Előfizetés

Trump szerint teljesen rendben volt beszéde a Capitoliumnál

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.12. 19:16

Fotó: SAUL LOEB / AFP
Ebben sikerült úgy feltüzelni híveinek egy csoportját, hogy azok berontottak a törvényhozás épületébe.
Donald Trump leköszönés előtt álló amerikai elnök kedden úgy nyilatkozott, hogy híveihez intézett múlt szerdai beszéde teljesen helyénvaló volt, és visszautasította, hogy bármilyen mértékben felelős lenne a Capitolium ostromáért.

Az MTI szerint Trump ezt újságíróknak mondta az Andrews támaszponton, amikor arról kérdezték, érez-e személyes felelősséget a történtekért. Ugyancsak kedden – december 8-a óta első nyilvános sajtótájékoztatóján – Trump azt mondta, hogy hatalmas a felháborodás hívei körében a lemondatására indított támadások miatt, de nem akar erőszakot. Az impeachmenttel (alkotmányos felelősségre vonási eljárással) „borzasztó dolgot cselekednek”. Hozzátette, hogy folyamatos „boszorkányüldözés” áldozata, amelynek része az a vád, hogy beszédével felhergelte a tömeget a Capitolium ostromára.
Trump támogatói előtt sétál Washingtonban január 12-én.
Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP or licensors
Az impeachment elindításáról szerdán szavaz a kongresszus képviselőháza. 
Trump múlt szerdán több mint egy órán át beszélt szabadtéren híveihez egyebek közt olyan kifejezésekkel buzdítva őket, hogy „harcoljanak pokolian”.

Elkaptak pár fiatalt, akik kapcsoltban álltak a francia tanár gyilkosával

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.12. 18:45
Samuel Paty
Fotó: THOMAS COEX / AFP or licensors
Egy internetes platformon voltak a tettessel.
Hét 17 és 21 év közötti férfit állítottak elő kedden Franciaország különböző részein, akik kapcsolatban álltak a Samuel Paty történelemtanárt októberben kegyetlen módon meggyilkoló 18 éves csecsen férfival

– közölték rendőrségi források az MTI szerint.

Az állami hírügynökség azt írja, az őrizetbe vettek jelen voltak azokban a különböző internetes üzenőcsoportokban, amelyekhez az orosz állampolgárságú csecsen gyilkos, Abdoullakh Anzorov is csatlakozott. A gyanúsítottak egy része szintén csecsen származású. Decemberben már őrizetbe vettek öt, 18 és 21 éves közötti csecsen származású férfit, akik kapcsolatban álltak a gyilkossal, de a kihallgatásukat követően mindegyiküket elengedtek, nem indult ellenük eljárás. A 47 éves Samuel Paty meggyilkolása miatt eddig 14 ember ellen indult eljárás.  Mint a Népszava is megírta, a történelemtanárt október 16-án gyilkolta meg a nyílt utcán, a Párizshoz közeli Conflans-Sainte-Honorine egyik középiskolájának a közelében a csecsen menekült, miután radikális iszlamista körökben elterjedt egy videofelvétel arról, hogy a tanár a szólásszabadságról szóló óráján Mohamed prófétáról készült karikatúrákat mutatott be.
A gyanúsítottak között van az iskola hat tanulója is, közülük öt ellen terrorista gyilkosságban való bűnrészesség miatt folyik eljárás, miután ők segítették a 18 éves gyilkost a tanár azonosításában. Abdoullakh Anzorov egy orosz nyelvű hangüzenetben vállalta a tettét: azt mondta, hogy a profétát akarta megbosszulni, amiért a tanár szerinte „sértő módon mutatta meg”. A dzsihadistát a támadást követően járőröző rendőrök a helyszínen lelőtték.

Marad a járványügyi veszélyhelyzet Romániában

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.12. 18:29
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Aki kilép otthonról, annak lényegében mindenhol maszkot kell hordania.
A román kormány keddi ülésén újabb harminc nappal meghosszabbította a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetet.

– írja az MTI.

Az állami hírügynökség szerint a szerdától életbe lépő szabályozás az eddig alkalmazott korlátozásokat tartja életben. Előírja egyebek között a szájat és az orrot eltakaró maszk viselésének kötelezettségét a közterületeken, a kereskedelmi egységekben, a közszállítási eszközökön, valamint a munkahelyeken. A koronavírus elleni védőoltási kampányt koordináló országos bizottság elnöke, Valeriu Gheorghita katonaorvos egy keddi sajtótájékoztatón bejelentette: péntek délutántól kezdődik azoknak az előjegyzése, akik a kampány második szakaszában kaphatják meg a védőoltást. A második szakaszban a 65 év fölöttieket, a krónikus betegségekben szenvedőket, valamint a kulcsfontosságú területek dolgozóit oltják be előzetes regisztráció alapján. Az oltásra az interneten vagy telefonon lehet feliratkozni. Egy személy tíz hozzátartozóját is felírathatja. A krónikus betegségekben szenvedők számára a háziorvos, a kulcsfontosságú területek dolgozói számára pedig a munkáltató kérheti az oltást.
Egészségügyi dolgozók oltása Bukarestben.
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP or licensors
A kedd délután közölt hivatalos adatok szerint Romániában nem gyorsult a járvány terjedése.

Az elmúlt 24 órában a korábbi két hét átlagát (3917) megközelítő új esetszámot (3697) jegyeztek. A járvánnyal összefüggő halálesetek kéthetes átlagát (99) azonban jelentősen meghaladta az elmúlt napon elhunytak száma (156). A járvány kezdete óta az országban közel 677 ezren fertőződtek meg az új típusú koronavírussal, és 16 881-en haltak meg a fertőzés, valamint a szövődmények következtében. A kórházak most kevésbé terheltek, mint november végén, december elején voltak, amikor a 13 ezret is meghaladta a koronavírussal fertőzött betegek száma, immár egy hete enyhén kilencezer alatt állapodott meg ez a szám. Hasonlóan alakult az intenzív terápiás osztályokon kezelt súlyos betegek száma is. Ez a november végi, december eleji 1200 fölötti értékekről 1100 alá csökkent, és immár egy hete ott állapodott meg. A járvány kezdete óta Romániában több mint ötmillió tesztet végeztek el, az elmúlt hetekben pedig 134 ezren (egészségügyi dolgozók, valamint a szociális központok dolgozói és ellátottai) kapták meg a koronavírus elleni védőoltást. A beoltottak közül 468 személynél jelentkeztek nem kívánt mellékhatások – írja az állami hírügynökség.