Előfizetés

Még a fővárost sem tájékoztatják, milyen ütemben oltják be a saját fenntartású idősotthonaikban élőket és dolgozókat

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2021.01.07. 14:03

A Pesti úti idősotthon vezetőjét szerdán délben értesítették arról hogy csütörtökön jönnek oltani.
Nincs semmiféle oltási terv – válaszolta a Népszava kérdésére Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, aki szerint ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a főváros semmiféle írásbeli tájékoztatást nem kapott eddig arról, hogy milyen ütemben, mely napokon oltják be a fővárosi fenntartású idősotthonokban élőket és dolgozókat. A Pesti úti idősotthon vezetőjét szerdán délben értesítették arról hogy csütörtökön jönnek oltani, így az otthon személyzetének kevesebb, mint 24 órája volt arra, hogy az idős gondozottakat tájékoztassák, illetve meggyőzzék őket az oltás hasznosságáról. A helyzetet tovább nehezítette, hogy több bentlakó esetében gyám hozza meg a szükséges döntéseket, így az oltás beadása előtt az ő belegyezésüket is meg kellett szerezniük. A nehezítő körülmények ellenére a lakók és a dolgozók 70 százaléka kérte az oltást – mondta Gy. Németh Erzsébet, aki nagyon büszke volt arra, hogy az intézmény dolgozóinak ennyire sok időst sikerült meggyőzni annak ellenére, hogy a kormány folyamatos félretájékoztatása, illetve információ visszatartása ez ügyben is nagy fokú bizalmatlanságot szül. Ezt bizonyítja szerinte az is, hogy az egészségügyi dolgozók oltási hajlandóság jelenleg alig 21 százalékon áll, míg az első körben kijelölt négy idősotthonban élőknek kevesebb, mint a fele igényelte az oltást. A Pesti úti otthonban 554 idős ember él. Az oltásra jelentkező 388 gondozottat, valamint a 150 fő feletti dolgozót az intézmény három külön szobájában kialakított oltópontokon oltották be az egészségügyi team tagjai, akiknek a munkáját nagyon profinak minősítette a főpolgármester-helyettes. A tőlük kapott információ szerint bízik abban, hogy minden jelentkező megkapja az oltást. A szintén a helyszínre érkező Sára Botond, a fővárosi kormányhivatal vezetőjének ígérete szerint akik most még nem kértek oltást, később meggondolhatják magukat. A második oltást 21 nap múlva kapják meg a Pesti úti otthonban élők. Gy. Németh egyúttal azt is kérte a kormánymegbízottól, hogy a többi otthon oltási időpontjáról a fővárosi önkormányzat is kapjon értesítést, lehetőség szerint kicsit előbb, mint ahogy a Pesti úti esetében történt. A kormány megbízott azonban egyelőre nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy mikor kerül sorra a többi fővárosi idősotthon. Az volt a benyomásom, hogy sem a kormányhivatal, sem az egészségügyi team nem ismeri az oltási menetrendet és az otthon vezetőségéhez hasonlatosan az utolsó pillanatban tudták csak meg, hogy csütörtökön a Pesti úton oltanak – válaszolta a Népszavának a főpolgármester-helyettes, aki nem tartja kizártnak, hogy ez a rapid oltás annak is köszönhető, hogy a Magyarországra érkezett 100 ezer vakcinából az alacsony oltási hajlandóság miatt eddig csak ötödét sikerült felhasználni. 

Az Operatív törzs a digitális tanrend meghosszabbítását javasolja a középiskolákban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.07. 11:47

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Az erről szóló kormánydöntést várhatóan pénteken jelentik be.
Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára beszámolójával kezdődött az Operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. Elmondta, hogy a pedagógusok tesztelésekor 209 pozitív koronavírusos esetet regisztráltak, de közlése szerint meglehetősen alacsony volt az érdeklődés az oltásra a pedagógusok között. Az általános iskolákat továbbra sem zárják be, azok az eredeti tervek szerint kinyitottak január 4-én. A középiskolákban továbbra is digitálisan folyik az oktatás. Úgy fogalmazott, hogy most járványügyi, és nem tanügyi kérdés az oktatás menete.
Az új vírusmutációra is tekintettel az óvatosság mellett döntöttek, ezért az Operatív törzs azt javasolja a kormánynak, hogy január 11. után is folytatódjon a digitális tanrend a középiskolákban és a szaknevelésben.

