Előfizetés

Támogatást kap az Újpesten megkéselt rendőr és járőrtársa

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.07. 11:46

Fotó: BRFK Információs Portál
A két rendőr eseti segélyt kapott a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól és az Országos Rendőr-főkapitányságtól, a férfi járőr pedig a Belügyminisztériumtól is.
Anyagi és egyéb támogatást is kap az Újpesten megkéselt rendőr és járőrtársa – mondta el az MTI-nek az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője csütörtökön. Gál Kristóf hozzátette: az Újpesten 2020. december 24-én reggel történt rendőri intézkedésben érintett két kollégája – mint ahogy minden, a szolgálata ellátása közben balesetet, sérülést elszenvedő rendőr – egészségügyi szabadsága alatt távolléti díjat kap. Tavaly december 24-én egy zavartan viselkedő férfi rátámadt egy IV. kerületi társasházhoz kiérkező járőrpárosra, amelynek egyik tagját – egy 26 éves rendőrt – többször megszúrta. A járőrpáros másik tagja, egy 23 éves őrmesternő több lövést adott le a támadóra, egy 35 éves délegyházi férfira, aki a helyszínen meghalt. A megkéselt rendőr azóta is kórházban van. – A rendőrség elkötelezett amellett, hogy valamennyi, hasonló helyzetbe kerülő tagjáról – a jogszabályok által biztosított lehetőségeket kihasználva – maradéktalanul gondoskodjon – hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve: az anyagi és más ellátás nem korlátlan, de a szervezet pluszjuttatásokkal támogatja a megsérült munkatársakat. A konkrét esetről szólva ismertette: a két rendőr eseti segélyt kapott a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól és az Országos Rendőr-főkapitányságtól, a férfi kolléga pedig a Belügyminisztériumtól is. Ezenfelül – mondta az ORFK szóvivője – parancsnokaik minden lehetséges módon segítik munkatársaikat: például ha a vidéken élő családtagjaik meg akarják látogatni őket, kifizetik utazásuk és szállásuk költségét. – Az anyagi támogatás mellett a lelki felépülést is támogatja a szervezet – mondta a szóvivő. Hozzátette: 
mind az életveszélyes sérülés, mind pedig a lőfegyverhasználat közvetlenül vagy közvetve pszichés egyensúlyvesztést, akut stressz- vagy krízisállapotot, a későbbiekben pedig poszttraumás pszichés megbetegedést okozhat.

A rendőrség szakemberei – speciális pszichológiai protokoll alapján – egy rendkívüli eseményt követően egyéni vagy csoportos kríziskezelést nyújtanak az érintetteknek. Ha a pszichológus az érintettnél olyan jeleket tapasztal, amelyek arra utalnak, hogy pszichés egyensúlyvesztés következett be, felajánlja a további egyéni mentálhigiénés gondozás lehetőségét. Gál Kristóf arról is beszélt, hogy érvényben van a Belügyminisztérium által kötött, a személyi állományt érintő csoportos élet- és balesetbiztosítás, amelynek ügyintézésében szintén segítséget nyújtanak a hasonló helyzetbe kerülő rendőröknek. Az életveszélyes sérülésekkel kórházba szállított fiatal járőr nemrég videóinterjúban mesélt arról, hogyan élte meg a történteket. Kiderült, hogy a több sebből vérző férfi saját lábán ment le a 6. emeletről a földszintre, majd felhívta édesanyját telefonon, hogy elbúcsúzzon tőle. 

Kettős emberölés Szegeden: a 31 éves férfi egy kiserdőben késelte meg áldozatait

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.07. 10:29
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A rendőröknek feltűnt a férfi zavart viselkedése, illetve, a ruházatán lévő vérszennyeződés.
A férfire 2021. január 6-án 20 óra után figyeltek fel a körzeti megbízottak a belvárosban és a kijárási tilalom megszegése miatt igazoltatták. A rendőröknek feltűnt a férfi zavart viselkedése, illetve, a ruházatán lévő vérszennyeződés. Kérdőre vonták, ekkor elmondta, nem sokkal korábban megölte két ismerősét - írja a police.hu. A Szegedi Rendőrkapitányság egyenruhásai a megadott adatok ellenőrzése során megállapították, hogy a feltételezett elkövető egy szegedi kiserdőben bántalmazta, ezután késsel olyan súlyosan megsebesítette a férfiakat, hogy mindketten a helyszínen meghaltak. A nyomozók a 31 éves Ó. Györgyöt elfogták, előállították, őrizetbe vették, majd kezdeményezték letartóztatását. Ellene több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntette megalapozott gyanúja miatt indult eljárás a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányságon.
Az MTI tudósítója szerint az áldozatok hajléktalanok voltak. A kettős gyilkosság Újszegeden, a Szegedi Csillagvizsgáló közelében, egy erdős területen történt. A közelben dolgozók szerint az egyik áldozat már évek óta a kiserdőben élt.

Ablakból kizuhant kisgyereket élesztett újra egy rendőr Újpesten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.07. 09:54
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A másfél éves kislányt kórházba vitték, a rendőrség kiskorú veszélyeztetése miatt nyomoz.
Egy társasház második emeleti lakásából zuhant ki egy másfél éves gyerek Budapest IV. kerületében 2021. január 6-án délután. Édesanyja próbált rajta segíteni, de a gyerek légzése és keringése leállt - írja a police.hu. Varga Tibor r. őrmesternek, a Budapesti Rendőr-főkapitányság IV. Kerületi Rendőrkapitányság helyszínre elsőként érkező járőrének sikerült újraéleszteni a kislányt, akinek állapotát a megérkező mentők stabilizálták, majd életveszélyes sérülésekkel kórházba vitték. Az ügy körülményeit a kerületi rendőrkapitányság kiskorú veszélyeztetése bűntett gyanújával elrendelt eljárás keretében vizsgálja. Gyanúsítotti kihallgatás egyelőre nem történt.