Előfizetés

Karácsony Gergely: Budapestet nem lehet legyőzni!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.01. 11:59
Karácsony Gergely főpolgármester szerint Budapest ereje a az öntudatos és szolidáris polgáraiban rejlik
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A főpolgármester szerint a kormány hiába küzd az önkormányzatok, a főváros ellen, mert 2021 az „újrakezdés és az újratervezés éve” lesz.
Tavaly is boldog új évet kívántam önöknek, és valljuk be egyikünk sem ilyen évre gondolt – kezdte újévi köszöntőjét Facebook-videójában Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint az elmúlt 12 hónap „sokunk számára talán életünk legnehezebb időszaka volt”. – Egy évvel ezelőtt nem lehettünk felkészülve arra, hogy a járvány egyik pillanatról másikra összetöri hétköznapjaink biztonságát, és nem lehettünk felkészülve arra sem, hogy emberi életek ezreit, egzisztenciák százezreit sodorja veszélybe a járvány, illetve hogy milyen pokolian nehéz helyzetbe kerülhet a városunk, Budapest is – fogalmazott. Karácsony Gergely kifejtette: 
„Mintha kezdenénk hozzászokni a számokhoz, beletörődni a nap, mint nap közölt szomorú statisztikákba, elfelejtve azt, hogy ezek a számok emberéletekről szólnak. Anyák és apák, nagymamák és nagypapák, barátok és rokonok, akik éltek, küzdöttek, nevettek és sírtak. Hiányoznak. Mindannyian hiányoznak, és ne feledkezzünk meg azokról az emberekről sem, akik mindennap küzdöttek azért, hogy legyőzzük a járványt.”

Karácsony szerint hálával tartozunk, a legnehezebb időszakokban is helytálló egészségügyi- és szociális dolgozóknak, a városi közszolgáltatóknak, az önkénteseknek, és minden budapestinek, akik betartották a szigorú, sokszor kellemetlen járványügyi szabályokat. A főpolgármester videójában beszélt a járvány csaknem egy évének negatív tapasztalatairól is: 
„A magyar kormány csak egyik kezével küzd a járvány ellen, mert másik kezével bizony az önkormányzatok, főleg az ellenzéki önkormányzatok ellen küzd. A járvány közvetlen gazdasági hatásait már 2020-ban is nagyon megsínylette Budapest, de 2021-ben a gazdasági visszaesés mellé felsorakoznak a kormányzati megszorítások is. A sok tízmilliárdos kormányzati elvonás és a gazdasági visszaesés tükrében az újév legfontosabb kihívása a közszolgáltatások további biztosítása lesz.”

Ki ne szeretné, hogy továbbra is jöjjön a busz és a villamos, hogy jó minőségű víz folyjon a csapból, hogy elvigyék a szemetet és takarítsák az utcákat – tette fel Budapest vezetője a kérdést, amire válaszolt is:
„Mindaz, ami eddig természetesnek tűnt, 2021-ben csak emberfeletti munkával lesz biztosítható a város számára. Azon fogunk dolgozni, hogy Budapestet megvédjük a járvány, a gazdasági válság és a kormányzati elvonások romboló hatásaitól. Mert Budapestet nem lehet legyőzni! Mert ereje az öntudatos és szolidáris polgáraiban rejlik. Sem szűklátó politikusok, sem a járvány nem kerekedhet felül Budapest összetartó közösségén: 2021 az újrakezdés és az újratervezés éve lesz. Hiszem azt, hogy a vakcina segítségével Budapesten és az országban is le tudjuk győzni a járványt”

– közölte Karácsony Gergely, hozzátéve: ezért tettre készen, reményekkel telve, tiszta szívből kíván minden budapestinek és minden magyar polgárnak egy boldogabb, szerencsésebb és egészségesebb új évet.

