Előfizetés

Covid oltás: új nap, új terv

Gulyás Erika Szalai Anna
Publikálás dátuma
2021.01.08. 06:00

Fotó: Vajda János / MTI
Elkezdték beadni a vakcinát az idősotthonok dolgozóinak és lakóinak, de szervezetlenül: volt, ahol a jelentkezők összeírására, a gyámok felkeresésére sem adtak elég időt. Mindeközben az országos tisztifőorvos közölte, hogy a háziorvosok alkalmasak az oltások beadására, igaz, ők ezt máshogy látják.
Nincs semmiféle oltási terv – jelentette ki lapunknak Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes csütörtökön. Szerinte ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Budapest hosszú időn át semmiféle írásbeli tájékoztatást nem kapott arról, hogy milyen ütemben, mely napokon oltják be a fővárosi fenntartású idősotthonokban élőket és dolgozókat. Arról is csak szerda délben értesítették a Pesti úti idősotthon vezetőjét, hogy csütörtökön jönnek oltani. Így viszont a személyzetének kevesebb, mint 24 órája volt arra, hogy az idős gondozottakat tájékoztassák, illetve meggyőzzék az oltás hasznosságáról. A helyzetet tovább nehezítette, hogy több bentlakó esetében gyám hozza meg a szükséges döntéseket, így az oltás beadása előtt az ő belegyezésüket is meg kellett szerezniük. – Az volt a benyomásom, hogy sem a kormányhivatal, sem az egészségügyi team nem ismeri az oltási menetrendet és az otthon vezetőségéhez hasonlatosan az utolsó pillanatban tudták csak meg, hogy csütörtökön a Pesti úton oltanak – mondta a főpolgármester-helyettes, aki nem tartja kizártnak, hogy ez a rapid oltás annak is köszönhető, hogy a Magyarországra érkezett vakcinát az alacsony oltási hajlandóság miatt eddig nem sikerült felhasználni. – A nehezítő körülmények ellenére a lakók és a dolgozók 70 százaléka kérte az oltást – mondta Gy. Németh Erzsébet. Megemlítette,hogy ez nagyon jó arány, hiszen az egészségügyi dolgozók oltási hajlandósága jelenleg alig 21 százalékon áll, míg az első körben kijelölt négy idősotthonban élőknek kevesebb, mint a fele igényelte az oltást. Sára Botond, a fővárosi kormányhivatal vezetőjének ígérete szerint azok, akik most még nem kértek oltást, később meggondolhatják magukat. Nemcsak a Pesti úti otthon lakóit, dolgozóit, hanem a teljes szociális ágazatot meglepte, hogy ilyen vártanul és előkészítetlenül kezdték meg az oltást. A Népszava kérdéseire az ország több pontjáról is az a válasz érkezett, hogy csütörtök reggel 8-ra, esetleg 10 órára meg kellett küldeni az adatokat a kormányhivataloknak, bár – látva, hogy döcögősen halad a bentlakók összeírása – később több megyében is hétfőre tolták az igények összesítését. A kaotikus helyzetet jól jellemzi az: amikor csütörtök délután elértük a Baptista Szeretetszolgálat pécsi idősotthonának egyik munkatársát, azt mondta, most kezdik felhívni a demens lakók hozzátartozóit, hogy engedélyt kérjenek tőlük a beoltásra.
Valójában tehát több helyen úgy kezdődött meg a kormány „oltási tervnek” nevezett sorrendlistájának végrehajtása, hogy nem lehetett tudni sem azt, hány szociális dolgozó, sem pedig azt, hány gondozott igényli a védőoltást. Ehhez a helyzethez persze az is hozzájárult, hogy amikor a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) tavaly december elején telephelyekre lebontva egyszer már bekérte a jelentkezők adatait, akkor rettenetesen alacsony volt az oltási hajlandóság mind a szociális szakellátásban, vagyis a bentlakásos intézményekben, mind az alapellátásban. December óta viszont nőtt az oltási igény a dolgozók és a gondozottak körében is. Pécsi forrásunk szerint a kollégák közül többen csak azt várták meg, mit tapasztalnak az elsőként jelentkezők, s valószínű, hogy pénteken ők is igénylik a vakcinát. Körkérdésünkre egyértelművé vált, hogy bár az oltás csak az idősotthonokban kezdődött meg, a rapid igényfelmérést a pszichiátriai és fogyatékosokat gondozó házakra, valamint a hajléktalan ellátásra is kiterjesztették. Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók szakszervezetének elnöke maga is ez utóbbi területen dolgozik, tőle tudjuk, hogy náluk a munkatársak több mint fele és az ellátottak 30-40 százaléka jelentkezett. Az országban nem egy helyen 80 százalék fölötti a jelentkezők aránya, azonban olyan intézmény is van, ahol alig tíz százalékos az érdeklődés – árnyalta a képet Migács Tibor, a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének vezetője. Míg sok területen felpörgött az igényfelmérés, Mátics Katalin, az Újbudai Szociális Szolgálat vezetője azt panaszolta: az alapellátásban dolgozóktól most nem kértek adatokat, így ők végképp nem tudják, mikor kerülhetnek sorra. Kérdéseinkkel megkerestük az operatív törzset, a humántárcát és a miniszterelnökséget is, de a cikk megjelenéséig sehonnan nem érkezett válasz.

