Előfizetés

Letette az esküt Joe Biden

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.20. 18:01

Fotó: PATRICK SEMANSKY / AFP/AP
Ő az Egyesült Államok 46. elnöke.
Ez a nap a demokrácia ünnepe, ismét megtanultuk, hogy a demokrácia értékes és törékeny. Ebben az órában a demokrácia sikerre lépett

– fogalmazott beiktatási beszédében Joe Biden.

Ez egy nagyszerű nemzet, sok háború volt, de sokkal többet kell tennünk, de jelentős lehetőségeink vannak. A mindenki számára elérhető igazságosság hajt bennünket és ez nem csak egy ábránd. A terrorizmus és a fehér felsőbb rendűség jelenléte fenyeget, és ezt többet, mint szavakat, hanem egységet követel - fogalmazott. Minden amerikait arra kérek, segítsen a nemzet egységének létrehozásában, ha egyesülünk és egységesek leszünk, akkor új munkahelyeket teremthetünk, túlléphetünk a halálos víruson, mindenkinek társadalombiztosítást adhatunk. Nem csak bolond ábrándként tekintek az egységre - jelentette ki. Ez mindenki harca és a győzelem sosem biztosított. Kezeljük egymást méltósággal és tisztelettel. Egység nélkül nincs béke, fejlődés, nemzet, csak egy káoszba fulladó ország. "Legyünk újra Amerikai Egyesült Államok. Sose buktunk el, mint Amerika. Lehet, hogy különbözünk, de hiszem, hogy Amerika sokkal több ennél."    Ne mondjátok, hogy nem lehet változtatni - utalt az első megválasztott amerikai alelnökre, Kamala Harrisra. 
Biztosítalak benneteket, minden amerikai elnöke leszek. És ezt azoknak is mondom, akik nem támogattak

- fogalmazott.

Nekünk amerikai elnökként tisztelnünk kell az alkotmányt és le kell győzni a hazugságokat. Vannak amerikaiak, akik izgulnak a jövő miatt: nekik azt üzente, érti őket és a problémáikat. Ezt a háborút be kell fejezni, ahol a két fél csatázik egymás ellen: a kék a pirossal, a város a vidék ellen, republikánus a demokrata ellen. Ki kell nyitni a szívünket és ha meg akarjuk érteni a másikat, az ő cipőjében is járni kell. Szükségünk van egymásra, mindannyiunk erejére, a vírus ellen nemzetként kell küzdeni. "Azt ígérem, hogy a Biblia mondja: keresztül fogunk menni ezen együtt, túljutunk ezen együtt" - jelentette ki. Beszédében több alkalommal is előkerült a Capitolium ostroma. Hangsúlyozta, hogy az ehhez hasonló fenyegetések ellen fel kell lépni.     Úgy vélekedett, képesek lesznek egy jobb világot létrehozni és a kormány írja az amerikai történelem legújabb fejezetét. Szeretné, ha a jóság és a nagyszerűség az, ami az elnökségét írja. Amerika a szabadság otthona és az ország egy jelzőfénynek kell lennie a világ számára - legyen ez iránymutatás a következő generáció számára. 
Isten áldja Amerikát és seregeinket! Köszönöm, hogy meghallgattak.

- zárta beszédét Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke.

Beiktatták hivatalába Kamala Harrist

Beiktatták hivatalába a demokrata párti Kamala Harrist, az Egyesült Államok első színesbőrű női alelnökét szerdán Washingtonban. Kamala Harris - a hagyományoktól eltérően - Sonia Sotomayort, a legfelső bíróság első latino származású bíróját kérte fel az esketésre.

