Előfizetés

„A megszorítások hétszer nagyobb mértékben sújtják az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.13. 14:52

Fotó: Béres Márton / Népszava
Közös állásfoglalást fogalmazott meg a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége.
A Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben az áll: a magyar városok és falvak működőképessége, a településeink polgárainak az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások ellátása a tét az önkormányzati szövetségek és a kormány soron következő egyeztetésén, az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának január 14-i ülésén.
„Nem könnyíti meg a helyzetet, hogy bár a kormány január elejére ígérte az egyeztetés napirendjének közzétételét, még sincs tudomásunk arról, hogy milyen napirendi pontokat kíván megtárgyalni a kormány az önkormányzati szövetségekkel”

– olvasható a posztban.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége a Budapesti Önkormányzatok Szövetségével közösen az alábbi elvárásokat fogalmazza meg a kormány és az önkormányzati szövetségek egyeztetésére:
  • az egyeztetésen kerüljön napirendre a koronavírus-járvány miatt az önkormányzatoknál keletkezett többletköltségeknek és elvonásoknak, a bevételkiesésekkel arányos kompenzációja.
  • az egyeztetésen a kormány adjon részletes tájékoztatást a helyi iparűzési adó felére csökkentése miatt az önkormányzatoknál keletkezett károk kompenzációjának módjáról.
  • mind a 25 ezer fő alatti települések kompenzációja, mind pedig a 25 ezer fő feletti városok kártalanítása csakis átlátható, ellenőrizhető módon, mindenféle politikai szemponttól mentesen történhet.
  • a kormányzati megszorítások 7-szer nagyobb mértékben sújtják az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat, a kompenzációs rendszer azonban nem lehet más, csakis normatív, a települések kompenzációs eljárásában semmiféle egyedi alkuknak helye nincs. „Határozottan tiltakozunk az ellen, ha a kormány a magyar településeken élő polgárok között politikai véleményük alapján kíván különbséget tenni.”
  • a karácsonyi ünnepek idején hozott, a fideszes vezetésű megyei jogú városokkal az ellenzéki vezetésűek kárára kivételező pénzosztási gyakorlat megváltoztatásával a kormány a megszorítások miatt kieső bevételek arányában, politikai szempontoktól mentesen biztosítson működési kompenzációt a megyei jogú városok számára, a közszolgáltatások biztonságos ellátása érdekében.
  • a kormány a megszorításival okozott károk kompenzálásáról csakis az önkormányzati szövetségekkel egyetértésben hozzon döntést a fenti elveknek megfelelően.
Az állásfoglalást aláírta: Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke Kiss László, a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének elnöke Karácsony Gergely, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének és a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének társelnöke

Szlávik: Ha a vakcina a mostani tempóban érkezik az országba, nagyon lassan érjük el a nyájimmunitást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.13. 14:45

Fotó: Rosta Tibor / MTI
Az infektológus főorvos arról is beszélt: nem tenné kötelezővé az oltást.
Jól érzi magát az első koronavírus-oltás után Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Az ATV Start című műsorában elmondta: az első oltás 75-80 százalékos védettséget ad, a második 95 százalékos hatékonysággal véd a megfertőződéstől, de 100 százalékban megvéd attól, hogy az ember súlyosan megbetegedjen vagy meghaljon a fertőzés következtében. Arra a kérdésre, hogy szerinte kötelezővé kellene-e tenni a koronavírus elleni oltást, azt válaszolta:
olyan vírusok ellen kell kötelezővé tenni az oltást, amelyek eltüntethetők a Föld színéről. Ezzel szemben a koronavírus – hasonlóan az influenzavírushoz – légúton terjed és állandóan változik.

Ami Micotakisz görög miniszterelnök javaslatát illeti a vakcinaútlevélről, az Szlávik János szerint értelmetlen, ha pl. Európa országaiban magas az átoltottság. Az viszont előfordulhat – tette hozzá a főorvos –, hogy egyes országok megkövetelhetik az oltottság igazolását a beutazás előtt. Arra a kérdésre, hogy Magyarország mikor érheti el a nyájimmunitást, Szlávik János azt válaszolta:
ha a vakcina a mostani tempóban érkezik az országba, nagyon lassan érjük el a nyájimmunitást. Ráadásul ma 40-40 százalék azok aránya, akik beoltatnák és akik egyáltalán nem oltatnák be magukat.

A szakember szerint magasabb oltási hajlandóság kéne a 60 alattiak körében, mert a 60 fölöttiek, egészségügyi és szociális dolgozók összesen is csak 3 milliónyian vannak az országban, így az ő beoltásuk messze nem lesz elég a nyájimmunitás eléréséhez.

Készül a forgatókönyv a Fidesz eltávolítására

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.01.13. 13:07

Fotó: RICCARDO PAREGGIANI / AFP
A fideszes EP-képviselők kizárását lehetővé tévő szabályok elfogadását tervezi az Európai Néppárt frakciója
Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportja eljárási szabályzatának megváltoztatásán dolgozik, hogy ezután teljes nemzeti delegációkat is ki lehessen zárni a frakcióból, ne csak egyéni képviselőket, méghozzá nem a képviselők kétharmadának, hanem csak egyszerű többségének a szavazatával. A Politico amerikai hírportál brüsszeli kiadása megszerezte az EPP elnökségének hétfőn elfogadott határozatát, amely egy ötfős munkacsoportra bízza a javaslat kidolgozását. Tagjai a spanyol Esteban González Pons, a lengyel Jan Olbrycht, a holland Esther de Lange, a portugál Paulo Rangel és az osztrák Othmar Karas. González Pons kivételével valamennyien a magyar tagpárt párton belüli kritikusai. Ajánlásaikat február végéig kell letenniük az asztalra. A szabályzat módosítását hosszú hónapokkal ezelőtt azok a frakciótagok kezdeményezték, akik régóta szeretnék, ha a pártcsalád, és nyomában a politikai csoport megszabadulna a Fidesztől. Mostanáig a frakció az ernyőszervezet döntésére várt, saját szabályzata pedig nem engedte, hogy teljes nemzeti delegációknak búcsút intsen, ha nem tartják be a szervezet értékeit és normáit. Az előírások megváltoztatása akkor került komolyan szóba, amikor az EPP frakció december közepén tartott ülésén felfüggesztették Deutsch Tamás fideszes delegációvezető tagságát. 39 néppárti képviselő indítványozta a politikus kizárását a frakcióból, mert elfogadhatatlannak tartotta, hogy a Gestapo szlogenjéhez hasonlította Manfred Weber frakcióvezető egyik megjegyzését a jogállam tiszteletben tartásáról. A kezdeményezőknek akkor ezt nem sikerült keresztülvinniük, viszont elfogadtak egy nyilatkozatot, amelyben leszögezték, hogy a magyar politikus pártcsoportból való eltávolítására vonatkozó kezdeményezés nem kerül le a napirendről. A hétfőn jóváhagyott elnökségi határozat szerint a frakció már nem várná meg az ernyőszervezet ítéletét, hanem a jövőben önállóan döntene arról, hogy ki lehet és ki nem lehet a tagja.