Előfizetés

Vakcina: lassú kezdet

Danó Anna
Publikálás dátuma
2021.01.05. 06:00

Fotó: Mészáros János / MTI/MTVA
Hiába kerülnek naponta kapcsolatba a diákokkal, a tanárok kimaradtak az oltási tervből. Vakcina azoknak is jár, akiknek nincs érvényes tajszámuk.
Az elmúlt bő egy hét alatt negyvenezer ember koronavírus elleni oltására elegendő vakcina volt az országban, ám eddig ennek mindössze egyharmadát adták be. Az elsőként oltandó csoportba az egészségügyben dolgozók tartoznak. A jelentkezésük önkéntes, és eddig a betegekkel foglalkozók mindössze tíz százaléka élt a lehetőséggel. Lapunk több szakmai szervezetet is megkeresett, azt tudakolva, hogy mi az oka az érdektelenségnek. Balogh Zoltán, a szakdolgozói kamara elnöke a mérsékelt oltakozási kedvet részben az ünnepekkel, részen a hektikus munkabeosztással magyarázta. Azt mondta: ő biztos abban, hogy ezen a héten, amikor helyreáll a normális munkarend, fölgyorsul az oltások beadása. Intézményvezetők szerint sem teremtett optimális helyzetet, hogy a szenteste előtt néhány órával kellett összeállítaniuk azok névsorát, akik az ünnepek alatt időpontot kaphattak. A kollégáik jó része ekkor már nem is volt a munkahelyén.
Egy ápoló, akit az év utolsó napjaiban a Szent László kórházban oltottak, arról számolt be, hogy hiába ment időpontra, nagyon lassan zajlott a folyamat. Ő háromnegyed órát töltött el az oltóponton, ezalatt mindössze négy ember kapta meg a vakcinát. Pedig, mint mondta, fölkészült, előre kitöltve vitte magával azt a kérdőívet, amely alapján eldönthető, megkaphatja-e a vakcinát vagy sem. Az oltás előtt és utána is volt orvosi konzultáció, a kettő között pedig egy nővér szúrta meg. Lapunk kérdésére, amelyben azt firtattuk, hogy miért csak ennyi oltást sikerült beadni, a szaktárca azt válaszolta, hogy az egészségügyi dolgozók oltása folyamatos, jelenleg és a következő hetekben is folytatódik. A 25 kijelölt oltóponton már nemcsak a kórháziak, hanem az alapellátásban, a járóbeteg szakellátásban dolgozók, a védőnők, a fogorvosok, és a magánklinikák munkatársainak oltása is zajlik. Nekik maguknak kell bejelentkezniük az oltópontokra. Emellett a kisebb vidéki kórházakban is megkezdik a dolgozók oltását, tehát még sok vakcinára van szükség az egészségügyi dolgozók számára. Emellett hamarosan elindulhat az oltási sorrendben következő célcsoport, az időotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása is – közölte az tárca. Az országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői ülésén arról beszélt, hogy rövid időn belül a teljes lakosság számára is elérhető lesz a koronavírus elleni védőoltás, azonban amíg „bizonytalan a szállítás mennyisége”, addig „egy picit még várni kell”. Miután január elsejétől már vannak akik kiestek az ingyenes ellátásból (felfüggesztették a tajszámukat), megkérdeztük a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, hogy azok is megkaphatják-e ingyen az oltást, akiknek már a sürgősségi ellátásért is fizetniük kell. Mint írták: nem akadály, hogy ők kiestek a közfinanszírozott egészségügyi ellátásból. A Covid-19 vírus elleni védőoltást ingyen biztosítja a kormány azok számára, akik igénylik. Így ebben az esetben nincs jelentősége annak, hogy milyen az oltásra jelentkező személy NEAK-os lámpaszíne, tehát a biztosítási rendszerből kiesők is kaphatnak védőoltást. Megjegyezték: a járvány kezelése állami feladat, így az ezzel kapcsolatos költségeket az állam vállalja.                    