Orbán: a magyar kormány továbbra is elkötelezett a magyar-amerikai kapcsolatok erősítése mellett

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki gratulációját és jókívánságait Joe Bidennek az Amerikai Egyesült Államok elnökévé történt beiktatása alkalmából - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerda este. A kormányfő azt írta, az elmúlt négy év bebizonyította, hogy az Egyesült Államok és Magyarország közötti barátságos és kölcsönösen előnyös együttműködés számos területen nagy lehetőségeket rejt magában. Orbán Viktor örömmel állapította meg, hogy ez az időszak új távlatokat nyitott a kétoldalú kapcsolatokban a biztonság, az energiapolitika és a gazdaság területén egyaránt. A miniszterelnök biztosította Joe Bident arról, hogy a magyar kormány továbbra is teljes mértékben elkötelezett marad a magyar-amerikai kapcsolatok erősítése mellett a kölcsönös tisztelet és jóakarat alapján, "építve NATO-n belüli szövetségünkre, a terrorizmus elleni küzdelem iránti elkötelezettségünkre és Közép-Európa alternatív energiaforrásainak biztosítására irányuló közös törekvésünkre. Sok sikert és jó egészséget kívánok felelősségteljes feladatainak ellátásához" - zárta az új amerikai elnöknek írt levelét Orbán Viktor.

Európában terjeszkedne az orosz vakcina

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.20. 17:19

Fotó: AFP
Szeretnék, ha az EU-ban is bejegyeznék a rohamtempóban és bizonytalanságok között kifejlesztett készítményt.
A Szputnyik V fejlesztői az oltóanyag európai bejegyzését kérték, a Covid-19 elleni első orosz vakcina fokozatos szakvizsgálatának folyamata februárban kezdődhet meg

- közölte szerdán az oroszországi oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) az MTI szerint.

Az RFPI tájékoztatása alapján az állami hírügynökség azt írja, kedden az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) képviselő szakértők tudományos felülvizsgálat (scientific review) elnevezéssel konzultációt tartottak a Szputnyik V kifejlesztői számára. A nemzetközi tanácskozáson több mint 20 tudós vett részt. A Szputnyik V kidolgozói a tanácskozást követő 7-10 napon belül ajánlásokat kapnak majd a tanácskozás alapján. Az RFPI a Szputnyik V nyilvántartását kérte és arra számít, hogy a fokozatos szakvizsgálat (rolling review) folyamata februárban kezdődik meg. Az RFPI szerint az EMA szakvizsgálatok sorozatának eredménye alapján dönt majd a bejegyzésről. Az orosz szuverén alap azt is közölte, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken megkezdi a Szputnyik V bejegyzési kérelem előtti szakvizsgálatát (pre-submission review). Kirill Dmitrijev, az RFPI vezérigazgatója január 13-án a TASZSZ-nak nyilatkozva azt mondta, hogy a tudományos felülvizsgálat a Szputnyik V uniós engedélyeztetésének első lépése. Azt mondta, hogy az RFPI december 22-én folyamodott engedélyért az első orosz oltóanyag rendkívüli esetben történő alkalmazására (Emergency Use Authorization, EUA), és orosz részről az engedélyeztetést még október végén kezdeményezték az EMA-nál. Az orosz tisztségviselő arra reagált akkor, hogy Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője úgy nyilatkozott, 
az EMA előzetes tárgyalásokat folytat a Szputnyik V gyártójával, amely még nem döntött úgy, hogy kérelmet nyújt be a készítmény uniós alkalmazásának jóváhagyására

- írja beszámolójában a magyar állami hírügynökség.

Magyarországon már karnyújtásnyira az orosz vakcina

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) lezárta a koronavírus elleni orosz Szputnyik vakcina több ezer oldalas törzskönyvi dokumentációjának ellenőrzését, és jóváhagyta a vakcina engedélyezését - írja az Index. A portál szerint az anyagot december óta vizsgálta a gyógyszerhatóság. Mindez egy fontos lépés ahhoz, hogy az orosz készítménnyel is tömegesen tudjanak oltani. 
Most már csak a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálatait vannak hátra és ha itt is rendben találnak mindent, akkor indulhatnak is az első vakcinaszállítmányok.

Vészhelyzeti, sürgősségi eljárásban ideiglenesen is forgalmazható uniós engedély nélküli termék is a tagállamokban, ilyenkor azonban az adott kormány terheli a felelősség.

