Előfizetés

Zacher Gábort szilveszterkor beoltották, nem érez mellékhatást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.01. 20:58
Zacher Gábor
Fotó: Facebook/Zacher Gábor
A most mentősként dolgozó toxikológus a kormányt hibáztatja az oltás körüli „sötétségért”, de a drog- és alkoholstratégia hiányáért is.
Semmilyen mellékhatást nem tapasztalt Zacher Gábor azután, hogy 2020 utolsó napján beoltották a koronavírus elleni vakcinával – derült ki a jelenleg mentősként dolgozó toxikológus Indexnek adott interjújából.  A közismert szakember azt nyilatkozta:
„Elképesztő a sötétség az oltással kapcsolatban. De mit is várhatunk, ha a kormány nem közöl megfelelő információt”.

Az interjúban az orvos beszélt arról is, hogy szerinte a most szilveszterre érvényes kijárási tilalom mellett „kifejezetten gyenge”, hogy száz embert kellett az éjszaka detoxikálóba szállítani, és közülük heten kiskorúak voltak.  – A szigorú járványügyi intézkedések azért persze nem oldották meg a magyar társadalom alkohol- és drogproblémáit, sőt, a karanténidőszakban megnőtt a különböző tudatmódosítók fogyasztása – tette hozzá.
Zacher Gábor szerint az a legnagyobb baj, hogy a kormány kábítószer-stratégiája éppen 2020. december 31-én járt le, alkoholstratégiája pedig sosem volt.

Falak közé zárt szilveszter

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2021.01.01. 19:02

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A kijárási korlátozások miatt egyébként is csendes hétköznapokhoz képest is kevesen voltak december 31-én éjjel az utcákon.
Egyetlen fel- és leszálló utas sem akadt csütörtök éjjel, mikor áthaladt a szellemmetró a Deák Ferenc téren – ez a kép jellemezte az egész fővárost az év utolsó napján. Döbbenetes kontrasztot mutatott Budapest belvárosa a megszokott szilveszterekhez képest, mikor szórakozóhelyeken egy gombostűt sem lehet leejteni, az ünneplők tömegei pedig egyik helyről a másikra vándorolva próbálnak talpalatnyi helyet találni. A 2020-ban megszokott - a kijárási korlátozások miatt egyébként is csendes - hétköznapokhoz képest is kevés mozgás volt a városban. Csupán az öt-tíz percenként eldurranó távoli petárdák jelezték, hogy szilveszter van. A Fiumei úti sírkert melletti utcák semmiben sem különböztek a máskor tömött belvárosétól. Néhány utcára nyíló ablakból zene és beszélgetés hallatszik. Az egyikben egy vidám család tagjai elegyedtek szóba velünk. – Feszültek az emberek, hiába van ünnepnap. A rendőrök is egész nap igazoltattak mindenkit a környéken. Minden a fegyelemről szól, ami nem jó állapotba hozza az embereket – fogalmazott István. Csak szűk körben, négyen ünnepelnek, messze a tíz fős jogszabályi korlát alatt. – Hangulatkeltés az egész, aki akarja, kijátsza. Mégis mit csinálna bárkivel a rendőr házkutatási engedély nélkül? – mutat rá húga, Barbara. A beszélgetés hangulatát belengi az új évvel kapcsolatos reményteli várakozás: a lányok vendéglátásban, István az építőiparban dolgozik. – Még egy ilyen évet nem bírnak ki a vendéglátósok. Én talán megleszek, mert az építkezéseket nagyon támogatják. Ha szerényen is, de szerintem boldogan jövünk majd ki ebből a helyzetből – mondta István. 
A Péterfy Kórház baleseti intézeténél is csendes az este, a sarkon két rendőr igazoltat csak egy férfit. Kiderül, hajléktalan, nem is faggatják tovább. – Tavaly egész éjjel ment a durrogtatás, idén viszont üres minden. Ez nem egy szokványos szilveszter – mondta egyikük, majd tovább álltak autójukkal. És valóban, kegyes volt az ünnep a kutyákhoz és a gazdáikhoz is, a tömeges petárdázás és tűzijátékozás elmaradásával, ők járták legtöbben az utcákat. – Nem a koronától félünk, vagy hogy Orbán Viktor mit mond, de el kellett fogadnunk, hogy ez az év ilyen – mondta lapunk a kutyáját sétáltató Péter, hogy másokhoz hasonlóan miért csak szűk körben ünnepeltek lakásukban. A II. János Pál pápa tért szegélyező lakóházak ablakai szolidan villognak, azonban csak minden negyedik árulkodik arról, hogy valóban otthon vannak a lakók és vendégeik. A Rákóczi tér mellett egy valószínűtlen kis kirakatra akadunk: szól a zene, de a letakart üveg mögül semmi nem látszik. A váratlanul kinyíló ajtó mögött vidám társaság ünnepel, szabályos kis diszkót alakítottak ki a pici helyiségben. Az egyik középkorú férfi vidáman, borvirágos arccal lép elénk. – Csak a család! – szögezi le, hogy kik a résztvevők, majd váratlanul előpattan két fiatal férfi, akik gyorsan visszatessékelik. Egyikük már a rendőrökkel fenyeget bennünket, pusztán az érdeklődésünk miatt, mire a másik megjegyzi: „Azokat nem akarod ide hívni”. Gyorsan el is tűnnek a kirakat mögött, ahol a közjáték ellenére sem hagyott alább a hangulat. Az országos és a fővárosi ünnepi helyzethez képest a rendőröknek alig akadt dolga: hajnal 5 óráig 1028 emberrel szemben intézkedtek a kijárási tilalom valamilyen megszegése miatt.   

