Előfizetés

Nyolccal csökkentette Áder János a magyar állampolgárok számát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.19. 09:51

Fotó: Soós Lajos / MTI
A köztársasági elnök jogszabálysértések miatt vonhatta vissza az állampolgárságot a honosítottaktól.
Összesen nyolc magyar állampolgártól vonta vissza múlt év decemberében az állampolgárságot Áder János köztársasági elnök, aki az alaptörvényben biztosított jogkörével élve hozta meg döntéseit – derült ki a Magyar Közlöny hétfő este megjelent számából.
Valamennyi köztársasági elnöki határozat Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter előterjesztésére és ellenjegyzésével jelent meg. Az érintettek, feltehetően honosított volt magyar állampolgárok egyike Románia jelenlegi határain belül született, hárman szerbiai, négyen pedig ukrajnai születésűek.

A határozat szövegében indoklásként hivatkozott jogszabály, a magyar állampolgárságról szóló 1993-as törvény ide vonatkozó 9. paragrafusa szerint:
„A magyar állampolgárság visszavonható attól a személytől, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.”

Három városban enyhülhet, háromban pedig súlyosbodhat a járvány

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.19. 09:41
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A szennyvízben mért koronavírus-koncentráció országosan továbbra sem mutat jelentős változást.
Továbbra is többnyire stagnál a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció – közölte a koronavirus.gov.hu. Azt írták: a második héten a szennyvízmintákban mért átlagos SARS-CoV-2-koncentráció országosan továbbra sem mutat jelentős változást. Az elmúlt héten emelkedő tendenciát 
  • Győrben,
  • Pécsett és
  • Szombathelyen
mértek, csökkenőt pedig 
  • Szekszárdon,
  • Szolnokon és
  • Veszprémben.
Az új koronavírus koncentrációja Debrecenben, Győrben, Salgótarjánban, Szegeden, Veszprémben, Zalaegerszegen, valamint öt Budapest környéki településen: Tökölön, Biatorbágyon, Szigetszentmiklóson, Budakeszin és Százhalombattán már alacsony, Pécsett azonban az átlagosnál magasabb. Kiemelték, hogy a kedvező tendencia fenntartásáért továbbra is fontos a járványügyi szabályok betartása: mindenki tartsa be a kijárási korlátozásokat, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Fontos a legalább másfél méteres távolság megtartása, a maszk viselése, valamint a gyakori és alapos kézmosás is – írták.

Közösen újítja fel a Citadellát Mészáros és Garancsi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.19. 09:01

Fotó: Béres Márton / Népszava
Úgy tűnik, a nagy gellérthegyi bizniszben jórészt már megvan a helyük az állami tízmilliárdoknak.
Mészáros Lőrinc cége, a ZÁÉV Zrt. és a miniszterelnöki „kötélbarát” Garancsi István vállalkozása, a Market Építő Zrt. közösen nyerte meg a Citadella felújítására kiírt nettó 20 milliárd forintos keretszerződést – írja a 24.hu. Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer adatai szerint a négy évre szóló megbízásban a Miniszterelnökség alá tartozó a Várkapitányság Nonprofit Zrt. pályázatára a Mészáros-Garancsi kettős mellett csak a szintén a NER-hez, Tiborcz István üzleti köréhez sorolt West Hungária Bau (WHB) Kft. és a Mészáros-birodalommal gyakran együtt dolgozó Épkar Zrt. konzorciuma adott be ajánlatot. 
Egyelőre annyi biztos, hogy a Várkapitányság a keretösszeg 70 százalékát, tehát nettó 14 milliárd forintot biztosan elkölt a NER legmagasabban jegyzett vállalkozóinál a Citadella felújítása során ellátandó kivitelezési és egyéb kapcsolódó feladatokra, a fennmaradó rész opciós összeg

– jegyzi meg a portál.

Az Octogon építészeti lap által korábban ismertetett tervek szerint a 2022-ig tartó első ütemben megújítják az erőd belső udvarát, rendbe hozzák a külső falakat és közparkját hoznak létre. A második ütemben, 2023-ig az ágyútoronyban a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató állandó kiállítást valósítanak meg a „Szabadság Bástyája” címmel.  A Citadella felújítását, illetve átépítését tavaly nyáron jelentették be. A Fodor Gergely kormánybiztos által irányított kiemelt kormányzati beruházást júliusban a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította.    Októberben megalakult a projektet irányító, 100 százalékos állami tulajdonban lévő Citadella Vagyonkezelő Nonprofit Kft., amelynek a nyári kormányrendeletben 2,5 milliárd forintot biztosítottak a projekt előkészítésére.  A munkálatok már a múlt évben megkezdődtek, a Citadella belső udvarában található második világháborús légvédelmi bunker elbontásával. A bruttó 320 millió forintos feladatot is a mostani tender egyik nyertese, a Mészáros Lőrinc-féle ZÁÉV kapta meg.
Bár az egykori erődítmény több mint 3 hektárnyi területe állami tulajdon és 2015 óta a vagyonkezelése is állami kézben van. A Gellérthegy teljes zöldfelületével továbbra is a főváros rendelkezik, ám a városházát az egyeztetésekből kihagyták.

A gellérthegyi sikló egy korábbi látványterve
Fotó: KOZOSSEGITERVEZES.HU
Minderről, illetve a Citadella-felújításán túli tervekről, az évtizedek óta ígért gellérthegyi sikló megvalósításáról szóló legújabb tervekről a Népszava részletesen beszámolt novemberben.