Az erről szóló kormánydöntést várhatóan pénteken jelentik be.   Se a tanulók, se a tanárok nincsenek kitiltva az iskolákból, tehát ahol a félévzáráshoz szükséges, ott egyéni konzultáció lehetséges.  Beszámolója végén felidézte Müller Cecília országos tisztifőorvos szavait, miszerint több van már mögöttünk, mint előttünk.    A járványügyi adatokat ismertetve Müller Cecília kijelentette, hogy az elmúlt 24 óra adatai is azt mutatják, hogy még messze nem vagyunk a járvány végén. Ezért továbbra is fontos az intézkedések betartása. Közölte, hogy újabb 3 068 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 334 836-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 127, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 325-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 144 970. Kórházban 5 387 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 367-en vannak lélegeztetőgépen. Az egészségügyi dolgozók közül a sürgősségi osztályok dolgozói már megkapták a koronavírus elleni vakcinát. Úgy fogalmazott, hogy lassan belépnek a körbe a szakellátók és a háziorvosok is a körbe, amikor elegendő vakcina áll már rendelkezésre. Szerda estig 31,5 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be. Emlékeztetett arra, hogy csütörtökön elkezdődött az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak beoltása. Kijelentette, hogy nagyon szép számban jelentkeztek mind a lakók, mint a dolgozók az oltásra, összesen 1226 személy. Azt mondta, hogy ennek logisztikája hatalmas kihívás a járványügynek is, mivel ilyen számban még nem volt egyszerre oltakozás az országban. Hozzátette, hogy lehetőséget is ad a tapasztalatgyűjtésre, és ez hasznos lesz a népegészségyügyi szakembereknek, a szervezőknek és az oltócsoportoknak is. Jó hírként említette, hogy a Moderna vakcináját is engedélyezték az Európai Unióban. Magyarország 1 744 ezer adagot kap ebből, ennyi van lefoglalva.
– Időben és számban szeretnénk megnyerni ezt a csatát, úgyhogy minden érkező vakcinának nagyon örülünk

– jegyezte meg Müller Cecília.

Hozzátette, hogy a tervek szerint a Moderna szállítmánya jövő héten megérkezhet Magyarországra. Kiss Róbert alezredes ismertette a rendőrségi adatokat. Az elmúlt 24 órában egy presszót záratott be, a novemberi korlátozások óta pedig összesen 111 üzlethelyiséget záratott be a rendőrség ideiglenesen. Szerdán 3062 karantént rendeltek el, így jelenleg 21 627 karantén van az országban. Müller Cecília újságírói érdeklődésre elmondta, hogy minden háziorvos beadhatja majd a vakcinát, rájuk oltópontként és oltóorvosként is számítanak. Ők rendelkeznek akár egy allergiás reakció elhárításához szükséges tudással és eszközzel is. Az országos tisztifőorvos kérdésre azt válaszolta, hogy feltétlenül indokoltnak tartják a köztéri maszkviselés fenntartását. Magyarország is úgy kapja a vakcinát, hogy egy ampullában öt fő beoltására elegendő vakcina van. Ezért is hívják be időpontra a beoltandó személyeket, hogy ne menjen pocsékba oltóanyag, és pontosan annyi személyt fogadjanak, akinek aznap beadják a vakcinát. Az oltópontoknak megírta az országos tisztifőorvos, hogy nem maradhat beoltatlanul vakcina egyetlen nap sem.  Tegnap sem regisztrálták még Magyarországon a koronavírus új brit mutációját. Müller Cecília szerint az nem fordulhatott elő ősszel, hogy aki kért influenza elleni vakcinát, annak ne jutott volna, mivel 200 ezer adagot még nem használtak fel. A gyerekek részére is 54 ezer adag rendelkezésre áll, de lesz hamarosan újabb adag. Úgy fogalmazott, hogy bőségesen el tudják látni a lakosságot az influenza elleni oltóanyaggal. Az országos tisztifőorvos leszögezte, hogy Magyarország tartja magát a Pfizer-vakcina alkalmazási javaslatához, ezért nem támogatják a második oltás késleltetését. Tartják magukat ahhoz, hogy 21 napot kell várni a két oltás között.

