Előfizetés

Brazíliában is megjelent a vírus újabb törzse

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.05. 23:03

Fotó: MICHAEL DANTAS / AFP
Az első két ilyen megbetegedés tényét a Sao Pauló-i Instituto Adolfo Lutz brazil nemzeti referencia laboratórium erősítette meg.
Brazíliában is megjelent a koronavírus új, különösen fertőző variánsa - közölte Sao Paulo állam egészségügyi titkára. Az első két ilyen megbetegedés tényét a Sao Pauló-i Instituto Adolfo Lutz brazil nemzeti referencia laboratórium erősítette meg. A páciensek egyike egy 25 éves, Sao Pauló-i nő, aki korábban kapcsolatba került Európában járt utazókkal. A másik páciens egy 34 éves személy, akinek hátterét továbbra is vizsgálják a hatóságok. A G1 nevű brazil hírportál a Sao Paulo állami egészségügyi titkárra hivatkozva arról számolt be, hogy további két, gyaníthatóan a koronavírus új törzsével megfertőződött pácienst jegyeztek fel, ezeknek tényét azonban még nem erősítették meg. Brazília egyike a koronavírus-járvány által leginkább sújtott országoknak. Több mint 7,75 millió ember fertőződött meg a vírussal, és több mint 196 ezer ember halt meg a fertőzés következtében. A járvány által leginkább sújtott brazil államok egyike Sao Paulo, amely több mint 40 millió lakosával a legnépesebb brazil szövetségi államnak számít. Az államban több mint 1,47 millió ember fertőződött meg koronavírussal, s több mint 46 ezren életüket vesztették a fertőzés következtében.

Trump letartóztatását kéri az Interpoltól Irán

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.05. 22:59

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
A távozó elnök utasítására amerikai légicsapásokban megölték Kászim Szulejmáni iráni legfőbb parancsnokot.
Irán az Interpol nemzetközi rendőri szervezethez fordult azzal a kéréssel, hogy adjon ki nemzetközi letartóztatási parancsot Donald Trump amerikai elnök ellen, egy évvel azután, hogy Trump utasítására amerikai légicsapásokban megölték Kászim Szulejmáni iráni legfőbb parancsnokot. Golamhosszein Eszmaili iráni igazságügyi szóvivő kedden közölte: 48 ember, köztük Trump, amerikai parancsnokok, Pentagon-tisztségviselők és a térségben állomásozó amerikai katonák letartóztatását kérvényezték az Interpolnál. Eszmaili az iráni állami televízióban elmondta: konstruktív együttműködés zajlik az ügyben a szomszédos Irakkal. Az 1923-ban alapított Interpol 194 tagállama rendőrségének együttműködését hangolja össze. Egy tagállam úgynevezett "vörös értesítéssel" (red notice) élhet annak érdekében, hogy bizonyos illetők letartóztatására kérjen tagállamokat. A körözött személy a tagállamok kérésére felkerül az Interpol legmagasabb szintű, vörös körözési listájára, de a szervezet meg is tagadhatja a kérést, amennyiben alapszabályával ellentétesnek találja. Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka és Abu Mahdi al-Muhandisz, az iráni támogatású iraki milíciák ernyőszervezetének, a Népi Mozgósítási Erőknek (al-Hasd as-Saabi) a helyettes vezetője 2020. január 3-án vesztette életét amerikai légicsapásokban Bagdad közelében. Haszan Róháni iráni elnök nemzeti hősnek nevezte Szulejmánit, aki legendává vált a térségben meggyilkolását követően. Róháni úgy fogalmazott: Teherán meg fogja bosszulni a parancsnok halálát "a maga idejében", ugyanakkor jogi lépéseket is fog tenni Trumppal és a Pentagonnal szemben. Irán korábban elfogatóparancsot adott ki az amerikai elnök ellen.

Tovább szigorít Németország és Izrael

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.05. 21:56
Angela Merkel
Fotó: MICHAEL KAPPELER / DPA / AFP
Harcban a harmadik hullámmal: mindkét országban a lehető legszükségesebbre csökkentik az emberi kapcsolatokat.
Meghosszabbítják az érvényben lévő korlátozásokat és újabb szigorításokat vezetnek be Németországban a koronavírus-járvány miatt – jelentette be Angela Merkel kedd délután. A kancellár egy videokonferencia keretében csaknem öt órán keresztül tanácskozott a tartományi miniszterelnökökkel.  A szövetségi kormány és a tartományok vezetői úgy döntöttek:
január 31-ig fenntartják és szigorítják a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat.

