Előfizetés

Iparűzési adó: megjelent a kisebb településekre vonatkozó rendelet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.15. 13:26

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A 25 ezresnél kisebb lélekszámú kisvárosok és falvak önkormányzatai kapnak támogatást az elvont iparűzési adó miatti bevételkiesés pótlására.
Megjelent „A veszélyhelyzettel összefüggésben a huszonötezer főnél nem nagyobb lakosságszámú települési önkormányzatok támogatási programjáról” szóló kormányrendelet a csütörtök éjjel közzétett Magyar Közlönyben – vette észre a hvg.hu. A jogszabály szerint ez az intézkedés a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges. Csakhogy nem a járvány, hanem a kormány csökkentette a felére a települések iparűzési adó bevételeit, amiről Orbán Viktor miniszterelnök még december 19-én tett, az önkormányzatok és az érdekszövetségek körében nagy felháborodást keltő bejelentést.
„A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét egyenként tekintjük át” – fogalmazott akkor a kormányfő.

Azóta kiderült, a december 24-i Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében milliárdos összeget utaltak ki a Fidesz vezette városok működésre. A többieknek, a nagyvárosoknak, köztük az ellenzéki vezetésű Budapestnek – pénz helyett – azt javasolta a most péntek reggeli szokásos rádióinterjújában Orbán Viktor, hogy legyenek hatékonyabbnak, és gondolkodjanak, ahogy szerinte azt a kormány teszi. A kistelepülések tehát a friss kormányrendelet alapján a 2021-ben kieső iparűzési adóbevételének összegével megegyező összegben jogosultak a központi költségvetésből támogatásra. Ezt kérelemre, a rendeletben leír számítás szerint: 
„két egyenlő részletben – a szükséges támogatási összeg ismeretében –, legkésőbb 2021. június és 2021. október hónapban kell folyósítani”.

A rendelet kiköti, ha az elszámolt támogatás meghaladja az igénybe vett támogatás összegét, akkor azt az adott önkormányzatnak vissza kell fizetnie. Annyi könnyítést adnak, hogy kamatot nem számolnak fel nekik.

359,37 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.15. 08:14
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Vegyesen alakult, alig változott a forint árfolyama az előző estihez képest péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi piacokon.
Az eurót a csütörtök esti 359,30 forint után 359,37 forinton jegyezték, a dollár jegyzése 295,66 forintról 296,04 forintra ment fel, a svájci franké viszont csökkent, csütörtök este 333,31 forinton, péntek reggel pedig 332,89 forinton állt a jegyzése. A forint év eleji árfolyamánál 1,5 százalékkal áll erősebben az euróval, 0,3 százalékkal a dollárral és 1,2 százalékkal a svájci frankkal szemben.

Klímabarát mentőcsomagokat sürget a Greenpeace

M. I.
Publikálás dátuma
2021.01.15. 08:00

Fotó: GREENPEACE
A magyarok döntő többsége egyet ért abban, hogy a vírusválság miatti gazdasági intézkedések segítsék az éghajlat- és környezetvédelmet is. Egyelőre azonban az is kérdés, hogy az Orbán-kormány mikor szünteti be a szennyezők támogatását.
A lakosság túlnyomó többsége pártállástól függetlenül támogatja, hogy Magyarország zöld, fenntartható pályára álljon. Emellett környezetvédelmi szemléletű pénzügyi csomagokat is szívesen látnánk. A megkérdezettek 70 százaléka csak olyan gazdasági mentőcsomagokat vár, amelyek legalábbis nem fokozzák tovább az éghajlati és környezeti válságot – foglalja össze a Greenpeace Magyarország az általa a Závecz Researchtől megrendelt közvélemény-kutatás tanulságait. A környezetvédő szervezet azt várja a magyar kormánytól, hogy 2021-ben zöld munkahelyeket teremtve, a szén-dioxid-kibocsátás nagymértékű csökkentése és természeti kincseinek megőrzése mellett vezesse ki az országot a koronavírus okozta gazdasági válságból. A Greenpeace az éghajlati és környezeti válság jelenlegi állapotában erős nemzetközi összefogásra és lendületes nemzeti klímavédelemre hív. Utóbbi a magyar lakosság számára is egyértelmű – fogalmaz a szervezet közleménye. A kutatással a civil szervezet annak társadalmi támogatottságát kívánta lemérni, miszerint az országot a koronavírus okozta visszaesésből csak az éghajlati és környezeti válságra is érzékeny csomagokkal szabad talpra állítani. Tízből heten egyetértettek abban, hogy a kormány nem nyújthat a természetrombolást fokozó gazdasági segítséget. Ide értendő például az olajcégek vagy a vegyszeres, nagyüzemi mezőgazdálkodás támogatása, vagy épp a repülőtársaságoknak biztosított adókedvezmények. A felvetést tízből csupán ketten ellenezték, a megkérdezettek tizede pedig nem tudott vagy nem kívánt állást foglalni. A támogató hozzáállás a felmérés tanúsága szerint politikai meggyőződéstől független. A legkevésbé a pártnélküliek adtak kedvező választ, ám az arány esetükben is 65 százalék. A megkérdezettek 77 százaléka abban is egyetértett, hogy az államnak ösztönöznie kell a fenntartható, klímabarát iparágakat támogató, lakossági pénzügyi termékeket. Ilyenek például a zöld kötvények, befektetési alapok és nyugdíjpénztári termékek. A felvetés kapcsán csak 12 százalék helyezkedett ellenző, 11 százalék pedig tartózkodó álláspontra. A zöld pénzügyi csomagok támogatottsága szintén pártfüggetlenül magas. A Greenpeace Magyarország ennek nyomán azt várja a kormánytól, hogy a 2021-es évben éljen történelmi felelősségével, illetve lehetőségével és a válságkezelés révén állítsa az országot valóban fenntartható pályára. . Ezt várja az a mintegy húszezer magyar ember is minden felelős döntéshozótól, aki csatlakozott a Greenpeace greenpeace.hu/legyenavalsagesely címen elérhető kezdeményezéséhez.