Előfizetés

Az egészségügyben és a szociális területen dolgozók után a tanárokat oltatná be a PDSZ

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.03. 17:05

Fotó: Komka Péter / MTVA
Digitális oktatást szeretne a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), ameddig nem lesz meg a kellő átoltottság.
"Követeljük, hogy a köznevelési intézmények dolgozói közvetlenül az egészségügyben és a szociális területen dolgozók után legyenek azok között, akik az Európai Unió megfelelő szerve által engedélyezett oltóanyagban az első körben részesülnek!"

-kezdődik az a levél, amelyet a szakszervezet írt Orbán Viktornak, Kásler Miklósnak, Palkovics Lászlónak és Maruzsa Zoltánnak címezve.

A PDSZ szerint mind az Oktatási Világszervezet mind az UNESCO kiemelte, hogy a pedagógusoknak, az oktatóknak, a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottaknak magas prioritású csoportnak kell lenniük annak érdekében, hogy az egészség védelme, az oktatáshoz való jog érvényesüljön.  Mint írják, az oktatásban nem lazítani kellene a járványügyi intézkedéseket, hanem ellenkezőleg, fokozni. Úgy vélik, a pedagógusokat úgy terelik vissza az intézményekbe, hogy továbbra is kiszolgáltatott helyzetben lesznek. Mindez azért van így, mert olyan óvintézkedéseket sem rendeltek el az ő esetükben, amelyek más dolgozók esetében alapvetőnek számítanak. Ilyen a maszkviselés vagy éppen a plexifal.  A pedagógusok számára biztosított tesztelést látszatintézkedésnek nevezik, mivel az sokak számára elérhetetlen a távolság, a rossz közlekedési viszonyok és korai hazautazási kényszer miatt, "nem beszélve arról, hogy a rendelkezésre álló időpontok meglehetősen hamar beteltek a kollégák visszajelzései szerint."  
Köznevelésben dolgozók tesztelése Szolnokon.
Fotó: Mészáros János / MTVA
"Ameddig nincs kellő védelem, nincs átoltottság, addig digitális munkarenddel kell biztosítani a közoktatásban dolgozók és a családok biztonságát."

- fogalmaznak a nyílt levélben.

Már a rendőrség is nyomoz a Haller utcai sósav ügyében

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2021.01.03. 15:52

Fotó: Shutterstock
Valaki kitett egy hordóval a nyílt utcára.
"De most komolyan, emberek.. Ezzel kell kezdeni az új évet? Valaki volt annyira felelőtlen, hogy lerakott egy fél hordónyi gőzölgő, tömény sósavat a Haller utcában egy ház elé."

- osztotta meg Facebook-oldalán a ferencvárosi polgármester.

Baranyi Krisztina azt írta, kizárólag a szerencsének köszönhető, hogy időben bejelentést kapott róla az önkormányzat, így nem okozott súlyos sérülést a maró, mérgező anyag. A politikus jelezte, egy erre szakosodott céggel elszállíttatták a veszélyes anyagot, ugyanakkor megjegyezte, "az önkormányzat nem azért van ám, hogy te spórolni tudj pár tízezer forintot azzal, hogy csak úgy kihajítod valahol a szemetedet." A polgármester azt hangoztatta, "felelnie kell annak, aki egészséget, életet veszélyeztet a hanyagságával."
A felelősségrevonásra minden esély adott, ugyanis a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Népszava kérdésére azt írja, már vizsgálják az ügyet.

"A Budapesti Rendőr-főkapitányság IX. Kerületi Rendőrkapitánysága a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen." - áll a lapunknak megküldött tájékoztatásban.  A Büntető Törvénykönyv szerint az követi el az utóbbi bűncselekményt, aki "arra a célra hatóság által nem engedélyezett helyen hulladékot elhelyez". Mivel a sósav veszélyes hulladéknak minősül, így akár öt év börtön is kiszabható, ha a bíróság megállapítja a bűnösséget.  Ha valaki gondatlanságból követi el a bűncselekményt - mint ahogy azt Baranyi Krisztina feltételezi - akkor a két évet is kaphat az elkövető.  A Telex azt írja a közterületi kamera felvételére hivatkozva, hogy a hordót december 31-én, a kijárási tilalom előtt tették ki. Egy régebbi Volvót vezető középkorú férfi megérkezett a IX. kerület Haller utca 52-es számhoz, majd kitette a fél hordónyi gőzölgő, tömény sósavat az utcára. Jól látható, amint a férfi elsétál a hordótól, majd néhány lépés után visszamegy, a veszélyes hulladékot közelebb húzza az utcai szemeteshez.
Majd mint aki jól végezte dolgát, lazán továbbhalad.

A portállal a kerületi közterületfelügyelet vezetője azt közölte, hogy szerencsére nagyon ritkák az ilyen esetek, a többség az emberek általában elviszik a veszélyes hulladékot az önkormányzat által havonta meghirdetett gyűjtésekre. Tájékoztatása szerint a rendőrség ujjlenyomatokat keresett a hordón. 

