Előfizetés

Kimaradtak az oltási tervből az oktatási dolgozók

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2021.01.04. 20:30

Fotó: Mészáros János / MTVA
Az oktatási szakszervezetek hangot adtak elégedetlenségüknek.
Megdöbbenve fogadta a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a napokban nyilvánosságra hozott oltási tervet, amelyből nem derül ki, hogy az oktatásban dolgozók mely kategóriába tartoznak – közölte hétfőn az érdekvédelmi szervezet. Hasonlóan reagált a kormány terveire a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is, mint írták, az oktatásban dolgozókat a kabinet nem tekinti kiemelten veszélyeztetett csoportnak, így csak akkor jutnak vakcinához, amikor „amúgy is rájuk kerülne sor”.
A PSZ döbbenetesnek tarja Orbán Viktor miniszterelnök bejelentését is, miszerint tömeges oltás esetén az oltási pontokat a szavazóhelyiségekben rendeznék be. Ezek közül sokat nevelési, oktatási intézményekben alakítottak ki, ahová jelenleg még a szülők sem léphetnek be. Arra is felhívták a figyelmet: az oltási terv ellentmond Müller Cecília országos tiszti főorvos korábbi nyilatkozatának is, amely szerint az oltást „mindenképpen az "első vonalban" dolgozóknak kell megkapniuk; az egészségügyben dolgozóknak, majd a magas kockázatú csoportba tartozóknak, az ország közszolgáltatásában résztvevőknek, valamint a pedagógusoknak”. Mindkét pedagógus szakszervezet azt kéri, hogy az oktatásban foglalkoztatottak kiemelten jelenjenek meg az oltási tervben. A PDSZ arra is felhívta a figyelmet: a kormány továbbra sem biztosítja az oktatási dolgozók számára a rendszeres és ingyenes PCR-tesztelést, annak ellenére sem, hogy a fertőzöttek esetében ez követelmény a 100 százalékos táppénz megítéléséhez. Bár a téli szünet utolsó két napján – január másodikán és harmadikán – önkéntes alapon kérhettek tesztet a pedagógusok, a szakszervezet szerint ez csak látszatintézkedés. Az eredmények alapján pedig nem is volt túl vonzó lehetőség. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az operatív törzs hétfői tájékoztatóján elmondta: a hétvégi gyorsteszteken mintegy 20 ezer óvodai és iskolai dolgozó vett részt – ez az érintettek alig tíz százaléka. A résztvevők közül 209 ember tesztje lett pozitív. A PDSZ szerint az alacsony részvétel oka az is, hogy a tesztelést szűrőállomásokon végezték, amelyek sokak számára elérhetetlenek voltak a távolság, a rossz közlekedési viszonyok és a korai hazautazási kényszer miatt.

Azért nevezte asszonyságnak Orbán Karikó Katalint, mert uraságnak mégsem nevezheti

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.04. 20:19
Karikó Katalin
Fotó: HANDOUT / AFP
A választ Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke adta meg a kínzó kérdésre.
A miniszterelnök Karikó Katalin munkásságát – mint a szavaiból is kiderült – nagyra tartja, ugyanakkor uraságnak mégsem nevezheti – válaszolta Orbán Viktor sajtófőnöke az RTL Híradó kérdése, hogy miért nevezte asszonyságnak a miniszterelnök Karikó Katalint. Vasárnap az állami rádióban vendégeskedett Orbán Viktor. Az interjúban elmondta azt is, hogy telefonon beszélt Karikó Katalinnal, az Amerikában élő, magyar származású professzorral, akinek a találmánya nyomán megszületett a Pfizer-oltása, az első COVID-19 elleni vakcina. Emiatt a Nobel-díj egyik komoly esélyeseként is szokták a tudóst emlegetni. Orbán Viktor úgy hivatkozott a világhírű biokémikusra, mint a „kisújszállási asszonyság”. A Híradó által megkérdezett Barát Erzsébet nyelvész szerint az asszonyság lekezelő és kirekesztő kifejezés, az ellenzék szerint pedig kijelöli a nők társadalmi szerepét. Karikó Katalin 1985 óta nem él Magyarországon, ma már ő a BioNTech alelnöke.

Győrfi Pál is beoltatta magát koronavírus ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.04. 17:56

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az OMSZ szóvivője szerint nem fájt a szúrás.
Hétfőn Győrfi Pál is megkapta a koronavírus elleni oltás első fázisát. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője Facebook-oldalán számolt be róla.
Azt írta, hogy több okból is meghatódott. Úgy fogalmazott, hogy felemelő érzés volt látni, hogy a különböző korú, beosztású egészségügyi dolgozók milyen lelkesen és fegyelmezett rendben veszik fel a védőoltást. Véleménye szerint ez azért fontos, mivel nekik példát is kell mutatniuk és bátorítani azokat, akik kételkednek a vakcinában, vagy félelmeik vannak. Másrészt pedig azért, meg megkönnyebbülést érzett.
„Sok hónapja, a vírus márciusi megjelenése óta erre vártunk, hogy legyen végre védőoltás, amivel magunkat, a családunkat és a betegeinket is meg tudjuk védeni ettől az alattomos ellenségtől, hiszen senki sem tudhatja előre, hogy ha elkapja, nála mennyire lesz súlyos a betegség”

– magyarázta.

Hozzátette, hogy mindenkinek javasolja, hogy kérje a védőoltást, és a szúrás sem fájt.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a hétfői tájékoztatón bejelentette, hogy a Pfizer-BioNTech vakcinát már csaknem 12 ezer egészségügyi dolgozó megkapta. Kedden újabb 39 ezer főre elegendő oltóanyag érkezik Magyarországra.