Előfizetés

Azonnali jogvédelmet kért a Klubrádió a bíróságtól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.20. 15:38

Fotó: Béres Márton / Népszava
A Médiatanács tegnap felfüggesztette a budapesti FM 92.9 MHz közösségi rádiós frekvencia használatára vonatkozó pályázatának lebonyolítását.
Szerdán indult el a Klubrádió Médiatanács ellen indított közigazgatási jogvita tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken. A Klubrádió azért nyújtott be keresetet a Médiatanács 92.9-es frekvenciát érintő döntésével szemben, mert álláspontja szerint a hatóságnak a hatályos jogszabályok alapján meg kellett volna hosszabbítania a rádió jogosultságát a frekvencia használatára.

- közölte honlapján a rádió.

Tájékoztatásuk szerint jogi képviselőjük azzal érvel, hogy a Médiatanács megsértette a rádió tisztességes eljáráshoz való jogát, és olyan csekély súlyú adatszolgáltatási késedelemre hivatkozott, ami nem alapozta meg a frekvencia jogosultság iránti kérelem elutasítását. A Klubrádió keresetében fő érvként felhívta a figyelmet arra, hogy a Médiatanács joggyakorlata más médiaszolgáltatók esetében eltérő volt, azaz más rádiók jogosultságát hasonló elmaradások esetén meghosszabbították. A médium azonnali jogvédelmet is kért a bíróságtól, a rádió jogi képviselője pedig arra kérte a bíróságot, hogy a jogvita lezárásig biztosítsa, hogy a Klubrádió tovább sugározhasson a jelenlegi frekvenciáján. Ugyan a bíróság nem hozott döntést és február 9-ére tűzte ki a következő tárgyalási napot. Ez pont pár nappal azelőtt van, hogy megszűnne a rádió jogosultsága a 92.9-es frekvenciára. 
A bíróság jelezte, hogy a soron következő tárgyaláson érdemi döntést kíván hozni.

Korábban lapunk is beszámolt arról, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH Médiatanács) keddi ülésén felfüggesztette a budapesti FM 92.9 MHz közösségi rádiós frekvencia használatára vonatkozó pályázatának lebonyolítását. Ez azt jelenti, hogy az egyetlen kormánykritikus rádiónak február 14-én le kell kapcsolnia a földfelszíni sugárzást és csak az interneten folytathatja tovább működését.

Müller Cecília: kevesebb az oltóanyag, mint amire szükség van, bízunk az orosz és kínai vakcinák engedélyeztetésében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.20. 13:31

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Egyelőre nincs elég oltóanyag, hogy az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakói, munkatársai után a tömeges oltás is megkezdődjön.
Kedvező adatokról tudok beszámolni, Magyarországon még nem kezdődött meg a mutáns koronavírusok nagy számú közösségi terjedése – közölte az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos a kormányzati tájékoztatóoldal szerda reggeli adatait ismertetve, kifejezetten pozitívnak értékelte, hogy bár a keddihez képest csaknem megkétszereződött az új fertőzöttek száma, az ezer alatt maradt.
Szerinte az is kedvező még, hogy egyre többen gyógyulnak meg, és egyre kevesebb az aktív fertőzött is. Ugyanakkor kifogásolta, hogy nagyon lassan és nagyon kevés oltóanyag érkezik az Európai Unióból.

Akárcsak előző nap, szerdán is elmondta, hogy eddig „eloltottak” már megközelítőleg 130 ezer ember számára elegendő vakcinát, több mint hármezren pedig már a másik adagot is megkapták. Aláhúzta:
A szerdán érkezett Pfizer-vakcinaszállítmány mintegy 36 ezer ember beoltására elegendő. A második adagot mindenkinél félreteszik, s annak beadásától számított egy hét-tíz nap múlva már védettséget élvez a beoltott.

