Előfizetés

Egy csatát megnyert Trump

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.11. 18:55

Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP or licensors
Párttársai mellé álltak, amikor a demokraták meg akartak szavaztatni egy határozatot.
Az Egyesült Államok képviselőházának republikánus tagjai megakadályozták hétfőn, hogy a testület határozatban szólítsa fel Mike Pence alelnököt Donald Trump elnök elmozdítására.

- írja az MTI.

Az állami hírügynökség szerint Pence-nek az alkotmány 25. kiegészítése alapján lehetősége van arra, hogy a kormányzat tagjait megszavaztassa az elnök alkalmasságáról, illetve alkalmatlanságáról feladatainak ellátására. Ha a többség alkalmatlannak minősíti Trumpot, akkor az elnöki hatalom az alelnökre ruházódik át. A demokraták a kiegészítés alkalmazására szólító határozatot kíséreltek meg elfogadtatni a házban, de a republikánusok ezt egyelőre megakadályozták.

Ukrajna egyik legádázabb ellensége Magyarország - vélik szakértők

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.11. 17:45

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Érdekes listán került második helyre Budapest.
Ukrán politológusok és ismert külpolitikai elemzők összeállítottak egy rangsort, amelyen Ukrajna legnagyobb barátai, illetve ellenségei találhatók. A 111 szakértő által készített listát a hvylya.net tette közzé. Ezt szemlézte most a hvg.hu. Eszerint így néz ki a Kijevvel szemben leginkább barátságtalan országok rangsora:    
  • az első helyen Oroszország áll, 92 százalékkal,
  • a második helyre Magyarország került, ötvennégy százalékkal,
  • harmadik helyre Fehéroroszországot sorolták, ami negyvenöt százalékos értékelést kapott
  • negyedik lett Örményország a maga hat százalékával
  • az ötödik helyre pedig Szerbia fért fel, öt százalékkal.
Természetesen az Ukrajnával leginkább barátságos országok sorrendje is kialakult: 
  • az első helyen Litvánia áll, ami 66 százalékkal előzött meg mindenkit,
  • mögöttük Kanada áll 43 százalékkal a második pozícióban,
  • kicsivel lemaradva az Egyesült Államok 41 százalékkal a harmadik helyen,
  • Nagy-Britannia 32 százalékkal a negyedik helyig vitte,
  • az ötödik Lengyelország lett, 30 százalékot begyűjtve.

Merkel szerint "elemi fontosságú a szabadságjog", ezért "problémás" Trump Twitter-fiókjának felfüggesztése

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.11. 16:39

Fotó: AFP
A vállalat úgy vélte, fennáll annak a veszélye, hogy Trump további erőszakot szít, miután feltehetőleg üzenetei hatására tüntetők megrohamozták a washingtoni Capitoliumot a múlt héten - jelentette ki a német kancellár szóvivője hétfőn.
Steffen Seibert újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy az internetes közösségi oldalak működtetőinek "hatalmas a felelősségük, hogy a gyűlölet, a hazugságok és az erőszakra való felbujtás ne mérgezze meg a politikai kommunikációt". Helyesnek nevezte a fellépést, például a problémás tartalmak megjelölését, ugyanakkor kiemelte, hogy a szabad véleménynyilvánítás "elemi fontosságú" szabadságjog. A szóvivő leszögezte, hogy ezen alapvető jogot csak a hatályos törvények által meghatározott kereteken belül lehet korlátozni, nem a közösségi oldalak vezetésének döntése alapján. "Ebből a szempontból nézve a kancellár problémásnak tartja az amerikai elnök fiókjainak tartós blokkolását" - hangsúlyozta berlini sajtótájékoztatóján Seibert.
A Twitter múlt pénteken határozatlan időre felfüggesztette Trump fiókját, aláhúzva, fennáll annak a veszélye, hogy további erőszakot szít, miután feltehetőleg üzenetei hatására tüntetők megrohamozták a Capitoliumot. A még hivatalban lévő elnököt a Facebookról és az Instagramról is letiltották a napokban hasonló okokból legalább utódja, Joe Biden január 20-i beiktatásáig, illetve a Twitch és a Snapchat is elérhetetlenné tette az oldalát.