Előfizetés

Az Orbán-kormány egyik leghangosabb kritikusa tér vissza az amerikai külügybe

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.16. 18:43
Victoria Nuland
Fotó: Yasin Ozturk / 2018 Anadolu Agency
Szijjártó Péter külügyminiszternek igen rossz emlékei lehetnek Victoria Nuland hivatali éveiről.
Joe Biden megválasztott elnök hivatalba lépésével az Obama-kormány több veterán diplomatája visszatér az amerikai külügyminisztériumba

- derült ki Biden szombati bejelentéséből, amit az MTI idézett.

A magyar állami hírügynökség szerint Antony Blinken vezette külügyminisztérium második embere külügyminiszter-helyettesként Wendy Sherman lesz, neki kulcsszerepe volt az Iránnal folytatott nukleáris tárgyalásokon, amelyeken a 2015-ben kötött, hathatalmi megállapodást készítették elő.  Polgári védelemért, demokráciáért és emberi jogokért felelős államtitkári posztra jelölte Joe Biden Uzra Zeyát, aki 2018-ban mondott fel a külügyminisztériumban, arra hivatkozva, hogy a Trump-kormány rasszista és szexista megfontolásokat érvényesít a külügyminisztériumi és nagykövetségi kinevezéseknél. Biden kijelölt külügyminiszterét, Antony Blinkent kedden hallgatja meg a szenátus külügyi bizottsága.    A külügyminisztérium politikai ügyekért felelős államtitkára az a Victoria Nuland lesz, aki az Obama-kormányzat idején külügyi szóvivőként, majd a minisztérium Európáért felelős helyettes államtitkáraként dolgozott, előzőleg pedig a Bush-kormányzat idején NATO-nagykövet volt. 
Ugyan azt már csak mi tesszük hozzá (és nem az állami hírügynökség), hogy Nuland kinevezése azt vetíti előre, hogy ismét éles bírálatokra számíthat az Orbán-kormány Washingtonból. Szijjártó Péter szerint nagyon rossz hangulatú beszélgetéseik voltak, olyan is előfordult, hogy kiabáltak egymással.

Szemfüles éttermi alkalmazottak mentettek meg egy kisgyereket a vadállat nevelőapja elől

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.16. 18:18
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A férfi rendszeresen, különféle eszközökkel verte 11 éves fogadott fiát.
Egy floridai étterem vezetője, Flaviane Carvalho szilveszter este maga is beállt kiszolgálni a vendégeket, amikor feltűnt neki egy kisfiú, aki nem evett semmit sem, pedig körülötte igencsak falatoztak. Megkérdezték ennek okáról az asztalnál ülő férfit, aki elmondta, minden rendben, a gyerek majd otthon eszik éjszaka. A felszolgálónak azonban feltűnt, hogy a srác arca és karja sebekkel van tele. A pincérnő erre titokban írt egy üzenetet a fiúnak és próbálta úgy felmutatni, hogy a szülei ne vegyék azt észre. Először azt kérdezték tőle minden rendben van-e vele. Mivel az igen bólintás nem győzte meg őt, újabb kérdés következett:
Do you need help? („Szükséged van segítségre?”) A kisfiú észrevette a jelzést, és újra bólintott.

Innentől már hamar kiértek a rendőrök, akik kikérdezték a kisfiút: először azt mondta nekik, balesetből származnak a sérülései, később elismerte, nevelőapja folyamatosan bántalmazza. A módszerek kegyetlenül változatosak voltak: seprűnyéllel, hátvakaróval és ököllel is ütötte a gyereket. Egy helyi rendőr azt mondta, itt a bántalmazás kifejezés túl enyhe, mivel itt valóságos kínzás zajlott: volt, hogy büntetés gyanánt többször éheztették, előfordult, hogy megkötözték vagy hogy fejjel lefele lógatták egy ajtóról. A gyermek anyját ugyancsak letartóztatták, mert beismerte, tudott a nevelőapa szadista tetteiről. A kisfiúnak volt egy négyéves húga is, őt úgy tűnik, nem bántották a szülei. A gyámhatóság mindkét gyermeket kiemelte a családból - írja a USA Today cikke alapján a 24.hu. 

Amit akartunk, azt megnéztük - Véget ért a kínai vakcinavizsgálat

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.16. 16:37

Fotó: JOEL SAGET / AFP or licensors
A magyar szakemberek észrevételei a minőséget nem befolyásolják.
A Sinopharm kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcináinak gyártási folyamatait ellenőrizték Pekingben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértői

- mondta el az MTI-nek szombaton telefonon nyilatkozó Lukács Ferenc, az Intézet Hatósági Ellenőrzési Főosztályának vezetője. Az OGYÉI szakértői azért látogattak Pekingbe, hogy a gyógyszerkészítmények helyes gyártási körülményeit ellenőrző, úgynevezett GMP (Good Manufacturing Practice - Jó gyártási gyakorlat) inspekciót végezzenek a Sinopharm leányvállalataként működő China National Pharmaceutical Group (CNBG) koronavírus elleni oltóanyagának gyártására kialakított üzemében. A tavaly májusban átadott gyárban az ellenőrzést végző magyar szakértők végignézhették a teljes gyártási folyamatot, továbbá rendelkezésükre bocsátották a gyártásról szóló, teljes dokumentációt is - számolt be a főosztályvezető, méltatva a CNBG részéről irántuk tanúsított, nyitott hozzáállást. "Amit akartunk, meg tudtuk nézni". A vakcina szállításával kapcsolatban feltett kérdésre a szakértő úgy válaszolt: 
a 2 és 8 fok közötti hőmérsékleten tárolható oltóanyag szállítása hőmérsékletkontrollal megoldható, a biztonságos szállítás így könnyen garantálható.

Oltás a Sinopharm vakcinájával Jordániában.
Fotó: KHALIL MAZRAAWI / AFP or licensors
Lukács Ferenc hangsúlyozta: 
a vakcina gyártása egy modern gyárban, biztonságos körülmények között történik, az ellenőrzés során a magyar szakértőknek csupán olyan, apróságokat érintő észrevételeik voltak, amelyek a készítmény minőségét nem befolyásolják.

Mint lapunk is beszámolt, Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy akár egymillió kínai vakcina is érkezhet. Pénteki rádiós szereplésén pedig Orbán Viktor megsürgette az illetékes hatóságokat, engedélyezzék a készítményt minél hamarabb.