Előfizetés

Továbbra sem szólhatnak bele az önkormányzatok a dohányboltok nyitvatartásába

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2021.01.05. 10:33

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az állam levette kezét a trafikosokról: csak akkor zárhatnak be más időpontban, ha azt ők is úgy akarják.
Írásbeli kérdéssel fordult az illetékes tárcához a DK-s Oláh Lajos. Az ellenzéki politikus beadványában jelezte, régóta szeretné elérni azt, hogy az önkormányzatok szabályozhassák a Nemzeti Dohányboltok nyilvántartását. Szerinte a kormánynak haladéktalanul intézkednie kellene ebben a kérdésben, ugyanis elfogadhatatlan, hogy a trafikok tulajdonosait fontosabbnak tartja a kabinet, mint az önkormányzatokat és az ott élőket. 
"Miért nem hajlandó a kormány végre érdemben foglalkozni azzal, hogy a Nemzeti Dohányboltok nyitvatartásáról az adott önkormányzatok dönthessenek?"

Oláh Lajos meglehetősen aktívnak számít ebben a kérdésben. Mint a Népszava is megírta, a politikus pár hónappal ezelőtt az egyik péntek este sétát tett a bulinegyedben, ahol azt tapasztalta, hogy a Nemzeti Dohányboltok közelében masszív kocsmázás zajlik az utcán. Ennek okát arra vezette vissza, hogy este 22 óra és reggel 6 között csak itt lehet alkoholt kapni.  Legújabb kérdésére a nemzeti vagyonért felelős államtitkár azt írta válaszul, hogy a vámhatóság nem korlátozhatja a dohányboltok nyitvatartását. Fónagy János szerint erre csak a koncessziós szerződés módosításával van lehetőség, amit kizárólag a kiskereskedő kezdeményezhet. Jelezte, a koncessziós pályázatban leírt nyitvatartási időhöz a tulajdonos kötve van. 
"A fentiek értelmében a dohánytermék kiskereskedő maga döntheti el, milyen nyitvatartással üzemelteti üzlethelyiségét."

- zárul a tájékoztatás.

103-an haltak meg koronavírusban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.05. 09:21

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
870 új fertőzöttet találtak.
870 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 329 721 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 080 főre emelkedett

- közölte a kormányzati koronaoldal.

A tájékoztatás szerint a gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 176 576 fő, az aktív fertőzöttek száma 143 065 főre csökkent. 5760 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 394-en vannak lélegeztetőgépen.
Emlékeztetnek arra is, hogy a kedden megérkezik a harmadik Pfizer-vakcina szállítmány is Magyarországra. Ezeket 25 kórházi oltópontra szállítják ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre és Békéscsabára, Szekszárdra, Zalaegerszegre. A közlés szerint a hétvégén lezajlott az óvodai és iskolai dogozók gyorstesztelése. A megjelentek mindössze 1%-a bizonyult pozitívnak. A védőoltásra 600 ezren regisztráltak.

Szlávik János: Nem a vakcina fogja megállítani a harmadik hullámot

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.05. 08:42
Szlávik János
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTVA
A Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa úgy látja, csak a szigorú lezárások fognak segíteni.
Az MTI szemléje szerint a szakember arról beszélt az állami tévé hétfő esti műsorában, hogy a vakcina nyújtja a fertőző betegségek ellen a legjobb védelmet, de egyúttal más életminőséget is jelent, és ezt felismerik az emberek. Ahogy telik az idő, egyre többen szeretnék beoltatni magukat.      Annak kapcsán, hogy napok óta csökken az új koronavírus-fertőzöttek és a betegségben elhunytak száma, a főorvos úgy reagált: továbbra is vigyázzunk, tartsuk be a védelmi intézkedéseket, és várjuk a vakcinát.  
Szlávik János szerint a járvány harmadik hullámát még valószínűleg nem az oltás, hanem a szigorú védelmi intézkedések, lezárások fogják megakadályozni.

Ha nagyon gyorsan, nagyon sok vakcina érkezik az országba, akkor könnyű helyzetben leszünk, de ezt semmi nem garantálja - jegyezte meg.  Mint a Népszava is beszámolt róla, a volt országos tisztifőorvos is hasonlóan vélekedett minap. Falus Ferenc szerint ha lazítunk, akkor lesz harmadik hullám.