Volt forgalom a detoxikálókban az éjjel

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.01. 11:42

Fotó: Népszava
A tavalyi év utolsó napján 3050 esetük volt a mentőknek.
Száz embert, köztük hét kiskorút kellett detoxikálóba vinni szilveszterkor - közölte az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője pénteken az MTI-vel. Győrfi Pál közleménye szerint 2020 utolsó napján 3050 esetük volt a mentőknek. Ebből a fővárosi feladatszám 879 volt. A közlekedési balesetek, verekedések, tűzesetek, szén-monoxid-mérgezések és belgyógyászati rosszullétek mellett idén a mentőegységeket két pirotechnikai eszközzel kapcsolatos balesethez riasztották - írta.
Kapcsolódó
Csak néhány petárdázót és árust kaptak el Budapesten

Szentkirályi Alexandra szerint minden okunk megvan, hogy reménnyel tekintsünk 2021-re

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.01. 11:34

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Úgy tűnik, az újév sem telik majd propaganda nélkül.
– Az elmúlt év is bizonyítja, hogy ha baj van, "mi magyarok összefogunk" – mondta éntek reggel a kormány Facebook-oldalán közzétett videójában a kormányszóvivő, aki azt is kiemelte: "minden okunk megvan, hogy reménnyel tekintsünk a 2021-es évre". Szentkirályi Alexandra arról beszélt: az emberek az új év elején mindig visszatekintenek az előző év minden emlékére, tapasztalatára, összegezik örömeiket és bánataikat. A 2020-as év azonban más volt, mint a többi - jegyezte meg, kiemelve: "a koronavírus-járvány átírta terveinket, vágyainkat, elképzelt céljainkat". A kormányszóvivő felhívta a figyelmet, hogy a tavalyi év minden nehézsége mellett több örökséget is hagyott ránk, amelyeket érdemes tovább vinni. Ezek többek között az egymásról való gondoskodás fontossága, a család összetartó ereje, az idős emberek iránti felelősség, továbbá hogy az "egészségünk mindenek előtt való". Szentkirály Alexandra kiemelte, "most minden okunk megvan arra, hogy reménnyel tekintsünk a 2021-es évre, ugyanis már megtörténtek az első koronavírus elleni oltások és a tervek szerint az év első felében tömegessé is válhatnak". Így remélhetőleg az élet mielőbb visszatér majd a megszokott kerékvágásba. A kormányszóvivő nem szalasztotta el a lehetőséget, hogy kitérjen a kormányzat eredményeire. A már megszokott propagandaüzenetek közé illő gondolatmenetében kiemelte, több életbe lépő kormányzati intézkedés miatt is van ok bizakodásra. Ezek között kiemelte Magyarország eddigi legnagyobb otthonteremtési programját, melynek révén segítik új otthonok vásárlását, a meglévők megújítását, akár kedvező, állami hitel igénybevételével is. Elmondta, abban hisznek, hogy a stabil lábakon álló családokon múlik az ország fennmaradása és sikere. Ezért nyártól a csecsemőt nevelő anyák fél évig magasabb juttatást fognak kapni, mint a fizetésük volt. Kiemelte továbbá, hogy a "koronavírus-járvány okozta gazdasági válsághelyzetben a kormány nem az adók emelésében, hanem azok csökkentésében hisz". Annak érdekében, hogy minél több pénz maradjon a családoknál és minél több munkahelyet meg tudjanak őrizni, nem csak csökkentik, de egyszerűbbé is teszik az adózást. Mindeközben fenntartják a hitelmoratóriumot és a válság miatt nehéz helyzetbe került ágazatok támogatását - közölte. A kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra is, hogy az orvosok, ápolók, egészségügyi dolgozók emberfeletti munkát végeznek, akiknek köszönettel tartoznak. Ennek jegyében is, a korábbi évek emelései után, 2021-ben soha nem látott mértékű orvosi béremelés indul három lépcsőben. "Mint ahogy eddig, úgy ezután is összefogásra lesz szükség ahhoz, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségeket legyőzzük. Ez egyszer már sikerült, és együtt újra sikerülni fog!" - jelentette ki a kormányszóvivő, aki egészségben és sikerekben gazdag, boldog új évet kívánt.