Előfizetés

Orbán Gáspár a Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjasaként járhatott a brit elit akadémiára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.14. 12:47

Fotó: RICHARD POHLE / AFP
A pontos képzési költség sok mindentől függhet, de ez az összeg – miként a minisztérium korábban fogalmazott – akár 34 millió forintig terjedhet.
Alig két hónappal azután, hogy Orbán Gáspár letette az esküt és hivatásos katonává vált, máris megkezdhette tanulmányait a brit katonai elit iskolában, a Sandhurst Royal Military Academy (RMAS) kilenc hónapos kurzusán

- írja a Telex. A portál szerint a kilenc hónapos tanmenetet rajta kívül a Honvédelmi Minisztérium (HM) két másik ösztöndíjasa kezdte el. A miniszterelnök fia az adatok alapján december 11-én végzett, ami onnan tudható, hogy az akadémia minden évben háromszor tart egy ceremóniát a végzettek számára „Sovereign's Parade” néven, az esemény után pedig megjelentetik a végzettek névsorát a Daily Telegraph című napilapban. A január 1-i számban, melyben a december 11-i ceremóniáról számolnak be, Orbán Gáspár neve is szerepel. Elsőként a Népszava adott hírt arról, hogy az intézményben fejezte be a kurzust 2020 májusában három magyar állampolgár – ezt az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségén keresztül a brit védelmi minisztérium is megerősítette. Ezt akkor a Honvédelmi Minisztérium is elismerte, annyit közölve, hogy a „képzésre a magyar katonák közül bárki jelentkezhetett, akinek ilyen törekvései voltak, és alkalmasnak tartotta magát, hogy a képzésen részt vegyen. A jelentkezők közül az állományilletékes parancsnok az elvégzett szakmai munka, kiképzési eredmény, és a tiszti attitűd összesített értékelései alapján választotta ki a résztvevőket.”
Arra a kérdésünkre, hogy mekkorák a sandhursti tanulás költségei, közölték: „az egy hallgatóra lebontott képzési költség attól függ, hogy a hallgató a tanfolyam mely moduljaiban vagy fázisaiban vesz részt, milyen gyakorlati képzésben részesül, továbbá a kiküldött személy állománykategóriájához és beosztásához rendszeresített rendfokozatától, illetve attól, hogy a hallgató még honvéd tisztjelöltként vesz-e részt a tanfolyamon”. A királyi akadémián tanult többek között Heather Stanning kétszeres olimpiai bajnok brit evezős; Vilmos és Harry hercegek, a néhai Husszein jordán király és az ország jelenlegi uralkodója, II. Andullah; I. Henrik Luxemburg nagyhercege, Winston Churchill egykori brit miniszterelnök. Szintén az intézmény hallgatója volt a ma már sztártörténésznek számító Antony Beevor, vagy éppen a téli olimpiákon bobversenyzőként világhírűvé és celebbé vált jamaicai páros, Devon Harris és Dudley Stokes. A hallgatók mintegy tizede külföldi. 

Reagált a HM

A Magyar Honvédségben mindenki számára nyitva áll a lehetőség arra, hogy különböző tanfolyamokra, képzésekre, kiképzésekre jelentkezzen, itthon és külföldön egyaránt - közölte a honvédelmi tárca.      Azt írják: a katonák kiképzése, át- és továbbképzése kiemelten fontos a Magyar Honvédség számára, és része a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak. Ennek keretében az elmúlt években 163 magyar tiszt vett részt különböző kiképzéseken a világ számos országában. Ezen kiképzéseknek nemcsak az a céljuk, hogy minél több katona számára nyújtsunk lehetőséget, de a NATO szövetségi rendszerében elvárás is. Éppen ezért harcászati szintű képzésen, kiképzésen 84 tiszt és mintegy 800 altiszt, hadműveleti szintű képzésen 25, míg stratégiai szintű képzésen 54 tiszt vett részt. A hallgatók számára előírt bemeneti követelményeket minden esetben az intézmények határozzák meg. A jól kiképzett katona jelenti minden erős, ütőképes, jól működő hadsereg alapját. A nemzetközi képzések nemcsak a magyar haderő számára fontosak, de elengedhetetlenek a NATO szövetséges rendszerén belüli együttműködési képesség biztosításához is. A Honvédelmi Minisztérium visszautasítja a baloldali képviselők vádjait, és természetesen nekik, gyermekeiknek is ugyanolyan lehetőséget biztosít a honvédséghez való jelentkezésre, mint bárki másnak, és katonaként számukra is nyitva áll a lehetőség – a feltételek teljesítése esetén – külföldi képzések elvégzésére - zárul a közlemény.

