Előfizetés

Nem kapott organikus sámánételt, ezért napokig nem evett a börtönben a Capitolium ostromának ikonikus alakja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.12. 18:26

Fotó: OLIVIER TOURON / AFP
Jake Angeli szombaton reggel jelentkezett a rendőrségen, miután megtudta, hogy keresik a hatóságok.
Még csak pár nap telt el 2021-ből, de az év legabszurdabb történései közé máris joggal benevezhet az a fejlemény, amelyről a 444.hu számolt be az ABC15 közlése alapján.  A Capitolium ostromakor híressé vált, különleges öltözékében, szarvakkal a fején az épületben grasszáló,  arizonai Jacob Chansley, másik nevén Jake Angeli szombaton reggel jelentkezett a rendőrségen, miután megtudta, hogy keresik a hatóságok. Ezt követően gyorsan a rácsok mögött találta magát, ahol váratlan problémával szembesült:
az összeesküvés-elméletekre alapozott QAnon-mozgalom vezetője ugyanis nem volt hajlandó élelmet magához venni, mert nem kapott az étrendjének megfelelő organikus táplálékot.

Védője a hétfői tárgyaláson azzal érvelt, hogy védence vallási okokból szigorúan étrendet követ és emiatt nem evett egy falatot sem. A bíró mindezt aggasztónak nevezte és elrendelte a megfelelő étkezési forma biztosítását. Chansley anyja azt mondta, ha fia nem organikus ételeket eszik, szó szerint nagyon beteg lesz. A férfi egyébként nem érzi magát bűnösnek, mivel azt mondja, ő csupán besétált egy nyitott ajtón.  

Netanjahu kész helyzet elé állítja Bident

Gál Mária
Publikálás dátuma
2021.01.12. 17:55

Fotó: MOTTI MILLROD / AFP
Az izraeli miniszterelnök utasítást adott 850 új lakhely felépítésének felgyorsítására a megszállt övezetben.
Hiába világbajnok Izrael a koronavírus elleni oltásban – már 1 854 055 állampolgár kapta meg az első oltást, sőt megkezdődött a második beadása is –, és január 7-től hiába rendelték el az immár harmadik teljes zárlatot az országban, az új fertőzések száma minden eddiginél magasabb szintre emelkedett. Az egészségügyi minisztérium kedd reggeli adatai szerint hétfőn 9589 új fertőzést regisztráltak, a legmagasabbat a pandémia kezdete óta, ugyanakkor a súlyos esetek száma is először haladta meg az ezret. Izraelben nemcsak az oltás zajlik rendkívül gyorsan és szervezetten, hanem a szűrés is, hétfőn 126 584 tesztet végeztek. Izraelben eddig összesen 504 269 fertőzést tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma pedig 3 704. A számok összességében nem rosszak. A közel azonos lakosságú Magyarországon például a beazonosított fertőzöttek száma 344 352, az elhunytaké viszont már 10 853-ra emelkedett, a vakcinát hétfő estig összesen 78 579 magyar kapta meg. Izraelben viszont a járványt és annak gazdasági, társadalmi következményeit politikai válság súlyosbítja, ami az összeomlás szélére sodorta a zsidó államot. A márciusra kitűzött, két év alatt a negyedik előrehozott parlamenti választás kampánya máris dübörög, de a felmérések továbbra is patthelyzetet mutatnak. Benjámin Netanjahu, aki az egységkormány decemberi összeomlásával elkerülte, hogy az eredeti rotációs megállapodás szerint 18 hónap elteltével át kelljen adnia a miniszterelnöki tisztséget koalíciós partnerének, Beni Gáncnak, újabb nemzetközi tiltakozási hullámot valószínűsítő döntést jelentett be kedden, amivel a nemzeti vallásos és radikális telepesek szavazatait próbálja megszerezni. Netanjahu utasítást adott 850 új lakhely felépítésének felgyorsítására a megszállt övezetben. A nemzetközi közösség által illegálisnak tartott telepek bővítésének felgyorsítása ugyanakkor nemcsak kampányfogás, hanem a telepes politikát elutasító Joe Biden amerikai elnök beiktatásáig hátra lévő idő maximális kihasználása is. A Palesztin Hatóság azonnal elítélte a telepek bővítési szándékát. A palesztin külügyi közlemény szerint Izrael „versenyt fut az idővel” amely Donald Trump távozásáig egyre fogy. A telepesek ernyőszervezete, a Jesa Tanács azonban így is háborog, mivel a Beni Gánc vezette hadügyminisztérium ugyanakkor több száz, a Palesztin Hatóság által építtetett, Izrael által illegálisnak tartott ciszjordániai lakás legalizálását tervezi. A hoppon maradt Gánc mea culpázik. Hétfőn este nyilvánosan elismerte, hogy hibát követett el tavaly tavasszal, amikor felbontotta a Netanjahu által felajánlott egységkormányért cserébe a Kék-fehér ellenzéki szövetséget. Netanjahu megtévesztette és becsapta őt is és az egész országot, mondta a volt védelmi miniszter, de bűnbánata már kevés a tavalyi egységes ellenzéki tábor erejének visszaszerzéséhez. Összefogásra szólított fel minden olyan pártot, amely Netanjahu menesztését szeretné és az új ellenzéki vezetőnek Jair Lapidot, a Jes Atid centrumpárt elnökét ajánlotta.

Már az unió is érdeklődik az orosz vakcina iránt

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.12. 17:08

Fotó: AFP
Konkrétumokról egyelőre nincsen szó.
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) előzetes tárgyalásokat folytat a koronavírus elleni orosz vakcina, a Szputnyik V gyártójával

– közölte Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője kedden az MTI szerint.      Sajtótájékoztatón feltett kérdésre válaszolva a szóvivő elmondta: az orosz vállalat még nem döntött úgy, hogy kérelmet nyújt be a készítmény uniós alkalmazásának jóváhagyására. Keersmaecker közölte azt is, hogy az Európai Bizottság ez idáig az AstraZeneca (400 millió adag), a Sanofi-GSK (300 millió adag), a Johnson and Johnson (400 millió adag), a BioNTech-Pfizer (600 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Moderna (160 millió adag) vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket. 
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken közölte: minden oltóanyagnak, amely az EU piacára kerül, át kell esnie az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálatán.

Az orosz oltóanyagok kifejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) hétfői tájékoztatása szerint már több mint másfél millió ember oltottak be az első orosz vakcinával. Az országban december elején kezdődött a koronavírus elleni tömeges oltás az orosz kutatók által kifejlesztett Szputnyik V oltóanyaggal – számol be az állami hírügynökség.