Előfizetés

Úton a vakcinaútlevél

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.01.19. 06:00

Fotó: Andreas Arnold / AFP
Az EU-s intézmény e hónap végéig szeretne megállapodást a tagállamokkal az úgynevezett Covid19 oltási igazolványról, amelyet a közösség minden országában elismernének.
Az Európai Bizottság ma várhatóan azt javasolja a tagállamoknak, hogy március végéig lehetőleg fejezzék be az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók, valamint a 80 éven felüliek 80 százalékának beoltását, nyárig pedig oltsák be a felnőtt lakosság legalább 70 százalékát. Az ezt tartalmazó közleményt – amely a gyógyszerek előállítóinak is segítséget ígér gyártókapacitásaik kibővítéséhez – ma készül elfogadni az Ursula von der Leyen vezette testület. Az EU-s intézmény e hónap végéig szeretne megállapodást a tagállamokkal az úgynevezett Covid19 oltási igazolványról, amelyet a közösség minden országában elismernének. Ezek az okmányok felválthatnák a tesztelésre és a karanténra vonatkozó előírásokat. A nagyobb nemzetközi légitársaságok akár már tavasztól követelhetik az utasoktól a „vakcinaútlevelet”.

A tervek szerint a csütörtökön videokonferenciázó 27 állam- és kormányfő a dokumentum bevezetésének a lehetőségéről is tárgyalni fog. A tanácskozást előkészítő Európa-ügyi miniszterek hétfői online eszmecseréjükön megállapodtak, hogy a a témát alaposan körül kell járni, mert az igazolvány használata számos jogi kérdést vet fel. Maroš Šefčovič bizottsági alelnök az ülés után újságíróknak azt mondta: szükség van az oltási adatok elektronikus nyilvántartására és megosztására, de csak egy későbbi időpontban és alapos mérlegelés után lehet dönteni a koronavírus elleni oltottságot igazoló okmány alkalmazási köréről. – Használata nem vezethet a polgárok jogainak a korlátozásához vagy megkülönböztető bánásmódhoz – hangsúlyozta. Tanácsi forrásaink szerint a videokonferencián Varga Judit igazságügyi miniszter egyetértett az igazolvány bevezetésének szükségességével. Felszólalásában hangsúlyozta: nyomást kell gyakorolni a gyógyszergyártókra annak érdekében, hogy tartsák magukat a szerződésbe foglalt kötelezettségeik teljesítéséhez, ugyanakkor nem tért ki sem a kínai, sem az orosz vakcinák beszerzésének előnyeire. Sebastian Kurz osztrák kancellár Bécsben bejelentette, hogy Ausztria, Dánia és Görögország közösen fogják felszólítani az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA), hogy gyorsítsa fel az AstraZeneca oltóanyagának engedélyezési eljárását. Az EMA eredetileg január végére ígérte a vakcina értékelésének a befejezését. Az EU-ügyi miniszterek aggályaikat fejezték ki a Covid19 mutációinak megjelenése miatt, és sürgették ezek DNS szekvenciájának minél kiterjedtebb feltárását, ami egybevág az Európai Bizottság szándékaival.

Függetlenek-e a magyar bírák?

Április 18-án hangzik el a főtanácsnoki indítvány az Európai Unió Bíróságán abban az ügyben, amelynek célja a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos ítélethozatal. A hétfőn lezajlott tárgyaláson a Pesti Központi Kerületi Bíróság beadványában megfogalmazott felvetésekre reagáltak a magyar kormány, illetve az Európai Bizottság képviselői. Ebben a magyar bíróság egyebek között arra kíváncsi, összeegyeztethető-e a bírói függetlenség elvével az, ha egy bíróval szemben előzetes döntéshozatali eljárás kezdeményezése miatt fegyelmi eljárást indítanak. Emlékezetes, hogy tavaly a Fővárosi Törvényszék elnöke fegyelmit indított Vasvári Csaba bíró ellen, mert egy ügyben az EU Bíróságához fordult. A tárgyaláson az európai bírák viszonylag hosszan feszegették, hogy a magyar jog alapján indítható-e fegyelmi eljárás egy bíró ellen azért, mert valamely kérdésben az EU bíróságának véleményét kéri. A magyar kormány képviselője erre nemmel válaszolt, megerősítve, hogy a hivatkozott fegyelmi eljárás már nincs folyamatban, ezért a beadványt el kell utasítani.

A cikképen Zeynep Kallmayer, a frankfurti egyetemi kórház ápolója mutatja az oltási könyvét a második védőoltás után.

Mégiscsak lesz képviselete a magyar kormánynak Joe Biden beiktatásán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.18. 22:34

Fotó: JIM WATSON / AFP or licensors
Takács Szabolcs washingtoni nagykövet részt vesz az eseményen.
Takács Szabolcs washingtoni nagykövet január 5-én kapott meghívást Joe Biden beiktatására, amit természetesen elfogadott, így képviselni fogja Magyarországot az eseményen

- közölte lapunkkal a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke.

Paczolay Máté tájékoztatása szerint a megválasztott amerikai elnök kongresszusi beiktatására egyetlen hivatalos külföldi delegáció sem kapott meghívót az Egyesült Államoktól. Ez megfelel az elmúlt évek gyakorlatának, ami alapján kormányzati szinten nem hívnak meg állami vezetőket a ceremóniára és hivatalosan minden ország nagyköveti szinten képviseli magát az eseményen. Korábban lapunk is megírta, Szijjártó Péter azt mondta egy hétfői sajtótájékoztatón, hogy nem kapott a magyar kormány meghívót az új elnök beiktatására. 

Elavult ugyan a kínai vakcina technológiája, de nekünk azért jó lesz - megszólalt a nemzeti labor vezetője

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.18. 19:04

Fotó: Facebook
A pécsi egyetem professzora, Jakab Ferenc az első hullám idején rendszeres vendég volt a Karmelita Kolostorban. Most kendőzetlenül fejtette ki véleményét a kínai vakcináról.
A kínai vakcina technológiája a molekuláris biológia korszakában elavultnak tekinthető, de ha lezárulnak a 3. fázis klinikai kísérletei, és megkapja az engedélyeket, akkor egy abszolút jól működő vakcina jöhet létre

- mondta el az ATV híradójának Jakab Ferenc professzor. A Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője a csatornának elmondta, 70-75 százalékos hatékonysága van a kínai vakcinának, ami nem rossz, ugyanakkor ez egy olyan oltás, ami erősebb mellékhatásokat válthat ki, tekintve, hogy ún. első generációs oltóanyagnak számít. Jelezte, még tartanak a vizsgálatok, az eddigi eredmények alapján azonban kevésbé hatékony a keletről érkező oltóanyag. A cikk megjegyzi, hogy a szakemberek azt állítják, amíg az Európai Unió nem engedélyezi a kínai vakcinát, addig azt beadni nem lehet. Az orvosok szerint a kínai oltóanyag is képes arra hogy bárkit megmentsen az intenzív osztálytól vagy épp a lélegeztetőgéptől.