Bepereli Bayer Zsoltot a budavári önkormányzat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.14. 11:57

Fotó: Vajda József
Még az is előfordulhat, hogy a kormánypárti publicistát kilakoltatják.
"Az előző vezetéstől örökölt bérlakásrendszerrel kapcsolatos visszásságokat a kezdetektől fogva nem a nyilvánosság, hanem a jog erejével kívántuk rendezni" - közölte V. Naszály Márta, I. kerületi polgármester. Hozzátette, ez alapján azonnal megkezdték a szerződésállomány felülvizsgálatát, így 2020 nyarán az önkormányzat több polgári peres eljárást is indított színlelt lakáscserék miatt. Ezek között akkor még nem szerepelt Bayer Zsolt ügye, ugyanakkor szeptemberben a kormánypárti publicista az Azonnali nevű hírportálnak adott interjúban gyakorlatilag bevallotta, hogy a törvény kijátszásával jutott vári lakáshoz. Az interjú megjelenése után az önkormányzat soron kívül megvizsgálta a Bayerhez köthető összes szerződést, mely eljárás során jogi szakértők véleményét is kikérték. Ennek során bebizonyosodott, hogy a kerületet hátrány érte, a publicista lakáscseréje ugyanis színlelt volt, ráadásul Bayer ennek tökéletesen a tudatában volt. "A jogi szakvélemény alapján az önkormányzat pert indít az ügyben" - közölte a polgármester. V. Naszály Márta leszögezte, hogy a Bayer-ügy nem esett különleges eljárás hatálya alá. Az önkormányzat a publicistáéval párhuzamosan számos más szerződést is átvizsgált, mely alapján további bírósági eljárásokat indítanak. A polgármester végül kitért az előző polgármester, Nagy Gábor Tamás szüleinek exkluzív műemléklakás-bérlési ügyére is. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a szerződést az önkormányzat újabb két évvel meghosszabbította, hiszen a család és az előző vezetés örökbérleti szerződést kötött. "A helyes persze az volna, ha a bérleti díjat a helyi rendeletnek megfelelően meg tudnánk emelni, de arra a Fidesz által tavaly év végén elfogadott kormányrendelet nem ad lehetőséget. Az önkormányzatok ugyanis idén év végéig nem emelhetnek adókat, díjakat"- mondta, hozzátéve: ezen vélhetően a már előkészített, s éppen a társadalmi egyeztetés szakaszában lévő új lakásrendelet fog segíteni, mely megnyugtatóan rendezi majd a budavári ingatlanok ügyét.

Szijjártó szerint csak Brüsszelt okolhatjuk a magyar korlátozásokért

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.14. 10:24

Fotó: Béres Márton / Népszava
A külgazdasági és külügyminiszter megosztotta magvas gondolatait, melyek ismertetése során sikerült az Európai Unió ellen hergelnie a közvéleményt.
Az Európai Bizottság (EB) "botrányosan" lassú vakcinabeszerzése miatt nem lehet feloldani a korlátozásokat – mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón. Szijjártó Péter azt mondta, a tavalyi évet jellemző problémák nem tűntek el idén sem, sőt az esztendő elején - a várakozásokkal ellentétben - elmaradt az "eufória". "Mindenki azt várta a brüsszeli hitegetés alapján, hogy a tavalyi év végén, az idei év elején az Európai Unióban (EU) hatalmas sebességgel indul be az oltás, aminek nyomán aztán az európai országokban a meglévő korlátozó intézkedéseket, szigorításokat fel lehet majd oldani" - hangsúlyozta. Hozzátette, mindez azonban elmaradt az EB miatt, míg az EU határain túl, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Izraelben "viharos sebességgel" zajlik az emberek beoltása. Szijjártó Péter szerint az EU által támogatott vakcinafejlesztésből származó oltóanyag éppen az EU-ba jut el a leglassabban. "Ez egész egyszerűen botrányos helyzetet hozott létre, főleg úgy, hogy az Európai Bizottság hosszú hónapokon keresztül folyamatosan támadta azokat az országokat - mint minket is -, amelyek más forrásokból is szerettek volna oltóanyagot vásárolni" - emelte ki. Szerinte ezek alapján helyes lépés volt megkezdeni a tárgyalásokat keleten is, hiszen arról lehet hallani, hogy nagy nyugat-európai országok, illetve cégek az oroszokkal "valamifajta" vakcinafejlesztésről vagy -gyártásról tárgyalnak.