Vezetőt kapott az oltási terv

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára bejelentette: az operatív törzs az oltási terv végrehajtására projektmunkacsoportot hozott létre, amelyet ő vezet. Ez a közönségnek azért lehet meglepő, mert amíg volt ÁNTSZ az ott dolgozó szakemberek végezték a járványügyi ellátást. Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggel a közszolgálati rádióban arról beszélt, hogy Magyarország technikailag készen áll a koronavírus elleni oltások tömeges és gyors beadására, amennyiben nagy mennyiségben érkezne vakcina az országba, azok beadása a több mint tízezer választási helyszínen is történhetne meg. Megjegyezte: mostani tudása szerint nem várható rövid időn belül több millió vakcina, mivel jelenleg a gyártók sem tudnak megbízható szállítási mennyiségeket és időpontokat mondani. Falus Ferenc egykori tiszti főorvos szerint az oltást lényegében bárhol be lehet adni, ahol meg vannak a feltételek az esetleges „oltási balesetek” elhárításra, vagyis van lehetőség az allergiás reakciókat is kezelni. Németországban például stadionokban létesítettek felülről nyitott oltószobákat. Ugyanakkor megjegyezte: mégis csak az volna az optimális, ha a háziorvosokra bíznák mind az oltásra jelentkezők gyűjtését, mind a vakcina beadását. Beszélt arról is, hogy amíg legalább 6 millió ember nem kapta meg a vakcinát, nem lehet letenni a maszkot. Az oltás ugyanis a betegségtől véd, de attól nem, hogy ne tapadjanak meg továbbra is vírusok az orr és a száj nyálkahártyáján, ezek pedig tovább adhatók és a nyájimmunitás eléréséig másokat meg is betegíthetnek.

Felhős, ködös kedd várható

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.04. 21:47

Fotó: Shutterstock
A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 8 fok között alakul.
Kedden többnyire erősen felhős vagy borult, főként a Dunántúlon párás, ködös idő várható, csak kisebb körzetekben lehetnek szakadozások a felhőzetben – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Délelőtt az ország keleti felén, valamint a Duna vonalában többfelé valószínű eső, zápor, míg nyugaton legfeljebb szitálás lehet. Néhol megélénkül a nyugati szél. Napközben helyenként elvékonyodhat, felszakadozhat a felhőzet. A csapadékzóna lassan elhagyja az északkeleti megyéket, ugyanakkor késő estétől nyugaton, délnyugaton valószínű helyenként eső, az Alpokalján havas eső is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +6 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 8 fok között alakul. 

Kimaradtak az oltási tervből az oktatási dolgozók

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2021.01.04. 20:30

Fotó: Mészáros János / MTVA
Az oktatási szakszervezetek hangot adtak elégedetlenségüknek.
Megdöbbenve fogadta a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a napokban nyilvánosságra hozott oltási tervet, amelyből nem derül ki, hogy az oktatásban dolgozók mely kategóriába tartoznak – közölte hétfőn az érdekvédelmi szervezet. Hasonlóan reagált a kormány terveire a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is, mint írták, az oktatásban dolgozókat a kabinet nem tekinti kiemelten veszélyeztetett csoportnak, így csak akkor jutnak vakcinához, amikor „amúgy is rájuk kerülne sor”.
A PSZ döbbenetesnek tarja Orbán Viktor miniszterelnök bejelentését is, miszerint tömeges oltás esetén az oltási pontokat a szavazóhelyiségekben rendeznék be. Ezek közül sokat nevelési, oktatási intézményekben alakítottak ki, ahová jelenleg még a szülők sem léphetnek be. Arra is felhívták a figyelmet: az oltási terv ellentmond Müller Cecília országos tiszti főorvos korábbi nyilatkozatának is, amely szerint az oltást „mindenképpen az "első vonalban" dolgozóknak kell megkapniuk; az egészségügyben dolgozóknak, majd a magas kockázatú csoportba tartozóknak, az ország közszolgáltatásában résztvevőknek, valamint a pedagógusoknak”. Mindkét pedagógus szakszervezet azt kéri, hogy az oktatásban foglalkoztatottak kiemelten jelenjenek meg az oltási tervben. A PDSZ arra is felhívta a figyelmet: a kormány továbbra sem biztosítja az oktatási dolgozók számára a rendszeres és ingyenes PCR-tesztelést, annak ellenére sem, hogy a fertőzöttek esetében ez követelmény a 100 százalékos táppénz megítéléséhez. Bár a téli szünet utolsó két napján – január másodikán és harmadikán – önkéntes alapon kérhettek tesztet a pedagógusok, a szakszervezet szerint ez csak látszatintézkedés. Az eredmények alapján pedig nem is volt túl vonzó lehetőség. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az operatív törzs hétfői tájékoztatóján elmondta: a hétvégi gyorsteszteken mintegy 20 ezer óvodai és iskolai dolgozó vett részt – ez az érintettek alig tíz százaléka. A résztvevők közül 209 ember tesztje lett pozitív. A PDSZ szerint az alacsony részvétel oka az is, hogy a tesztelést szűrőállomásokon végezték, amelyek sokak számára elérhetetlenek voltak a távolság, a rossz közlekedési viszonyok és a korai hazautazási kényszer miatt.