Előfizetés

Szijjártó: Magyarországon nem a lottón nyerik el a miniszterelnöki posztot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.11. 21:45

Fotó: PAVEL BOGOLEPOV / Népszava
A külügyminiszter reagált a korábbi amerikai elnök kritikájára.
A magyar emberek döntésének minősítgetésének tartja Szijjártó Péter Barack Obama  nyilatkozatát. A korábbi amerikai elnök minap azt mondta, vannak olyan vezetők, akik az állampolgárokat alattvalói attitűddel kezelik. Ilyennek nevezte például Magyarországot is. A tárcavezető kifejtette, nálunk 
a miniszterelnöki pozíciót nem lottón nyeri valaki, hanem egy nyertes választás után. Az ilyen típusú kritikája az ország vezetőinek az a magyar emberek döntésének a minősítgetése.

Szerinte a megjegyzésből az tűnik ki, hogy aki a kijelentést tette, nem nézi ki a magyarokból, hogy érett döntést képesek hozni a jövőjükről. Úgy véli, a világpolitikában akkor beszélhetnénk jobb körülményekről, ha minden országra rábíznák a saját jövőjükről szóló döntést. Azt pedig nem kommentáljuk. 
"Mi sem tettük ezt az elmúlt hetek, vagy napok amerikai belpolitikai eseményei során"

- fogalmazott Szijjártó Péter az RTL Klub híradójának.

Útmutatást kaptak Orbántól a kormánypárti képviselők

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.11. 21:39

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fische / MTVA -
A Karmelita Kolostorban fogadta a Fidesz képviselőcsoportját.
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke hétfő délután a Karmelita kolostorban a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőit fogadta- tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. Az állami hírügynökség által idézett közlemény szerint az évindító egyeztetésen az Európa előtt álló legfontosabb kihívásokról volt szó. 
Elhangzott: 2021-ben is éles politikai viták várhatók az EU-ban.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság, a vakcina-beszerzés nehézkessége, a brexit következményei, a bevándorlás brüsszeli ösztönzése csak néhány a problémák sorában. A megbeszélésen leszögezték: a magyar kormánypárti EP-képviselők minden európai vitában a leghatározottabban kiállnak Magyarország, a magyar emberek érdekeiért - közölte a sajtófőnök.
A beszámoló szerint nem tértek ki arra a jelenlévők, hogy Szájer József esete miképp érinti a képviselőcsoport munkáját.

Mégis lehet választott orvosnál szülni Debrecenben?

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.11. 19:15

Fotó: Népszava
A bonyodalmakat egy olyan Facebook-poszt okozza, amelynek közzétételére az egyetem vezetése állítólag nem adott engedélyt.
"Nem tükrözi a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának hivatalos álláspontját az a tájékoztatás, amely szerint az intézményben a hálapénz krimianalizálása miatt nem lehet választott orvosnál szülni."

Az egyetem vezetésének Telex által idézett tájékoztatása hangsúlyozza, az erről szóló Facebook-bejegyzés a tudtuk nélkül, "előzetes egyeztetés mellőzésével jelent meg", annak tartalmával pedig nem tudnak azonosulni.  A közlemény ezután úgy folytatódik, hogy „a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ vezetése elkötelezett a hatályos jogszabályok, így az ide vonatkozó törvény maximális betartása és betartatása mellett. Mindezek alapján a Klinikai Központ Elnöke a Debreceni Egyetem vezetésével egyetértésben utasította a Szülészeti-Nőgyógyászati Klinika igazgatóját, hogy az orvosválasztás és a várandósok gondozása a törvényi szabályozás szigorú betartásával történjen és mindent tegyenek meg a zavartalan, színvonalas ellátás érdekében”.  Korábban a Népszava is beszámolt, hogy a debreceni Szülészeti Klinika vezetése azt közölte, a hálapénz kivezetése miatt megszüntetik a szabad orvosválasztás lehetőségét. Erre az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy reagált, hogy a hálapénz kivezetésére hivatkozva nincs lehetőség a szabad orvosválasztás jogát korlátozni. 

A Nemzeti Védelmi Szolgálat figyel majd a hálapénzre

Az ATV híradójával a Belügyminisztérium azt közölte, mivel az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény vonatkozó rendelkezései 2021. március 1-jén lépnek hatályba, a hálapénzzel kapcsolatos új szabályok is csak ettől az időponttól alkalmazhatóak. A hálapénzes bűncselekmények felderítése a Nemzeti Védelmi Szolgálaton belüli szervezeti egység végzi a jövőben.