Előfizetés

Már a vezérkari főnökkel tárgyalt a demokrata házelnök, hogy Trump ne indíthasson atomcsapást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.08. 19:57
Nancy Pelosi és Mark Milley tábornok
Fotó: NICHOLAS KAMM,BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Az elnöknek minden joga megvan hozzá, hogy korlátozás nélkül megnyomja az indítógombot.
A hadsereg első emberével egyeztetett pénteken Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke, hogy Donald Trump ne férhessen hozzá az atombombák indítókódjaihoz és ne robbantson ki egy nukleáris háborút

- számolt be róla a CNN.

"Ma reggel beszéltem a vezérkari főnökök közös elnökével, hogy megvitassam azokat a rendelkezésre álló óvintézkedéseket, amelyek megakadályozzák az instabil elnököt abban, hogy katonai ellenségeskedést kezdeményezzen, vagy hozzáférjen az indítási kódokhoz, és elrendelje az atomcsapást" - írta Pelosi. Véleménye szerint a helyzet nem lehet ennél veszélyesebb a "mentálisan beteg elnök" miatt és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy megvédjük az amerikai népet az országunkat és demokráciánkat. Úgy látja, a republikánusoknak azonnal cselekedniük kell és fel kell szólítaniuk Trumpot, hogy távozzon hivatalából. Ha ez nem történik meg, akkor a kongresszus megteszi a szükséges intézkedéseket. 
Közben az AP hírügynökség úgy tudja, a vezérkari főnökök közös elnöke Mark Milley tábornok biztosította Pelosit arról, hogy megtették a szükséges óvintézkedéseket.

A hatáskör egyértelmű: az elnök a hadsereg főparancsnoka, így ha ő egy atomtámadás végrehajtásáról rendelkezik, akkor azt végre kell hajtania a Pentagonnak. 

Romániában is megjelent a különösen fertőző vírustörzs

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.08. 18:57

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Egy 27 éves nő szervezetében mutatták ki, de egyelőre nem tudni honnan kaphatta el.
Romániában is megjelent a decemberben Nagy-Britanniában felbukkant különösen fertőző vírustörzs, amelyet egy 27 éves nő szervezetében mutattak ki - közölte pénteken a román média. A bukaresti Matei Bals járványkórház orvosai megerősítették, hogy a nő a dél-romániai Giurgiu megyében lakik, otthon részesül kezelésben, mivel a vírus enyhe tüneteket okozott nála, állapota jó. A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy honnan kaphatta el, mivel az első információk szerint nem utazott külföldre. A hatóságok vizsgálatot indítottak annak érdekében, hogy feltérképezzék a nő kontaktszemélyeit, és rendeljék el a szükséges óvintézkedéseket. Pénteken Romániában 4841 új nyilvántartott megfertőzöttről számoltak be, ennyi új megbetegedést mutattak ki 31 592 tesztből. A hatóságok közlése szerint újabb 96 személy halt bele a fertőzés szövődményeibe. Eddig a nyilvántartások szerint összesen 663 799 személy kapta el a koronavírust, ebből 595 007-en meggyógyultak. A kórházakban 8727 beteget ápoltak pénteken, ebből 1100-at az intenzív terápián. Pénteken Bukarest, valamint a román főváros környékén elterülő Ilfov megye, illetve Kolozs és Temes megyék tartoztak a piros besorolású járványövezetbe, ezekben a közigazgatási egységekben mutatták ki a legtöbb fertőzést. Az oltásért felelős román operatív törzs péntek délutáni közlése szerint december 27. óta Romániában 92 706 egészségügyben dolgozót oltottak be, az elmúlt 24 órában 16 306 személyt, és eddig összesen 314 esetben jelentkeztek allergiás tünetek, ezek közül 311 esetben szokványos, nem jelentős tünetek.

Horvátország és Szlovénia is meghosszabbította a korlátozásokat

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.08. 17:49

Fotó: DENIS LOVROVIC / AFP
A szlovén kormány néhány új szigorítást is bevezetett.
A horvát válságstáb január végéig meghosszabbította a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozásokat az országban - közölte pénteki sajtótájékoztatóján Davor Bozinovic belügyminiszter, a testület vezetője. A szlovén kormány egy héttel kiterjesztette a szigorításokat és néhány újat is bevezetett. Horvátországban továbbra sem nyithatnak ki a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok, korlátozták az üzletek és a szállodák tevékenységét, valamint a rendezvényeken részt vevők maximális létszámát. Ezek a rendelkezések január 10-én jártak volna le, így a hónap végéig meghosszabbították őket. Horvátországban január 18-án kezdődik a második félév, arról azonban még nem született döntés, hogy a diákok visszatérhetnek-e az iskolapadokba vagy online oktatás vezetnek be. Horvátországban az elmúlt 24 órában 1098 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta a fertőzöttek száma ezzel elérte a 217 946-ot. Csütörtökön 38 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 4304-re emelkedett. Kórházban 2251 beteget ápolnak, közülük 194-en vannak lélegeztetőgépen. A szlovén kormány újabb egy héttel meghosszabbította a korlátozásokat. Zárva maradnak az iskolák és ismét be kell zárni a síközpontokat, amelyek január 1-jétől kinyithattak. A tantermi oktatás csak a különleges szükségletekkel rendelkező gyermekek számára megengedett. Érvényben marad a lakhelyelhagyási és éjszakai kijárási tilalom. A sportolás pedig csak az élvonalbeli sportolók számára lesz elérhető. Szombattól, hogy elkerülhető legyen a tíznapos karantén, gyors antigén tesztekkel is be lehet utazni az országba, ha ezt valamelyik európai uniós országban végezték el. Eddig csak 48 óránál nem régebbi PCR-teszt felmutatásával lehetett átlépni a határt. Péntektől folytatódik a tömeges tesztelés az országban. A közegészségügyi intézet új antigén teszteket szerzett be, miután a szlovén gyógyszerügynökség csütörtökön közölte, a régi, kínai gyártmányú gyorsteszt-készletekkel kapcsolatban gyanú merült fel azok megbízhatóságát illetően. A kabinet által közzétett adatok szerint csütörtökön 2045-tel 136 590-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 25 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2947-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1160-an vannak kórházban, 191-en intenzív osztályon.