Elégedetlen az európai vakcinák szétosztásának gyorsaságával a miniszterelnök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.03. 10:05

Fotó: Facebook
Orbán Viktor szerint a Pfizer vakcinájában amerikai pénz és magyar ész van.
Vasárnap reggel az állami rádióban vendégeskedett a miniszterelnök. Orbán Viktor elmondta, van oltási terv, ami arra vonatkozik, hogy ha nincsen elég oltás, akkor melyik csoport, milyen sorrendben kapja meg a védettséget. Emiatt kapják meg most az egészségügyi dolgozók, mert ők vannak az első helyen. Hangsúlyozta, az oltásnak a technikai kivitelezése is ehhez a mennyiséghez igazodik. Jelenleg 35 ezer ember beoltására alkalmas a meglévő mennyiség. 
„Ha mondjuk holnap reggel megérkezne több millió vakcina, akkor van egy tervünk arra nézve, hogy hol fogjuk kijelölni azokat az oltási pontokat, ahol tömegesen és gyorsan le tudunk oltani mindenkit... a tömege beoltásnak az akadálya nem a magyar technikai kapacitásnak a korlátozottsága.”

– fogalmazott.

Emlékeztetett, több ezer olyan számítógépes végpont van, ahol az emberek részt szoktak venni a választáson. Így ha nagyon sok vakcina érkeznek egyszerre, akkor az egészségügyi intézményeken kívül ott is be tudnak rendezni oltási pontokat, így oda kellene mennie mindenkinek, ahol szavazni szokott. Ugyanakkor egyelőre a rendszer éles kipróbálására nincs esély, mert nem érkezik több millió vakcina. Emiatt a kivitelezés oldaláról nincsen korlátja a tömeges oltásnak.
Emlékeztetett, hogy a nyugatról érkező vakcinákra az országok nem külön külön,szerződnek, hanem az Európai Unió egységesen – szerinte majd a történelem eldönti, hogy helyes döntés volt-e ez a megoldás. Orbán Viktor jelezte, nem elégedett az uniós szervek gyorsaságával, mivel voltak olyan termékek, amelyek hamarabb voltak elérhetőek Kanadában, Nagy-Britanniában vagy Izraelben, mint az EU-ban. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy igazságosan osztják el az adagokat.  Mivel azonban jobb, ha az ember két lábon áll, ezért Magyarország nézi a keleti fejlesztéseket is. Az orosz vakcina az jó, de nincsen belőle elég és a gyártási-kapacitási problémák miatt nem is várható, hogy tömegesen lesz elérhető. A kínai azonban ígéreteresebb, abból több van és gyorsabban is hozzáférhetőbbnek tűnik.
Azt hangoztatta, ideális esetben választható lesz a vakcina.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az uniós kvótán felül is próbálkoznak beszerzéssel, amivel Magyarország egyelőre nem járt még sikerrel.  Később kiemelte, nem róható fel Brüsszelnek, hogy ők is ki vannak szolgáltatva a gyógyszeripari cégeknek. Lehet azon elfantáziálni, mi az optimális oltási gyorsaság, de minden azon áll, hogy itt van-e a vakcina a maga fizikai valójában. Nem érdemes spekulálni – jelentette ki.
Mondandójából az is kiderült: lényegében kétféle oltási terv van. Az egyik szerinte ismert, a másikról pedig akkor fog mindenki információt kapni, amikor lesz tömegesen elérhető vakcina.

Arról is beszélt, hogy megítélése szerint a Pfizer egy magyar vakcina, mivel sok honfitársunk dolgozik a projektben. „Kis túlzással mondhatjuk, hogy ez egy magyar vakcina, amerikai pénz és magyar ész van benne” – fogalmazott a miniszterelnök.  A magyar egészségügyről azt mondta, sokkal jobban helytállt a járványban, mint néhány olyan országé, mint amelyet előrébb értékeltek.
Később szót ejtett az iparűzési adó csökkentéséről is. Szerinte mindenkinek meg kell értenie, hogy az embereknek a vállalkozások adnak munkahelyet. Megértéssel beszélt arról, hogy ez nem tetszik minden önkormányzatnak, de válság idején a központi államnak és a helyhatóságoknak is adót kell csökkenteni.
Megjegyezte, a 2010 és 2020 közötti periódus volt az elmúlt száz év legsikeresebb évtizede. Ugyanakkor a következő tíz év az még jobb lehet, egyenesen fantasztikus.

Úgy véli, egy olyan dimenzióváltás előtt van a magyar gazdasági rendszer, amit ma még kevesen értenek. Szerinte 10 év múlva egy egészen más világ bontakozik ki és gyorsabban fogunk növekedni, mint az Európai Unió nyugati fele.