Előfizetés

Egyre kuszább az oltási sor

Danó Anna
Publikálás dátuma
2021.01.20. 06:00

Fotó: PETER BYRNE / AFP
Az év végéig 6,6 millió adag vakcinát szállít a Pfizer Magyarországra - tudta meg lapunk. Az oltási sorrendről viszont hiányos és egymásnak ellentmondó információkat közöl a kormány.
A kormány a hatvanon felüliek százezereit tartja bizonytalanságban napok óta azzal, hogy bár tudja, de nem mondja meg, kik férnek be az oltandók következő csoportjába. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis szokásos pénteki interjújában arról beszélt, hogy az oltási sorban a 60 év feletti krónikus betegek következnek. Azt is hozzátette, hogy 1 millió 756 ezer emberről van szó, akiket három betegségcsoport alapján jelöltek ki. A közlés arra utal, hogy a kormányfő szavai mögött konkrét kalkuláció áll, ám az érintettek azóta is csak találgathatják, hogy kik kerülnek majd a korosztály preferált kétharmadába. A bizonytalanság egyik oka, hogy Orbán Viktor nem nevezte meg, melyek a kormány által kiválasztott, elsőbbséget biztosító krónikus betegségek. Azt viszont mindenki tudhatja, hogy az operatív törzs több tucatnyi, a covid szempontjából releváns alapbetegséget szerepeltet a gyászjelentéseiben. Szakmai beszélgetéseken az is elhangzott, hogy egy-egy nagy népbetegségnek csak a súlyosabb állapotait tekintik az orvosok különös veszélyforrásnak a covid szempontjából, így csak a súlyosabb eseteket indokolt korábban oltani. Emiatt kellene közölni a betegségek pontos besorolási (BNO) kódját is, hogy az orvos és a beteg számára is egyértelmű legyen, kik kerülhetnek előre a sorban.
Megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI) valamint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) is, hogy mi az a három betegség, amely elsőbbséget biztosít az oltásra, valamint hogy az érintettek miként kapnak erről értesítést. Megkérdeztük azt is, hogyan kaphatnak majd oltást az otthonuk elhagyására képtelen idősek, valamint hogy a háznál történő oltásoknak mi lesz a protokollja. Konkrét válaszok helyett, csupán annyit közöltek: „Amint elérkezünk a 60 éven felüliek, illetve a veszélyeztetett, krónikus betegek, illetve az otthonukba szorult mozgásképtelenek oltásához, minden érintett értesülni fog az operatív törzs sajtótájékoztatójából, a híradásokból és a regisztráció során megadott e-mail címén, hogy mikor, hogyan és hol tudja felvenni a vakcinát.” György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs keddi ülésén ráadásul ellentmondott a miniszterelnök pénteki nyilatkozatának is. Szerinte ugyanis a most következő, harmadik körben a 60 év felettieket fogják oltani, de koruk alapján sávosan. Első lépésként a 89 év felettieket, akik a háziorvosuktól kapják majd meg az oltást a háziorvosi rendelőben, valamint ha szükséges, az otthonukban. (A népesség egy százaléka idősebb 89 évesnél. Ők 93-94 ezren vannak, és egy részük már a második körben azaz az idősotthonok lakóinak oltásakor megkaphatta a vakcinát.) György István szerint a háziorvosok megkapnak minden szükséges információt és a nagyobb praxisokhoz akár oltócsapatokat is tudnak küldeni. Beszélt arról is, hogy lassabban haladnak az oltásokkal, mint ahogyan szeretnék, de felkészültek a tömeges oltásra is. Modellezték, hogy akár 1 millió embert is be tudnak oltani 2 nap alatt. Megjegyezte: növelni tudják az oltóközpontok számát, első körben a kórházakét 102-re, de 151 járóbeteg szakellátót és több mint 4401 háziorvosi rendelőt is be tudnak vonni. Lapunk több háziorvost is felhívott érdeklődve, hogy az ő rendelőjük benne van-e az említett 4401-ben, valamint hogy milyen forgatókönyvet kaptak a 89 éven felüliek oltásához. Erre valamennyien azt mondták: semmilyen információjuk nincs, de először azt kellene tudniuk, hogy milyen vakcinával, mikor és hány embert kell beoltaniuk. Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi, online sajtótájékoztatóján is kitért a kételyekre. Mint mondta: „sokan nyugtalanságot keltenek a lakosság körében. Ez semmikor sem megengedhető, főképp nem pandémia idején” - jelentette ki: azt kérte: különösen az idősektől „annak higgyenek, akitől megfelelő, hiteles információkat kapnak”. 