Százan a detoxon

Hét kiskorú is volt azok között, akiket alkoholfogyasztás miatt detoxikálóba kellett vinni szilveszterkor – közölte az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője pénteken az MTI-vel. Győrfi Pál közleménye szerint az év utolsó napján 3050 esetük volt a mentőknek, ebből száz eset végződött a detoxiálóban. A közlekedési balesetek, verekedések, tűzesetek, szén-monoxid-mérgezések és belgyógyászati rosszullétek mellett idén a mentőegységeket két pirotechnikai eszközzel kapcsolatos balesethez riasztották. 

Kevesen robbantottak

Pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt az országban összesen csupán 13 esetben indított eljárást a rendőrség – közölte pénteken az ORFK. Ezúttal szilveszterkor csak 1. és 2. kategóriájú eszközöket lehetett használni magánterületen, illetve semmilyen pirotechnikai eszközt nem lehetett árusítani, ami komoly hatással volt az ünneplésre. A fővárosban három esetben intézkedtek pirotechnikai eszköz tiltott használata, két esetben pedig tiltott árusítás miatt.

A hétvégén sem lesz hazánkban igazi tél

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2021.01.01. 18:57
Egy éve is hasonló, párás, ködös idő volt januárban
Fotó: Béres Márton / Népszava
Szombaton napközben 4 és 12 fok közötti hőmérsékletre számíthatunk. Európa más területein általában eső esik, de havas eső, havazás is előfordul.
A pénteken napközben országosan sokfelé párás, helyenként ködös, szitálással kísért időjárás éjszaka sem változik jelentősen, a legalacsonyabb hőmérséklet -2 és +4 fok között valószínű – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán. Szombaton a ködfoltok feloszlását követően változóan felhős időre számíthatunk, délkeleten több, másutt kevesebb napsütéssel, majd a délutáni óráktól nyugat felől vastagszik a felhőzet. A Nyugat-Dunántúlon a késő délutáni, esti óráktól több helyen eleredhet az eső, zápor. A délkeleti, keleti szél többfelé megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 4 és 12 fok között várható, északon mérhetik az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékeket.
Európa döntő részének időjárását egyetlen, hatalmas, több középpontú ciklonrendszer alakítja. Ennek hideg-, illetve melegfrontjai meglehetősen változékony, több helyütt szeles és csapadékos időt okoznak. Általában eső esik, de havas eső, havazás is előfordul, nemcsak Észak-, Északkelet-Európában és a hegyvidéki területeken, de a kontinens nyugati tájain is. A Kárpát-medence fölé eleinte változó, szombat késő délutántól, estétől nyugat felől ismét nagyobb nedvességtartalmú levegő áramlik.