Előfizetés

Ezekkel a lépésekkel kezdi elnökségét Biden

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.20. 16:29

Fotó: PAUL RATJE / AFP
Klímavédelem és bevándorlás - utóbbi területeken fog leghamarabb intézkedni a demokrata kormányzat.
Kampányígéreteit teljesítendő tizenhét rendelet ír alá már a beiktatása napján, szerdán Washingtonban Joe Biden megválasztott amerikai elnök, egyebek mellett országának a párizsi klímaegyezményhez és az Egészségügyi Világszervezetbe (WHO) való visszatéréséről, valamint a bevándorlás kérdéséről

- közölték szerdán a politikus tanácsadói az MTI szerint.

A magyar állami hírügynökség szerint az Egyesült Államokban eddig 400 ezer halálos áldozattal járó koronavírus-járvány korlátozása érdekében az új elnök rendeletet ad ki a kötelező maszkviselésről a szövetségi intézményekben, és a szövetségi alkalmazottak számára. Antony Fauci legfőbb amerikai járványügyi szakértő már csütörtökön felszólal az Egyesült Államok nevében a WHO végrehajtó tanácsában - közölte szerdai sajtótájékoztatóján új kormányzat Covid-19-járvánnyal kapcsolatos erősfeszítéseinek összehangolásáért felelős Jeff Zients. A bevételi forrásukat elvesztők számára az elnök rendeletben hosszabbítja meg a kilakoltatásra és a szövetségi forrásból fizetett diákhitelek törlesztésére elrendelt moratóriumot. 
A demokrata párti politikus, aki elnöksége egyik fő kérdésévé tette az általános felmelegedés elleni harcot, már szerdán levelet küld az ENSZ-be, hogy az Egyesült Államok egy hónapon belül ismét csatlakozhasson a párizsi klímaegyezményhez

- jelentette be Gina McCarthy, az új elnöki csapat éghajlati kérdésekben illetékes vezetője.

Az új elnök visszavonja az előző kormányzat klímaváltozással kapcsolatos deregulációs intézkedését is, így a Donald Trump távozó elnök által az Egyesült Államok és Kanada között építendő Keystone XL kőolajvezeték építésének vitatott tervére kiadott engedélyt, és moratóriumot rendel el az Alaszkai Természetvédelmi Rezervátum területén a Trump-kormányzat által nemrég engedélyezett kőolaj- és földgázkitermelési fejlesztésekre. Biden ígéretet tett arra, hogy elindítja az Egyesült Államot azon az úton, amelyen 2050-ig elérhetik az általános felmelegedését felelős üvegházhatású gázok kibocsátásának zéró szintjét. A harc nem lesz egyszerű, tekintettel az egyesült államokbeli politikai megosztottságra, a fosszilis üzemanyagokat kitermelő cégekre és az amerikai politika miatt aggódó nemzetközi partnerekre - jegyezte meg a Reuters hírügynökség. Donald Trump tavaly léptette ki országát a 2015-ben Párizsban aláírt nemzetközi klímaegyezményből, azzal érvelve, hogy az túl sokba kerül az amerikai gazdaságnak és kevés kézzelfogható előnye lesz. A bevándorlási politika terén Biden szintén Donald Trumppal ellentétes utat követ, aki elnöksége egyik prioritásává tette az illegális bevándorlás elleni harcot. Biden visszavonja az elődje által meghozott vitatott bevándorlási rendeletet, amely megtiltotta a belépést az Egyesült Államokba a muzulmán többségű országok állampolgárai számára. Ez az intézkedés "idegengyűlöletben és vallási ellenségeskedésben gyökerezik" - mondta Jake Sullivan, a Fehér Ház leendő nemzetbiztonsági tanácsadója.
A demokrata párti elnök "ünnepélyesen kihirdeti" a Mexikóval közös határon épülő, a védelmi minisztérium költségvetéséből finanszírozott fal munkálatainak felfüggesztését is.

Ezzel párhuzamosan Joe Biden bevándorlási törvénytervezetet nyújt be a kongresszusba, amely több mint 700 ezer, még gyermekként illegálisan az Egyesült Államokba érkezett fiatal és más rendezetlen helyzetben lévő bevándorló számára kínálja fel a bizonyos időkorlátok és feltételek melletti honosítás lehetőségét. A reformtervezet előirányozza egyebek mellett pótlólagos források - négy év alatt 4 milliárd dollár - biztosítását a határőrizet megerősítéséhez Salvador, Guatemala és Honduras határán, illetve a három ország számára nyújtandó segélyprogramhoz, ezekből az országból érkezik ugyanis a legtöbb bevándorló és menekült. 
Az új elnök fellép a faji egyenlőtlenségek elleni is: rendeletet ír alá, amelyben arra utasítja a szövetségi hivatalokat, vizsgálják felül a programjaikban és politikájukban meglévő egyenlőtlenségeket

- közölte Susan Rice, a Belpolitikai Tanács leendő igazgatója.