Február közepétől érkezhet több Pfizer-vakcina

A közös uniós vakcinabeszerzési program keretében Magyarország által megrendelt oltóanyagok kiszállítására az Európai Bizottságnak nincs közvetlen rálátása – írta lapunk érdeklődésére Felix Bubenheimer, az Európai Bizottság Magyarországi képviseletének sajtófőnöke. Hozzátette: a gyártókkal kötött uniós szintű keretmegállapodások alapján a tagállamok egyénileg egyeztetik a cégekkel az olyan részleteket, mint hogy pontosan mikor, hova, mennyi vakcinát szállítsanak. A pontos adatokra vonatkozóan tehát csak a nemzeti hatóságok tudnak tájékoztatást adni. Lapunk azonban hiába kérdezte a kormányzatot, választ nem kaptunk. - Az év végéig - a jelenleg érvényben lévő megállapodások értelmében - 6,6 millió adag vakcinát szállít a Pfizer Magyarországra – tudtuk meg a cégtől. - Ez az Európai Bizottsággal 2020-ban megkötött 200+100 millió adag oltóanyagról szóló szerződés keretében jut el az országba. 2021. januárjában a Pfizer és a BioNTech egyezetést kezdett az Európai Bizottsággal arról, hogy 2021 végéig további 200 millió adag COMIRNATY vakcinát biztosítson a 27 uniós tagállam számára, és további 100 millió adag lehívására lenne adjon lehetőséget az EU-nak. Ezzel az uniós tagállamok számára 2021 végéig biztosított vakcina mennyisége tulajdonképpen megduplázódhat, hiszen összesen 500 millió adag oltóanyag kerülhet leszállításra, további 100 millió adag lehívásának lehetőségével. Ezen egyeztetések lezárásáról nem kaptunk még tájékoztatást, ezért egyelőre csak a tárgyalások tényét, és annak számszerű tartalmát tudjuk megerősíteni – írták. Megjegyezték: A fenti tárgyalás során igényelt kiegészítő mennyiségek szállítása 2021 második negyedévétől indulhat az uniós tagállamokba. A Pfizer és a BioNTech jelenleg bővíti európai gyártási kapacitását is, amelynek következtében február közepétől már folyamatosan növekvő mennyiség szállítását tervezik. „A frissített szállítási ütemtervekről tájékoztatni fogjuk az Európai Bizottságot, az EU tagállamait és a változás által érintett más országokat.” - írták. 

Életveszélyesnek nyilvánítottak egy pécsi templomot a horvát földrengések miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.19. 22:52
Petrinja a földrengést követően
Fotó: DENIS LOVROVIC / AFP
Szakemberek szerint 15-20 négyzetméternyi vakolat bármikor leszakadhat a mennyezetről.
A horvátországi földrengések miatt be kellett zárni a pálosok belvárosi templomát Pécsen, mert a mennyezet egy része bármikor leszakadhat – számolt be róla az ATV Híradó. A statikusok szerint életveszélyessé vált az épület. A pécsi Lyceum kapuján egy táblán arról tájékoztatják a látogatókat, hogy bizonytalan ideig, de legalább három hónapig nem nyit ki a templom, miután a horvátországi földrengés még itt is annyira erős volt, hogy megrepedt a mennyezet. 
– A falak és a boltozat találkozásánál mind a két oldalon van egy repedés, és a szentélyben is (az ablaknyílás fölött) nyílt egy teljesen új

– mondta a híradónak Szabolcs Atya templomigazgató.

A templom padlóján még most is láthatók vakolatdarabok, amelyek a mennyezetről váltak le. A szakemberek szerint 15-20 négyzetméternyi vakolat bármikor leszakadhat.    A Pécstől légvonalban 160-170 km-re fekvő Petrinját december 29-én rázta meg a legerősebb, 6,4-es erősségű földmozgás. A katasztrófának hét halálos áldozata és 28 sérültje van.

Felfüggesztették a Klubrádió frekvenciájának a pályáztatását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.19. 22:49
A Klubrádió stúdiója 2020. szeptember 25-én
Fotó: Béres Márton / Népszava
A Médiatanács mindent megtesz azért, hogy a zebrás adót elhallgattassa.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH Médiatanács) keddi ülésén felfüggesztette a budapesti FM 92,9 MHz közösségi rádiós frekvencia használatára vonatkozó pályázatának lebonyolítását – írja a Media1. A portál az erről szóló napirendi előterjesztést is megtalálta az NMHH Médiatanács weboldalán eldugva, emellett az NMHH ügyeire közeli rálátással bíró forrásuk is megerősítette a hírt.  A tanács amiatt szünetelteti a pályázati eljárást, mert fellebbezés érkezett a szervezet vélt jogsértéseire hivatkozva. Ilyen körülmények között pedig a pályáztatás nem folytatható, hiszen a jogorvoslat, illetve a kezdődő pereskedés kimenetele befolyásolja a frekvencia hasznosítását. A pályázati eljárás csak a bíróságra került jogvita jogerős eldöntését követően folytatódhat. A Népszava is beszámolt róla, hogy a médiahatóság szeptemberben úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a Klubrádió frekvenciahasználati szerződését. Ezt a rádió nem hagyta annyiban, és beperelte az NMHH-t. Mindeközben a frekvenciára pályázatot írtak ki, melyen többen is indultak, többek között a jelenlegi formájában február 12-ig működő Klubrádió. A pályázók közül kettőt formai hibák miatt viszonylag gyorsan kizártak az eljárásból, amivel azonban csupán a Klubrádió maradt versenyben a frekvenciáért. Igaz, az adótól is hiánypótlást kért a Médiatanács. A grémium akkori lépése után sokan úgy gondolták, hogy a baloldali adó nem kapja meg a folytatás lehetőségét a fideszes delegáltakból álló testülettől. Ne legyen igazuk.