Ilyen egyértelműen talán még egy orvos sem jelezte, hogy nem kér hálapénzt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.07. 22:45
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Piktogram jelzi, hogy elutasítja a paraszolvenciát.
2021-től hivatalosan is tilos az egészségügyben hálapénzt elfogadni. Ennek apropóján egy háziorvos azt vetette fel az "1001 orvos hálapénz nélkül" Facebook-csoportban, hogy jó lenne egy olyan piktogram, ami a betegnek is jelzi a változást.  
„Húzzunk egy piros vonalat, és örüljünk, hogy végre elértünk ehhez a ponthoz. Büszke vagyok, hogy kitehetem ezt a táblát a rendelőmben. Sokan bele sem gondolnak ugyanis, hogy a paraszolvencia mennyire megnyomorította a lelkünket. Hadd mondjam ki: az orvosoknak van morális tartásuk”

- fogalmazott az ötletgazda Eörsi Dániel.

Az mfor.hu beszámolója szerint ezen a héten már ki is kerül a jobb oldalon látható jelzés: 
Elmondta azt is, főleg azért rossz a hálapénz, mert senki nem tudja, mit vár el a másik cserébe. Sem az orvos (vagy egészségügyi dolgozó), sem a beteg. A szürkezónában ugyanis minden bizonytalan és nyomasztó, ahol az egyik ember szeretné a másik lojalitását megvenni, miközben közös cinkosságot szül a felajánlott és elfogadott pénz. „Sokan mondják, hogy erről csak az orvos tehet, ha ráutaló magatartással, metakommunikációval, körbeírással a páciens értésére adja, hogy mit vár el, ám igen sok beteg ugyanilyen eszközökkel él, tehát kettőn áll a vásár. Tehát az évtizedes rossz gyakorlat életben tartása mindkét félen múlt”. Eörsi Dániel megjegyezte, több éves praxisa után még mindig van olyan betege, akinek nem tudja elmagyarázni, hogy nem kér semmit, hiszen ezért a munkáért ő fizetést kap.  Hozzátette, a Magyar Orvosi Kamarához is eljuttatta javaslatát, de tisztában van azzal, hogy jelenleg az alapellátásban dolgozók koronavírus-oltását szervezik, ami nem kis feladat.

Balog Zoltán távozik a Fidesz pártalapítványának éléről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.07. 21:35
Balog Zoltán
Fotó: Béres Márton / Népszava
A református püspöknek álló volt EMMI-miniszter utódja még nincsen meg.
Január 31-i hatállyal lemondott a Fidesz pártalapítványának kuratóriumi elnöki posztjáról Balog Zoltán

–tudta meg a hvg.hu

A portál emlékeztetett, a korábbi tárcavezető megalakulása óta, 17 éven át vezette a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványt (SZPMA), így lemondása nem kis problémát okoz a Fideszben. Orbán Viktor ugyanis „aktív” alapítványi vezetőt akar, aki minden - vagy legalábbis majdnem minden - idejét és energiáját erre a munkára, vagyis a kormányzati ideológia belföldi és nemzetközi megalapozására, és támogatására tudja fordítani. Emiatt nem jöhet szóba sem Novák Katalin, sem pedig Gulyás Gergely.  Korábban két név is felmerült, aki válthatná Balog Zoltánt. Az egyik a volt igazságügyi miniszter, Trócsányi László volt, aki nem vállalta a felkérést. 
A másik pedig Szájer József volt. A cikk szerint a december eleji szexorgiás botránya után azonban legnagyobb támogatói is belátják, hogy nem mutatna jól a konzervatív értékeken nyugvó alapítvány élén. A volt politikus azóta a Fideszből is kilépett.