Maradt a Conte-kormány Rómában

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2021.01.20. 16:35

Fotó: ALESSANDRA TARANTINO / AFP
Túlélte a bizalmi szavazást, de kisebbségbe került Giuseppe Conte koalíciós kormánya. Két évet kellene így kormányoznia, ami bravúr lenne.
A képviselőház után a szenátusban is bizalmat kapott Giuseppe Conte miniszterelnök, mivel azonban múlt héten Matteo Renzi ex-kormányfő kiléptette pártja, az Italia Viva képviselőit a kabinetből, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) alkotta koalíció elvesztette abszolút többségét. A felsőházi szavazáson öt vokssal maradt el ettől. Igaz, ez távolról sem lenne egyedi Olaszország történelmében. 1946 óta 11 olyan kormány működött, amelynek nem volt abszolút többsége a kétkamarás parlament valamelyik házában. Ez idő alatt  összességében  66 kormánya és 29 miniszterelnöke volt az országnak. A szenátusnak otthont adó, oly sok vihart látott római Palazzo Madama, amelyet a XVIII. század közepén XIV. Benedek a pápai kormányzat székhelyévé tett meg, nem sok olyan drámai ülést láthatott, amilyen a kedd esti volt. Jelentőségét mutatja: a szavazásra Milánóból az olasz fővárosba utazott a kilencvenéves örökös szenátor, az Auschwitzot is túlélt Liliana Segre is, aki a legveszélyeztetettebb korcsoportba tartozik. Bár azt tervezte, csak akkor megy majd a fővárosba, ha már megkapta a koronavírus elleni vakcinát, mint mondta, annyira felháborította a kormányválságot kirobbantó Matteo Renzi, hogy úgy érezte, az egészsége csak másodlagos, a sorsdöntő szenátusi szavazáson a helye. Amikor igennel válaszolt a szavazásnál arra a kérdésre, bizalmat szavaz-e a kabinetnek, a kormánypárti képviselők óriási üdvrivalgásban törtek ki. Az Italia Viva honatyái – egy kivétellel – tartózkodtak. Ha a nem gombot nyomták volna meg, akkor megbukhatott volna a kabinet. Ez mindenesetre intő jel Conte számára, hiszen azt jelzi, Renzi ugyan bukott politikussá vált, vereséget szenvedett Contéval szemben, s a lakosság 73 százaléka ítéli el a kabinet megbuktatására tett kísérletét, de maradt még a kezében zsarolási potenciál. 
Persze Contét sem kell félteni. Látszik, hogy a jogászprofesszor minden hájjal megkent politikussá vált, aki jól tudja, hogy értsen szót egyes ellenzéki képviselőkkel. Sokatmondó ugyanis, hogy a képviselőházban és a szenátusban is akadt két-két olyan képviselő a Silvio Berlusconi által fémjelzett ellenzéki Forza Italiából, akik „a haza védelmére” hivatkozva Contéék folytatása mellett szavaztak. Bár kizárták őket a pártból, vagy maguk léptek ki, de a miniszterelnök valamiként biztosan megjutalmazza őket. A katolikus egyház óvatos nyomásgyakorlása ellenére a centrista UDC képviselői viszont végül a nem gombot nyomták meg, de hírek szerint Conte a Renziék kilépésével megüresedett agrártárcát ajánlja fel új kormányában a pártnak, hogy így kerüljön közelebb az abszolút többséghez a szenátusban. Az UDC-től nem is állna távol a kormányzati szerepvállalás, de a párt attól fél: ha szakít a jobboldallal, a következő parlamentből teljesen kiszorulhatnak képviselői, ezért további biztosítékokat várnak Contétól. A következő olasz parlamenti választást papíron 2023-ban rendezik csak meg, Conténak tehát két évig kellene kormányoznia úgy, hogy nincs meg az abszolút többsége a felsőházban. Népszerűségének és kivételes politikai érzékének köszönhetően azonban sikerülhet véghez vinnie a „Mission Impossible”-t.