Előfizetés

Rekordot döntöttek a napelemek Bécsben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.23. 10:10
Illusztráció
Fotó: Alexander Vilf/Sputnik / AFP
Tavaly 26 megawattnyi új napelemet telepítettek, így összesen már 25 ezer háztartást képesek zöldárammal ellátni, ezt 2030-ig a tízszeresére szeretnék növelni.
Ausztria legnagyobb energiaszolgáltatója, a Wien Energie 2020-ban rekordot döntött a napelemrendszerek kiépítésében: átlagosan hetente egy naperőművel bővült a létesítmények száma – olvasható Bécs külképviseleti irodájának közleményében. A pandémia ellenére a tavalyi évben 26 megawatt teljesítményű új napelemrendszert telepítettek, ami rekordnagyságú növekedés az eddigi évekhez képest. A Wien Energie így már több mint 260 napelemrendszert működtet mintegy 60 megawatt teljesítménnyel. Ez 25 ezer bécsi háztartás zöldenergia-ellátását fedezi. 2019-ben még 14 ezer háztartást látott el 200 napelemrendszer, a telepített napelemek összterülete összesen 500 ezer négyzetméter volt. Az energiaszolgáltató vállalat napelemrendszereinek több mint 80 százaléka épületek tetején található. „A Wien Energie nagy hangsúlyt fektet a klímavédelem előmozdítására. A legfőbb megújuló energiaforrások a tetőinken lévő napelemek” – mondta Michael Strebl, a Wien Energie vezérigazgatója. Hozzátette: „a tetőkről egyedül azonban nem nyerhető elegendő energia a klímacélok megvalósításához, ezért szükség van környezetbarát napelemparkokra is.” Ilyen a 2020 őszén, a 22. kerületi Schafflerhofstraße egy kihasználatlan telkén létesült, körülbelül 15 focipálya nagyságú naperőmű, ami az év elején meg is kezdi működését. Teljes kihasználtság mellett a 11,5 megawattos erőmű, amely Ausztria egyik legnagyobb napelemrendszere, 5.200 háztartást képes ellátni zöldárammal. „A következő tíz évben szeretnék megtízszerezni a jelenlegi kapacitásunkat. A klímavédelemhez minden egyes kilowattóra napenergiára szükségünk van, amit csak meg tudunk szerezni” – vázolta Michael Strebl a jövőbeli terveket. Arra, hogy 2030-ra a 600 megawatt összteljesítményű naperőmű 250 ezer háztartás áramellátását fedezze, a Wien Energie körülbelül félmilliárd eurót szán – áll a közleményben.

Többfelé csökkent a légszennyezettség

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.22. 22:56
Füstölő kémények Borsodbótán, 2020. február 10-én. A kép illusztráció
Fotó: Béres Márton / Népszava
Kazincbarcikán és Putnokon még mindig veszélyes a levegő minősége.
A levegőhigiénés index rendszerének négy kategóriája - elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes - alapján két Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen: Kazincbarcikán és Putnokon továbbra is veszélyesnek számít a levegő minősége. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteki térképe szerint Sajószentpéter és Szeged levegőjét egészségtelennek minősítették, Salgótarjánban, Egerben és Hernádszurdokon pedig kifogásolt a levegőminőség. Valamennyi település előrejelzésénél azt írták: javulás várható. A többi mérőállomással rendelkező településen - köztük Budapesten - elfogadható a levegőminőség. Az NNK korábban arra hívta fel a figyelmet: a légszennyezettség rövid távon elsősorban légúti tüneteket okoz (például köhögés, légúti irritáció, nehézlégzés), hosszú távon azonban növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is. 

A koronavírusos betegeket ápoló kórházaknál szennyezettebb a levegő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.22. 17:30

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A Greenpeace Magyarország decemberben tíz budapesti kórháznál, illetve négy forgalmas fővárosi csomóponton megmérte a levegő nitrogén-dioxid-szennyezettségét.
Tíz budapesti, koronavírusos betegeket is ápoló kórháznál átlagosan 33 százalékkal magasabb volt a levegő szennyezettsége a fővárosi mérőállomásokon mért átlagértékeknél – derült ki a Greenpeace Magyarország felméréséből. A karácsony előtti időszakban több mint három hétig mérték a kórházaknál, illetve négy forgalmas fővárosi csomóponton a levegő nitrogén-dioxid-szennyezettségét. Bár a hivatalos mérőállomások adatai szerint nem volt kritikus a szennyezettség ebben az időszakban, a zöld szervezet eredményei szerint az összes közlekedési csomópontnál, valamint a Honvédkórháznál kritikus volt a nitrogén-dioxid-szennyezettség, a mértéke meghaladta az éves határértéket. Nyolc kórháznál problémásnak találták a levegőminőséget. A forgalmas fővárosi közlekedési csomópontokban az éves határértéket jelentősen meghaladó szennyezettséget mértek, a Puskás Ferenc Stadion metróállomásnál pedig az éves határérték közel dupláját.
Mint közleményükben írták, számos tudományos kutatás bizonyítja, hogy a légszennyezettség növeli a koronavírussal való megfertőződés esélyét és súlyosbítja a koronavírus okozta betegség lefolyását. A Greenpeace azt várja a kormánytól és a településvezetőktől, hogy ne halogassák tovább a levegőtisztasági intézkedések bevezetését: sürgősen lépjenek fel a forgalom csökkentése érdekében és korlátozzák a régi, szennyező járművek közlekedését. Tudományos jelentések sora mutatja: a levegőszennyezés nemcsak könnyíti a koronavírus terjedését, de súlyosabbá is teszi a betegség lefolyását. Egy kutatásból kiderül, hosszabb ideig kell lélegeztetőgépen tartani azokat a pácienseket, akik a kórházi tartózkodást megelőzően szennyezett levegőnek voltak kitéve. A légszennyezés miatti megbetegedések (magas vérnyomás, cukorbetegség, krónikus tüdőbetegségek, szív- és érrendszeri betegségek) tovább súlyosbítják a betegség lefolyását. A magasabb koncentrációjú nitrogén-dioxid-szennyezettségnek való kitettség növeli a vírusok esélyét, a légszennyező anyagok károsítják, gyulladásba hozzák a légutakat és csökkentik az emberi szervezet vírusokkal szembeni ellenállóképességét. A rossz légszennyezettségi adatok miatt a Greenpeace szorgalmazza a forgalomnövekedést eredményező ingyenes parkolás visszavonását, a régi, szennyező járművek importja elleni kormányzati fellépést, a főváros vezetésétől pedig a szennyező járművek használatának korlátozását várják, mivel, mint írták, 2005-ről 2017-re megduplázódott a dízeljárművek száma és aránya Magyarországon, és az autók átlagéletkora is jelentősen nőtt. Megjegyezték, a PM10-szennyezettség miatt 2008 óta, a nitrogén-dioxid-szennyezettség miatt 2016 óta uniós kötelezettségszegési eljárás folyik Magyarország ellen.