelyeket készek azonnal beszüntetni, vagyis feloszlatni.

Szintén csütörtökön az Európai Parlament képviselői átfogóbb és szigorúbb szankciókat követeltek Oroszországgal és a felelősökkel szemben az Alekszej Navalnij letartóztatásáról rendezett kedd délutáni plenáris vitában.