Előfizetés

Ismét forróvá vált a helyzet a Capitoliumnál

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.18. 21:18

Fotó: SAUL LOEB / AFP
Egy tűz miatt kellett biztonsági óvintézkedéseket életbeléptetni a washingtoni törvényhozás épületénél.
Rövid időre óvintézkedésként lezárták a washingtoni törvényhozás épületét, a Capitoliumot hétfőn egy közeli tűzeset miatt

- közölte a Secret Service a Twitteren az MTI szerint. Az amerikai elnök védelméért, illetve a január 20-án esedékes elnöki beiktatási ünnepség biztonságáért is felelő szövetségi biztonsági szolgálat a magyar állami hírügynökség beszámolója szerint azt közölte, nem állt fenn általános veszély. A washingtoni tűzoltóság közleménye szerint eloltották a tüzet, amely hajléktalanok egy közeli táborában keletkezett. A Capitoliumot időközben újra megnyitották. A capitoliumi rendőrség egy közelebbről meg nem nevezett külső fenyegetésre hivatkozva rendelte el az épület lezárását. 
A rendőrség közleménye szerint a kongresszus tagjait és személyzetét egy időre evakuálták az épület nyugati szárnyából.

A nap folyamán ugyanis Joe Biden demokrata párti megválasztott elnök szerdai beiktatási ünnepségének próbáját tartották. Biden nem tartózkodott az épületben. A Capitolium ostroma nyomán rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készülnek Washingtonban Biden beiktatására.

Betört a Capitoliumba, majd lenyúlta a demokrata házelnök laptopját, amit át akart adni az oroszoknak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.18. 20:18

Fotó: SAUL LOEB / AFP
Egészen meredek dolgot hajtott végre egy Trump-hívő nő.
Már vizsgálják az amerikai bűnüldöző szervek az estet, ami a Capitolium ostromakor történt meg. Egy nő Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnökének irodájából ellopott egy lapotopot - írja a Reuters egy bírósági beadványra hivatkozva
Egy meg nem nevezett informátor az FBI-nak elmondta, a nő a kérdéses adathordozót egy oroszországi barátjának akarta elküldeni, akinek az volt a terve, hogy azt a moszkvai titkosszolgálatnak juttatja el.

Néhány nappal az ostrom után a házelnök szóvivője azt mondta, a Pelosi irodájában ellopott laptopot előadásokhoz használták. Ugyanakkor az egyelőre nem világos, hogy ez-e az az eszköz, amit az oroszoknak szánt a nő.

Kiderült, ki képviseli a magyar kormányt Biden beiktatásán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.18. 18:30

Fotó: ERIC BARADAT / AFP
Senki, mivel egyetlen egy, az eseményre szóló meghívót sem kaptak Orbánék.
"Kormányzati meghívó nem érkezett"

- ezt válaszolta az ATV azon kérdésére a külgazdasági és külügyminiszter, ki képviseli Magyarországot Joe Biden beiktatásán. A beszámoló szerint Szijjártó Péter azt még hozzátette, hogy "ha jól értesültünk, akkor az ismert körülmények miatt a szokásosnál visszafogottabb rendezvényt kívánnak tartani". Megjegyezte, a magyar kabinet abban érdekelt, hogy az előző négy évhez hasonló magas színvonalú kétoldalú kapcsolatrendszert tudjon fenntartani.  Egy biztos: a magyar diplomáciára nehéz évek várnak, mivel - mint lapunk is megírta - Szijjártó Péter korábbi mumusa, Victoria Nuland visszatér a washingtoni külügybe.  FRISSÍTÉS! - Cikkünk megjelenése után a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke arról tájékoztatta lapunkat, hogy Takács Szabolcs washingtoni nagykövet jelen lesz a beiktatási rendezvényen.