Előfizetés

Egyre kevesebb a főállású pedagógus

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2021.01.05. 06:40

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Tovább csökkent a főállású pedagógusok száma a 2020/2021-es tanévben – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss oktatási adataiból. A hivatal jelenleg 146,7 ezer olyan pedagógust tart számon, akit főmunkaviszonyban foglalkoztatnak a köznevelésben és a szakképzésben, ez majdnem háromezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A statisztikákból az is kiderült, hogy az elmúlt húsz évben egyszer sem volt olyan alacsony a főállású pedagógusok száma, mint most. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnökét, Gosztonyi Gábort nem lepték meg az adatok, hiszen a főállású pedagógusok száma 2016 óta folyamatosan csökken. Szerinte e mögött egyrészt az áll, hogy a nyugdíjba menő tanárok helyére nem vesznek fel új pedagógusokat a tankerületi központok és a szakképzési centrumok, az így megüresedett álláshelyeket nem hirdetik meg, a feladatokat a tantestület többi tagja között osztják szét. A diákok száma is változik: a nappali rendszerű általános iskolai oktatásban 725,8 ezren (az előző évinél 5,4 ezerrel többen), a középfokú iskolák nappali rendszerű oktatásában pedig 398,3 ezren (12,5 ezerrel kevesebben, mint a 2019/2020-as tanévben) vesznek részt. A KSH adatai szerint az egy pedagógusra jutó tanulók száma országosan 9,7 fő. – Ez a szám alacsonynak tűnhet, de ne felejtsük el, hogy Magyarországon számos olyan feladat – mint például a napköziztetés, ebédeltetés, felzárkóztatás – is a pedagógusok munkakörébe tartozik, amelyek más országokban nem a főállású tanárok feladata – mondta Gosztonyi Gábor. Ezzel együtt a kötelező óraszámok is növekedtek, míg a bérek – amit 2015-ben elszakítottak a minimálbértől – folyamatosan értéktelenednek. Noha a kormány évek óta a szakképzést próbálja erősíteni a gimnáziumi oktatással szemben, az előző tanévhez képest a gimnáziumokban nőtt, a többi középfokú iskolában pedig csökkent a tanulók létszáma. A gimnáziumokban az idei tanévben 191,5 ezren, technikumokban, szakgimnáziumokban 143,2 ezren (hatezerrel kevesebben), szakképző iskolákban 56,6 ezren, szakiskolában és készségfejlesztő iskolában pedig – az előző évekhez hasonlóan – mintegy hétezren tanulnak. A szakképző iskolákban kilencezerrel (csaknem 14 százalékkal) kevesebben tanulnak idén, mint az előző tanévben. Ugyanakkor a technikumok és a szakgimnáziumok 9. évfolyamára az előző évhez képest mintegy három százalékkal több tanulót vettek fel: a mintegy 81 ezer felvételiző 42,1 százaléka technikumba, 35,8 százaléka gimnáziumba nyert felvételt. Gosztonyi Gábor viszont rámutatott: ebben a statisztikában nem szerepelnek azok a diákok, akik hat- és nyolcosztályos gimnáziumban tanulnak tovább, vagyis nem a 9. évfolyamra kell felvételizniük. A PSZ alelnöke szerint ha őket is a gimnáziumi tanulókhoz adjuk, a szakgimnáziumok, technikumok a felvételizők tekintetében is elvesztik a vezetést. Gosztonyi Gábor úgy véli, a szakképzés továbbra sem lett népszerűbb a diákok és szüleik körében.