A tanácsadók szerint a szerdai intézkedéseket további rendeletek és kihirdetések követik a következő napokban - áll a magyar állami hírügynökség, az MTI összegzése szerint. 

Robbanás Madridban: összedőlt egy ház a belvárosban, háromra emelkedett a halottak száma (videók)

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2021.01.20. 16:18

Fotó: BURAK AKBULUT / AFP
Cikkünk frissül.
Háromra emelkedett a Madrid belvárosában történt házrobbanás halálos áldozatainak száma - ismertette a legfrissebb információkat José Luis Martínez Almeida polgármester a helyszínen nyilatkozva újságíróknak szerdán. Mint mondta, az elhunytak között van egy 85 éves asszony és egy fiatalabb férfi, akinek azonosítása folyamatban van. A harmadik áldozat holttestét egyelőre nem tudták kihozni az épület romjai közül. A városvezető megerősítette azt a sajtóértesülést miszerint a robbanást megelőzően az épület kazánjának javítását végezték. A robbanás a belváros La Latina negyedében következett be, a polgármester tájékoztatása szerint vélhetően gázszivárgás okozta. A madridi érsekség tulajdonában lévő hat emeletes épület teteje, homlokzata és több oldalfala teljes egészében leomlott. Az ingatlanban irodák, tárgyalótermek és három lakás található. A szomszédban iskola és idősotthon is van, mindkét épületből evakuálták a bent lévőket, akik közül senki sem sérült meg.
A rendőrség lezárta a környéket, a környékbeli házakban élők nem hagyhatják el lakásukat. A tűzoltók kutatnak az épületben rekedt sérültek után, egy eltűnt személyről tudni. A mentőszolgálat tábori kórházat állított fel a közelben a sebesültek ellátására, tájékoztatásuk szerint eddig hat könnyű és egy súlyos sérültet szállítottak kórházba.         

Botrány tört ki az oltási sorrend be nem tartása miatt Ausztriában

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.20. 15:43

Fotó: ALEX HALADA / AFP
Polgármesterek és feleségeik, helyi közéleti szereplők furakodtak az oltási sorban az idősek és az egészségügyi dolgozók elé.
Botrány robbant ki Ausztiában a koronavírus elleni oltások beadása körül:
Sebastian Kurz kancellár a Kronen Zeitung című osztrák lapnak nyilatkozva szerdán megengedhetetlennek nevezte, hogy polgármesterek és feleségeik, illetve helyi prominens személyiségek soron kívül jutottak hozzá a vakcinához.

 Az osztrák sajtóban előző nap jelentek meg arról szóló hírek, hogy Ausztria több tartományában a fel nem használt oltóanyagokat az oltási sorrendben soron következők, például a 80 éven felüli idősek helyett, polgármesterek, családtagjaik illetve önkormányzati dolgozók kapták meg.
Ilyen esetek sokaságára derült fény Vorarlbergben, Tirolban, Karintiában, Alsó- és Felső-Ausztriában, valamint Bécsben is.

Sebastian Kurz, aki szerint szerint a jövőben – az oltások szigorúbb dokumentációja mellett – jogi következményekkel is számolnia kell annak, aki visszaélést követ el, kifakadt:
„Dühös vagyok, és morálisan elítélem azt, aki soron kívül, az arra rászoruló idősek és egészségügyi dolgozók elé tolakszik. Továbbra is bízom abban, hogy az oltást végző orvosok, illetve a helyi szervezésben részt vevő felelős koordinátorok az adott település közjavát tekintik szem előtt, és nem a saját, egyéni szempontjaik vezérlik őket.”

Sebastian Kurz osztrák kancellár
Fotó: GEORG HOCHMUTH / AFP
Mások mellett Werner Kogler alkancellár, Gernot Blümel pénzügyminiszter és több tartományfőnök is elítélte azon helyi politikusokat, akik visszaéltek a kormány oltási stratégiájával, sőt az alkancellár a politikai felelősségre vonást sem zárta ki.
Az érintettek egyike, Wolfgang Matt, Feldkirch polgármestere az ORF2 közszolgálati televízió kedd késő esti műsorában azzal magyarázta a soron kívüliséget, hogy a „megmaradt kenyeret sem dobjuk ki”.

Ezzel – mint írják – arra kívánt utalni, hogy nem az oltási stratégia sorrendjét szegte meg, csupán nem akarta, hogy a megmaradt, fel nem használt oltóanyag veszendőbe menjen.