Karácsonyék nyílt levélben fordultak Orbán Viktorhoz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.07. 11:17

Fotó: Varga György / MTI
A főpolgármester és az önkormányzatok tapasztalatai szerint letaglózóan sokan vannak, akik nem akarják beoltatni magukat. Úgy vélik, ez annak is köszönhető, hogy a közbizalom alacsony szintjét az elmúlt években gerjesztett politikai megosztottság tovább gyengítette.
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége nyílt levélben arra kéri Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy a kormány működjön együtt az önkormányzatokkal az oltási programban – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán. Úgy fogalmaztak, hogy itt és most semmi nem lehet fontosabb annál, mint hogy a lehető leggyorsabban, a lehető legtöbb honfitársunk hozzájusson a koronavírus elleni ellenőrzött és hatékony oltáshoz. Indoklásuk szerint a hatásos vakcina és a hatékony oltási program segítheti a magyar gazdaság válságból való kilábalását, illetve szolgálja több százezer, egzisztenciáját féltő magyar munkavállaló és a kilátásaikban bizonytalan magyar vállalkozások érdekét. Hangsúlyozták, hogy a lehető leghatékonyabb oltási program csakis az önkormányzatok bevonásával valósítható meg, ezért az önkormányzatok és a kormány között fennálló viták és nézetkülönbségek ellenére együttműködést javasolnak három területen. Ez a három terület:
  • a koronavírus-oltással kapcsolatos közbizalom növelése,
  • az oltási program kidolgozása,
  • és az oltási program lebonyolítása.
Azt írták, hogy egyes felmérések szerint letaglózóan sokan vannak, akik nem kívánják beoltatni magukat a koronavírus elleni vakcinával. 
„A magyar közélet régi rákfenéje a közbizalom alacsony szintje, ezt az elmúlt években gerjesztett politikai megosztottság tovább gyengítette. Ezért is fontos, hogy a koronavírus-oltással kapcsolatos közbizalom erősítéséért minden döntéshozó a maga területén kellő erőfeszítéseket tegyen. A közbizalom növelésének elsődleges módja a politikai propagandától mentes köztájékoztatás és a hiteles információ-szolgáltatás”

– állapították meg.

Véleményük szerint a kormány vezetőinek és a kormány szerveinek gyakorlata elégtelen, de nagymértékben hozzájárulhat a közbizalom erősítéséhez az önkormányzatok bevonása a széleskörű és politikai lózungoktól mentes köztájékoztatásba. Álláspontjuk szerint a kormány által nemrégiben nyilvánosságra hozott „oltási program” kidolgozottságában elmarad más európai uniós tagállamok oltási programjától. Megjegyezték, hogy osztják azok véleményét, akik ezt elsősorban afféle prioritási listának tekintik, és a kormányzati tervek sok szakmai kérdést hagynak megválaszolatlanul. Ezért nem csak ajánlják, de elengedhetetlennek tartják az együttműködést az önkormányzatok és a kormány között az oltási program pontosabb kidolgozásában. A 3. pontnál emlékeztettek arra, hogy Orbán Viktor felvetette, hogy a tömeges oltásokat a választás napján szavazókörök számára kijelölt helyiségekben lehetne lebonyolítani. Ezek a helyiségek azonban nagy számban jelentenek oktatási intézményt, óvodát, bölcsődét, amelyek nem feleltethetők meg az egészségügyi ellátással kapcsolatos jogszabályi és szakmai feltételeknek. Hozzátették, hogy az önkormányzatok ugyanakkor készek és képesek az általuk működtetett és a településeken élő polgárok által jól ismert rendelőintézetek hálózatával hozzájárulni az oltás lebonyolításához. Levelük végén megjegyezték, hogy az egészségügyi és gazdasági válságból való kilábalás fontos feltétele, hogy az önkormányzatok és a kormány közötti vitáktól függetlenül a kormány mutasson hajlandóságot a partnerségre, és kezdeményezzen egyeztetést az oltási programról is az önkormányzati szövetségekkel.