A budapestieken csattan a kormány ostora

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2021.01.05. 06:20

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Még csak január első napjaiban járunk, de már látható a kormányzati elvonások eredménye. Budapesten leszerelték az utcai hulladékgyűjtők csaknem harmadát.
Fojtogatóan szűk kényszerpályára szorította a fővárosi önkormányzatot a járvány és a kormány. Mindez együtt 86-90 milliárddal csökkenti a város büdzséjét – figyelmeztetett Karácsony Gergely főpolgármester december közepén. Akkor még abban bízott, hogy „meg tudják védeni a budapestieket attól, hogy a városra pakolt terheket ne nekik kelljen viselniük”, ne csökkenjen a közszolgáltatások színvonala. Ezt a célt szolgálja az öt fővárosi tulajdonú közszolgáltató cég - Főkert, Budapesti Temetkezési Intézet, Főkétüsz, FKF és a Főtáv - összeolvasztása is a bécsi Stadtwerke-modelljéhez hasonlóan. Csakhogy azóta kiderült, hogy ez nem elég. Köztisztasági feladatokra például csaknem 1,4 milliárd forinttal kevesebb jut az idén. Így az utcai kukák ürítésére se jut elég pénz.
A tavaszra megvalósuló közműcég-összevonástól 800 milliós kiadáscsökkentést remél a főváros, csakhogy a társaságoknak idén ennél sokkal többet, összesen 4 milliárd forintot kell kigazdálkodniuk. A főváros ugyanis a pénzhiány miatt kevesebb közszolgáltatást tud megrendelni – ismerte el a Népszavának adott korábbi interjújában Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. A példák között az utcasöprést is megemlítette. Akkor még zajlottak a filléres egyeztetések arról, hogy miképpen férnek be a cégek a szűkített költségvetésükbe. Kiss Ambrus úgy vélte, hogy a keretek emelésére az év közben sort keríthetnek, ha a vártnál jobban alakulnak az iparűzési adóbevételek.
A kormány azonban karácsony előtt bejelentette, hogy a koronavírus elleni védekezés jegyében felére csökkentik (valójában 1 százalékban maximalizálják) a kis- és középvállalkozások, illetve az egyéni vállalkozók iparűzési adóját, amely az önkormányzatok mesze legjelentősebb forrása. Budapest ebből származó bevétele a G7 online portál számításai szerint 10,7 százalékkal csökken. Márpedig Kiss Ambrus az idei költségvetéssel kapcsolatban azt mondta, hogy már 10 százalékos csökkenés is csődbe viszi Budapestet.
A főváros eddig nem jelentett csődöt, cégei viszont lázas spórolásba kezdtek. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. például csaknem egyharmadával csökkentette az utcai hulladékgyűjtők számát. A létszámfelettinek ítélt zöld kukák begyűjtését már meg is kezdték a cég munkatársai. A döntés hátteréről megkérdeztük az FKF-t is, de a cégtől lapzártánkig nem érkezett válasz.
Az utcai kukák megritkításától remélt megtakarítás egyébként nem a kevesebb szemétből származik, hanem a kukaürítő járatok számának csökkentéséből. A szemeteseket jószerivel csak ott hagyták meg, ahová az FKF más miatt is kijár, így például a busz és villamosmegállókban, amelyek takarítását tavaly óta szintén az FKF végzi a BKV-val kötött szerződés értelmében. A kukák leszedése mellett várhatóan jelentősen csökkentik az egynapos alkalmi foglalkoztatottak számát is, akiket zömében az utcák takarítására alkalmaztak.
A köztisztasági ág egyébként mindig veszteséges volt, de korábban a hulladékkezelés profitjából pótolták ki a főváros biztosította költségvetési támogatást. Csakhogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt., közismertebb nevén a kukaholding 2016. januári megalakításával ez a lehetőség megszűnt. Az állami cég belépése óta a bevétel meglehetősen kiszámíthatatlan ütemben érkezik az FKF-hez, ráadásul nem is marad belőle a köztisztasági feladatokra. Utóbbiak egyébként 2017-ben kerültek ki az elszámolható tételek közül, mivel az állami kukaholding sem a lomtalanítás utáni takarítást, sem az utcai kukák ürítését nem fizeti ki.
A fővárosnak azóta egyre mélyebben kell a zsebébe nyúlnia a köztisztasági büdzsé pótlása miatt. Az FKF Zrt.-vel kötött közszolgáltatási szerződések szerint 2017-ben 8,5 milliárdot kapott a cég a közterületek takarítására, a következő évben 8,2 milliárdot, ami 2019-re a béremelési kerettel együtt már 8,7 milliárdra hízott, míg tavaly szintén a béremelésre szánt pénzzel együtt 9,38 milliárd volt. Az idén viszont a fővárosi költségvetés köztisztasági feladatok során csupán 7,5 milliárd szerepel. Így nagyjából 1,4 milliárdot kellene ezen a feladaton megspórolni. Ha nem lesz kemény tél, akkor talán sikerül. Minden egyes havas nap 150 milliót mínuszt jelent a cégnek.

