Előfizetés

Barack Obama szerint Trump ugyan veszített, de bőven maradnak még a polgárokat alattvalóként kezelő rendszerek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.10. 13:02

Fotó: ELIJAH NOUVELAGE / AFP
A Nobel-békedíjas volt amerikai elnök Magyarországot hozta fel példaként.
Barack Obama, az Egyesült Államok volt elnöke Trevor Noah műsorvezetővel beszélgetett a Daily Show különkiadásában. A politikus az interjúban Magyarországot is példaként említette azon országok között, ahol a vezető alattvalókként kezeli az állampolgárokat – vette észre a hvg.hu.  
Obama arról beszélt, hogy vannak olyan demokratikus állami vezetők – példaként Angela Merkel német kancellárt említette –, akik jó emberek, jó célokért küzdenek és hatalomba is kerülnek. Szerinte ez a vezetői típus demokratikus alapokon irányít, és az embereket is bevonja a döntéshozatalba. Ezzel szemben létezik meglátása szerint az erős ember típusa, akit úgy jellemzett, hogy fentről-lefelé uralkodó, hierarchikus rendszert épít ki, az állampolgárait pedig alattvalókként kezelő attitűddel vezeti az országot, amelynek élére megválasztották. 
– Ez történik az Egyesült Államokban is és ennek nem lesz vége csak azért, mert Donald Trump elveszítette az elnökválasztást. Látunk erre példát a Fülöp-szigeteken, Magyarországon és még néhány afrikai és ázsiai országban

– állapította meg Barack Obama.

Szerinte ez két teljesen eltérő értelmezése annak, hogy mit jelent vezetőnek lenni.

Úgy tűnik, szégyenteljes véget ér Trump elnöksége

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.10. 12:24

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
A demokrata képviselők hétfőn alkotmányos felelősségre vonási eljárást kezdeményezhetnek az elnök ellen.
Ha Donald Trump nem mond le elnöki tisztéről, és alelnöke, Mike Pence sem kezdeményez szavazást Trump hivatali alkalmatlanságáról, akkor a demokrata párti képviselők hétfőn alkotmányos felelősségre vonási eljárást (az ún. impeachmentet) kezdeményeznek Trump ellen - mondta a CNN amerikai hírcsatornának szombaton Ted Lieu demokrata párti képviselő. "Mindannyian, köztünk a házelnök Nancy Pelosi is, jobb szeretnénk, ha Donald Trump helyesen cselekedne és egyszerűen lemondana, vagy Mike Pence, az alelnök legalább saját és családja becsülete érdekében élne az alkotmány 25. kiegészítésével. Ha hétfőig egyik sem történik meg, elindítjuk az impeachmentet, és várakozásunk szerint már a jövő héten szavazunk" - mondta Lieu, hozzátéve, hogy republikánus képviselők is meg fogják szavazni a kezdeményezést. A 25. kiegészítés szerint az elnök kormányzatának tagjai szavazattöbbséggel az elnököt alkalmatlannak ítélhetik hivatali feladatainak ellátására, és hatalmát átruháztathatják alelnökére.        Az alkotmányos felelősségre vonási eljárást annak címén indítanák, hogy Trump lázongást szított a Capitoliumnál.

Egy halálos áldozata és 76 sérültje van a havazásnak Japánban

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.10. 12:13

Fotó: Takehito Kobayashi / The Yomiuri Shimbun via AFP
Fukui prefektúrában a heves havazás miatt mintegy 500 jármű elakadt a nagy hóban.
A heves havazás miatt vasárnap egy ember meghalt, 76 pedig megsérült Japán nyugati partvidékén – számolt be az NHK tévécsatorna. A sérülések legtöbbjét a tetőkről és a fákról lehulló hó, jég, valamint a hóeltakarítás során keletkezett balesetek okozták.
A legnagyobb sziget, Honsú északi részén fekvő Niigata prefektúra hatóságai felkérték a védelmi erőket, hogy nyújtsanak segítséget az idősotthonok tetőinek letisztításához, a hóeltakarításhoz, mert félő, hogy a tetőszerkezetek nem bírják ki a rájuk nehezedő hó terhét. Fukui prefektúra ugyancsak a védelmi erők segítségét kérte, mert a heves havazás miatt mintegy 500 jármű elakadt a nagy hóban.
Japánban a hét közepe óta folyamatosan havazik. A rendkívüli időjárás miatt több 500 légijáratot töröltek már a hatóságok.