Angela Merkel hangsúlyozta: a cél továbbra is az, hogy a hétnapos incidencia (a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma) 50 alá csökkenjen, ugyanis csak így válik lehetővé a fertőzéslánc nyomon követése. Ráadásul ennek nagy jelentősége van a vírus Nagy-Britanniából terjedő, új mutánsa miatt.
Ezért Németországban az „abszolút szükséges minimumra” csökkentik az emberi kapcsolatokat. A fertőzési gócpontokban korlátozzák a helyiek mozgásterét. Az iskolák és az óvodák továbbra is zárva tartanak, a szülők a korábbinál hosszabb ideig, 20 napig maradhatnak otthon gyermekeikkel. Bezárják az üzemi konyhákat is.

A kancellár és a tartományi miniszterelnökök legközelebb január 25-én ülnek össze, hogy értékeljék az intézkedések hatását.      

„Hermetikus” zárlatról döntött az izraeli kormány

Izraelben péntektől fokozzák a szigort már kilenc napja életbe léptetett járványügyi korlátozásoknál a koronavírus-pandémia harmadik hullámának feltartóztatása érdekében. A 12-es kereskedelmi TV kedd este jelentette:
Az új koronavírus-fertőzések egyre meredekebben emelkedő számának csökkentésére legalább kéthetes „hermetikus” zárlatról döntött kedd este az izraeli kormány.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Beni Ganz védelmi miniszter előzetesen megegyezett a lényeges pontokról: 
Teljesen bezárják az iskolákat, távoktatást vezetnek be, és várhatóan ezúttal az ultraortodox települések is követni fogják a kormányzati utasításokat a magasba szökő járványügyi adatok miatt.

Az ország számos pontján azonosították a vírusnak az Egyesült Királyságból származó, különösen gyorsan terjedő mutált változatát. A szerológiai vizsgálatok alapján harminc, a vírus új változatával fertőzött ember 189-nek adta át rövid idő alatt ezt a vírust Izraelben. A kormány célja az összes nem létfontosságú munkahely bezárása, illetve kapacitásuk felére csökkentése. Az emberek csak akkor hagyhatják el lakásaikat, ha létfontosságú munkahelyeikre vagy a nyitva hagyott élelmiszerboltokba és gyógyszertárakba mennek, illetve magányosan sportolhatnak a karantén időtartama alatt.
Az eddigi tíz helyett csak öten tartózkodhatnak együtt zárt térben, tíz főben korlátozták a szabad terepen gyülekezők számát. Továbbra is csak ezer méterre lehet elhagyni a lakásokat, és tilos egymás otthonába látogatni.

– Ha nem cselekszünk azonnal, akkor sok száz izraelit veszítünk el. A brit mutáció kicsúszott az ellenőrzés alól. A kórházak már arra figyelmeztetnek, hogy veszélyes szakaszba lépünk – kezdte Benjámin Netanjahu a kormány újabb szigorításokról döntő ülését.
Izrael oltóanyaghiány miatt a jövő héten lelassítja vagy akár teljesen leállítja az oltását a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett vakcina első adagjával. Az új szállítmány várhatóan több hét múlva érkezik, de eközben a szükséges 21 nap letelte után megkapják a számukra félretett második adagot mindazok, akiket már beoltottak egyszer a vakcinával.

Oltásra jelentkezők Tel-Avivban. Kevés a vakcina
Fotó: JACK GUEZ / AFP
Az izraeli egészségügyi minisztérium engedélyezte az amerikai és a kanadai hatóságok után harmadikként az amerikai Moderna vállalat oltóanyagát is. Ebből nyáron hatmillió dózist kötöttek le. A Modernánál érdeklődő izraeli újságírók azt a választ kapták, hogy az első szállítmány az eredetileg kikötött március helyett már januárban megérkezhet, de Juli Edelstein egészségügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy csak két hónap múlva lehet számítani a vakcinára. Március óta 450 116-an fertőződtek meg koronavírussal. Jelenleg 55 312 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 3445-en haltak meg. Jelenleg 1361 beteget ápolnak az egyre zsúfoltabb kórházakban, közülük 764-en súlyos állapotban vannak, 183 embert kapcsoltak lélegeztetőgépre.