Vakcina: lassú kezdet

Danó Anna
Publikálás dátuma
2021.01.05. 06:00

Fotó: Mészáros János / MTI/MTVA
Hiába kerülnek naponta kapcsolatba a diákokkal, a tanárok kimaradtak az oltási tervből. Vakcina azoknak is jár, akiknek nincs érvényes tajszámuk.
Az elmúlt bő egy hét alatt negyvenezer ember koronavírus elleni oltására elegendő vakcina volt az országban, ám eddig ennek mindössze egyharmadát adták be. Az elsőként oltandó csoportba az egészségügyben dolgozók tartoznak. A jelentkezésük önkéntes, és eddig a betegekkel foglalkozók mindössze tíz százaléka élt a lehetőséggel. Lapunk több szakmai szervezetet is megkeresett, azt tudakolva, hogy mi az oka az érdektelenségnek. Balogh Zoltán, a szakdolgozói kamara elnöke a mérsékelt oltakozási kedvet részben az ünnepekkel, részen a hektikus munkabeosztással magyarázta. Azt mondta: ő biztos abban, hogy ezen a héten, amikor helyreáll a normális munkarend, fölgyorsul az oltások beadása. Intézményvezetők szerint sem teremtett optimális helyzetet, hogy a szenteste előtt néhány órával kellett összeállítaniuk azok névsorát, akik az ünnepek alatt időpontot kaphattak. A kollégáik jó része ekkor már nem is volt a munkahelyén.
Egy ápoló, akit az év utolsó napjaiban a Szent László kórházban oltottak, arról számolt be, hogy hiába ment időpontra, nagyon lassan zajlott a folyamat. Ő háromnegyed órát töltött el az oltóponton, ezalatt mindössze négy ember kapta meg a vakcinát. Pedig, mint mondta, fölkészült, előre kitöltve vitte magával azt a kérdőívet, amely alapján eldönthető, megkaphatja-e a vakcinát vagy sem. Az oltás előtt és utána is volt orvosi konzultáció, a kettő között pedig egy nővér szúrta meg. Lapunk kérdésére, amelyben azt firtattuk, hogy miért csak ennyi oltást sikerült beadni, a szaktárca azt válaszolta, hogy az egészségügyi dolgozók oltása folyamatos, jelenleg és a következő hetekben is folytatódik. A 25 kijelölt oltóponton már nemcsak a kórháziak, hanem az alapellátásban, a járóbeteg szakellátásban dolgozók, a védőnők, a fogorvosok, és a magánklinikák munkatársainak oltása is zajlik. Nekik maguknak kell bejelentkezniük az oltópontokra. Emellett a kisebb vidéki kórházakban is megkezdik a dolgozók oltását, tehát még sok vakcinára van szükség az egészségügyi dolgozók számára. Emellett hamarosan elindulhat az oltási sorrendben következő célcsoport, az időotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása is – közölte az tárca. Az országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői ülésén arról beszélt, hogy rövid időn belül a teljes lakosság számára is elérhető lesz a koronavírus elleni védőoltás, azonban amíg „bizonytalan a szállítás mennyisége”, addig „egy picit még várni kell”. Miután január elsejétől már vannak akik kiestek az ingyenes ellátásból (felfüggesztették a tajszámukat), megkérdeztük a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, hogy azok is megkaphatják-e ingyen az oltást, akiknek már a sürgősségi ellátásért is fizetniük kell. Mint írták: nem akadály, hogy ők kiestek a közfinanszírozott egészségügyi ellátásból. A Covid-19 vírus elleni védőoltást ingyen biztosítja a kormány azok számára, akik igénylik. Így ebben az esetben nincs jelentősége annak, hogy milyen az oltásra jelentkező személy NEAK-os lámpaszíne, tehát a biztosítási rendszerből kiesők is kaphatnak védőoltást. Megjegyezték: a járvány kezelése állami feladat, így az ezzel kapcsolatos költségeket az állam vállalja.                    

Vezetőt kapott az oltási terv

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára bejelentette: az operatív törzs az oltási terv végrehajtására projektmunkacsoportot hozott létre, amelyet ő vezet. Ez a közönségnek azért lehet meglepő, mert amíg volt ÁNTSZ az ott dolgozó szakemberek végezték a járványügyi ellátást. Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggel a közszolgálati rádióban arról beszélt, hogy Magyarország technikailag készen áll a koronavírus elleni oltások tömeges és gyors beadására, amennyiben nagy mennyiségben érkezne vakcina az országba, azok beadása a több mint tízezer választási helyszínen is történhetne meg. Megjegyezte: mostani tudása szerint nem várható rövid időn belül több millió vakcina, mivel jelenleg a gyártók sem tudnak megbízható szállítási mennyiségeket és időpontokat mondani. Falus Ferenc egykori tiszti főorvos szerint az oltást lényegében bárhol be lehet adni, ahol meg vannak a feltételek az esetleges „oltási balesetek” elhárításra, vagyis van lehetőség az allergiás reakciókat is kezelni. Németországban például stadionokban létesítettek felülről nyitott oltószobákat. Ugyanakkor megjegyezte: mégis csak az volna az optimális, ha a háziorvosokra bíznák mind az oltásra jelentkezők gyűjtését, mind a vakcina beadását. Beszélt arról is, hogy amíg legalább 6 millió ember nem kapta meg a vakcinát, nem lehet letenni a maszkot. Az oltás ugyanis a betegségtől véd, de attól nem, hogy ne tapadjanak meg továbbra is vírusok az orr és a száj nyálkahártyáján, ezek pedig tovább adhatók és a nyájimmunitás eléréséig másokat meg is betegíthetnek.