– Az Optimális oltakozási számot akarjuk elérni, hogy a járványt végre magunk mögött tudhassuk. Örülök neki, hogy egyre többen bíznak a vakcinákban, és egyre többen igénylik az oltást – mondta a szakember. Ezt azzal támasztotta alá, hogy adataik szerint már 1,7 milliónál is többen regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu oldalon.   Hozzátette, hogy tovább kutatnak a vakcinák után, így az orosz és a kínai oltóanyagok engedélyezésében is bíznak.
„Már a kérdésen is megdöbbenek, ilyen nem fordulhat elő! Mindenki előjegyzést kap, és előre megadott időpontban pontban hívják be oltásra azért, hogy az összes vakcinát el tudjuk oltani”

– fakadt ki Müller Cecília arra az újságírói felvetésre, hogy az oltópontokon kidobnák a fel nem használt vakcinákat.

Egy másik kérdésre reagálva elmondta: eddig 19,7 millió oltóanyagot kötöttek le az Európai Unióból, és ezek között szerepel a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca, a Janssen, CureVac terméke, csakhogy a beszállítás és az engedélyezés folyamata akadozik. Tehát egyelőre nincs elég oltóanyag, hogy az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakói, munkatársai után a tömeges oltás is megkezdődjön, Müller Cecília ugyanakkor előkészítő jelleggel szólt az idősekről: 
„Elkezdjük oltani a közeljövőben a 89 évnél idősebbeket, akik otthonukban laknak. Közülük sokan dédimamák, üknagymamák, és ők nagyon fontosak a számunkra. Kérem a családtagokat, segítsenek nekik a regisztrációban, vagy a levél visszaküldésében, hogy minden idősről tudjuk, ki igényli a vakcinát.”

Mint mondta, a 89 évnél is idősebbeket az otthonaikban fogja beoltani a háziorvos vagy a kiszálló oltócsoport, s az érintettek közül már tízezren jelezték is, hogy ezt kérni fogják. A tájékoztatón Gál Kristóf, az ORFK szóvivője ismertette a kormányzati tájékoztató oldalon is olvasható adatokat az elmúlt 24 óra rendőri intézkedéseiről.

A józsefvárosi FKF-es kukák majdnem felét leszerelik költségcsökkentés miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.20. 12:43

Fotó: Népszava
Nincs elég pénz a rendszeres ürítésükre.
A fővárost érintő kormányzati elvonások miatt idén csaknem 2 milliárd forinttal csökken a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. költségvetése. A cég a budapesti kukák egy részének, a 11 ezer szeméttároló nagyjából negyedének a leszerelésével spórolna, mivel nincs elég pénz a rendszeres ürítésükre – írta meg a Józsefváros.hu. A meglévő 11 ezerből 3 ezer köztéri, zöld színű szemetest szerelne le az FKF Zrt., ezzel terveik szerint 120 millió forintot spórolnának meg. A lépés minden kerületet érint, de különbözőképpen. 
Józsefvárosban például 518 köztéri szemetes található, ebből 214-et terveznek elvinni január végéig, ami majdnem a kukák fele.

Azonban a kerületben nem csak FKF-es kukák vannak, hanem a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ is üzemeltet további mintegy 850 szemetest, ezeket az FKF intézkedése nem érinti, vagyis összességében még így is ezernél több gyűjtőedény marad Józsefváros utcáin és terein. A kukavisszavonás a közösségi közlekedés megállóit kevésbé, a gyalogos forgalom útvonalait jobban érinti. Az FKF szeretné bevezetni azt, a nagyvárosokban elterjedt gyakorlatot is, hogy a hulladékszállítás és -kezelési költséget a hulladékot termelő, azaz a szennyező cég fizesse. Így az FKF együttműködést kezdeményez sok gyorsétteremmel, élelmiszerüzlettel, vendéglátóhellyel, és próbálják elérni, hogy azok saját kukákat helyezzenek ki, és a szemetet saját költségükre szállíttassák el.
Frissítés: Cikkünk címét a forráshoz hasonlóan egyértelműsítettük azzal, hogy az FKF-es üzemeltetésű kukákról van kizárólag szó, valamint a szövegben is jeleztük, hogy ezeken kívül jelentős számú kukát üzemeltet az önkormányzat, amiket az FKF intézkedése egyáltalán nem érint.