Előfizetés

Lemondott Trump közlekedési minisztere

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.07. 22:48
Elaine Chao
Fotó: ALASTAIR PIKE / AFP or licensors
Betett neki a Capitolium ostroma.
Elaine Chao a Trump-kormányzat első tagja, aki benyújtotta lemondását a Capitolium elleni szerdai támadás után, s egyúttal "mély aggodalmát" is kifejezte

- írja az MTI.

"Tegnap országunk traumatikus és teljességgel elkerülhető esemény szemtanúja volt, amikor az elnök támogatói megostromolták a Capitolium épületét, miután egy gyűlésen Donald Trump felszólalt" - olvasható Elaine Chao közleményében a magyar állami hírügynökség szerint. A lemondás hétfőn lép érvénybe. "Bizonyos vagyok abban, hogy akár engem, önöket is mélyen megrázta az eset, és egyszerűen nem tarthatom magam távol ettől".
Elaine Chao közölte, hogy a minisztériuma folytatja az együttműködést a Joe Biden megválasztott elnök által a tárca élére jelölt Pete Buttigieggel, az Indiana állambeli South Bend volt polgármesterével. Elaine Chao a kezdetektől volt a Trump-kormányzat tagja, George W. Bush elnöksége idején (2001-2009) pedig munkaügyi miniszterként dolgozott. Chao Mitch McConnellnek, a szenátus republikánus párti képviselőcsoportja vezetőjének a felesége. McConnell "elbukott lázadásnak" nevezte és elítélte a Capitoliumban történteket, és elhatárolódott Donald Trump elnök azon erőfeszítéseitől, hogy megváltoztassa a novemberi választás eredményét.

Az amerikai alkotmányra hivatkozva akarják eltávolítani Trumpot a hivatalából

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.07. 21:57

Fotó: SAUL LOEB / AFP
A jelenlegi elnök még két hétig tölti be tisztségét, de a képviselőház demokrata párti elnökének még ez is sok.
Donald Trumpnak az elnöki hivatalból való azonnali felmentését követelte csütörtökön Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke az Egyesült Államok alkotmányának 25. kiegészítése alapján.

- írja az MTI.

Az állami hírügynökség szerint ennek értelmében a kormány tagjainak többsége vagy egy kongresszus által kijelölt testület az alelnök vezetésével alkalmatlannak nyilváníthatja az elnököt feladatai ellátására. "Ha Mike Pence alelnök és Trump kabinetjének tagjai nem távolítják el hivatalából Trumpot, úgy Trump ellen alkotmányos felelősségre vonási eljárást kell indítani" - érvelt Pelosi egy sajtótájékoztatón.  Trump-párti tüntetők százai szerdán erőszakkal behatoltak a washingtoni törvényhozás épületébe, hogy megakadályozzák Joe Biden demokrata párti jelölt elnökválasztási győzelmének hitelesítését. Sajtótájékoztatóján Pelosi Steven Sundnak, az amerikai Capitolium rendőrfőnökének lemondását is követelte, amiért a Trump-párti tüntetők szinte akadálytalanul hatolhattak be a törvényhozás épületébe. Pelosi hangsúlyozta,  
vészhelyzet van, két hétre sem szabad hagyni, hogy Trump maradjon az elnök.

Metallicára zúztak az egyetemi autonómiáért tüntető isztambuli diákok (videó)

Rostoványi András
Publikálás dátuma
2021.01.07. 21:44

Fotó: OZAN KOSE / AFP
Szembe szegültek Recep Tayyip Erdogan túlhatalmával a nagy múltú isztambuli Boszporusz Egyetem polgárai.
Szinte egy emberként szegültek szembe Recep Tayyip Erdogan túlhatalmával a nagy múltú isztambuli Boszporusz (Bogazici) Egyetem polgárai. Törökország egyik legtekintélyesebb felsőoktatási intézményének hallgatósága, illetve tantesülete amiatt lázadt fel, mert az államfő egy kormánypárti politikust, Melih Bulu közgazdászt bízott meg rektorként és ezzel az 1980-83 között hatalmon lévő katonai junta óta először fordult elő, hogy az egyetem élére egy kívülről érkező ember került. Erdogan a hatalma megdöntésére irányuló 2016-os puccskíséreletet követően példátlan tisztogatást hajtott végre az akadémiai szférában - a hatóságok kormánykritikus professzorok ezreit bocsátották el, százakat börtönöztek be, az elnök pedig saját magához ragadta a rektorok kiválásztásának jogát. A politikai kinevezettek így jócskán megszaporodtak, az oktatási színvonala pedig ezzel párhuzamosan csökkent. Az elmúlt napok eseményei azonban azt bizonyítják, hiába a könyörtelen leszámolás, a tudományos szabadság iránti vágyat nem sikerült megtörni. Bulu múlt pénteken (újév napján) kapta meg a felkérést, amit az egyetem közleményben utasított el - a tudományos szabadság és autonómia, valamint az intézmény demokratikus értékrendjének megsértésére hivatkozva. Hétfőn ezrek tüntettek a kampuszon a kinevezés ellen, a demonstrációt a rendőrök könnygázzal és gumilövedékkel verték szét. A kemény fellépés ellenére a tiltakozások azóta is folytatódnak, de a hatóságok tartózkodnak a nyílt konfrontációtól, inkább hajnalban, a lakhelyükön ütnek rajta a hangadókon, már 36 embert vettek őrizetbe így. Az újdonsült rektor - aki kedden tette le az esküjét - láthatóan nem akarja venni a lapot; próbálja azt a látszatot kelteni, hogy a tiltakozások csak a kinevezésének módja ellen szólnak, arról azonban nem szól a fáma, hogy alkalmasságát is megkérdőjelezik plágiumgyanús diplomamunkája és doktori disszertációja miatt. Bulu azt is hangoztatja, hogy a demonstrálók többsége valójában nem is az intézmény hallgatója, hanem provokátorok. A tüntető diákokról viszont barátságos hangnemben beszél, teára invitálja őket és interjúkban bizonygatja nekik, hogy ő igenis beillik a Boszporusz Egyetem kultúrájába. Utóbbi alátámasztására azt is közölte, hogy szereti a kemény rockot, különösen a Metallicát - több se kellett az egyetemistáknak, akik válaszul a zenekar dalainak kíséretében demonstráltak. Erdogan egyelőre nem reagált a tiltakozásokra, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) pedig közleményében úgy állította be, mintha Bulut politikai elköteleződése miatt támadnák. Nem erről van szó, nem a közgazdász AKP-tagságát kifogásolják, hanem azt, hogy emiatt nevezték ki rektornak, miközben tudományos szempontból alkalmatlan lett volna a nagy presztízsű egyetem vezetésére.