Előfizetés

Áder: A hagyományos újévi fogadkozások helyett most tegyünk egyetlen komoly elhatározást

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.01. 08:09

Fotó: Illyés Tibor / MTVA
A köztársasági elnök levonta az év tanulságait.
A hagyományos újévi fogadkozások helyett "most tegyünk egyetlen komoly elhatározást": azt, hogy 2021-ben hálásak leszünk "az életekért, amiket megmenthettünk" és az "egymást segítő megható pillanatokért" - mondta Áder János köztársasági elnök újévi köszöntő beszédében. Az államfő hangsúlyozta, a koronavírus-járvány miatt ez az évforduló nem olyan, mint a többi. "Hagyományainkhoz képest más volt a húsvétunk, az adventünk, a karácsonyunk, és most más a szilveszterünk" - jelezte, majd felidézte, "tavaly ilyenkor még önfeledten kívánhattunk boldog új évet egymásnak", majd alig telt el néhány hét, és az újévi bizakodást félelem és bizonytalanság váltotta fel. Kiemelte, "ma már alig van közöttünk, akit ne érintett volna közelről a járvány". "Mindannyian vágyunk vissza vírus nélküli életünkbe, amelynek adományait, lehetőségeit, szabadságát korábban oly természetesnek vettük" - fogalmazott a köztársasági elnök. Hangsúlyozta, "szeretnénk feloldani a korlátokat, szeretnénk már visszakapni azt az életet, amelyben kevesebb a fájdalmas lemondás". Áder János aláhúzta, "kórházainkban ezekben a pillanatokban is heroikus küzdelem zajlik": orvosok, ápolók, asszisztensek, mentősök hoznak életmentő döntéseket most is, az új év első óráiban. "Meghálálhatjuk ezt valaha is nekik? Meghálálható-e a végeláthatatlan műszak?" - tette fel a kérdést. Az államfő mindenkitől azt kérte, legyen hálás az egészségügyben és a szociális intézményekben dolgozók hősies munkájáért, mert ők egyetlen percre sem adták fel. "Legyünk hálásak a tudósoknak, mert kutatásaik segítenek egyre jobban kiismerni a nemrég még ismeretlen ellenséget és biztonságos védőoltáson, hatékony terápián dolgoznak!" - mondta. Szólt arról is, hálásnak kell lenni a tanároknak, nevelőknek, mert újra és újra alkalmazkodtak, és a megváltozott körülmények között is szívvel-lélekkel folytatták munkájukat. "Legyünk hálásak a földeken és a gyárakban dolgozóknak, az eladóknak, a szállítóknak, a rend őrzőinek, mert miattuk működött és működik az ország" - jelentette ki Áder János. A köztársasági elnök azt mondta, "legyünk hálásak jó szóval, köszönettel, fegyelmezettséggel, a másikra való odafigyeléssel, az igazság elfogadásával, a szabályok betartásával, a saját igényeink és érdekeink háttérbe szorításával". "Legyen most kevesebb a kérdés és több az elfogadás, kevesebb a kétely és több a bizalom!" - kérte. Az államfő beszéde végén Pál apostolt idézve azt mondta, "becsüljétek meg azokat, akik fáradoznak közöttetek, éljetek egymással békességben, karoljátok fel az erőtleneket, legyetek türelmesek mindenkihez, törekedjetek mindenkor a jóra egymás iránt és mindenért adjatok hálát". "Ehhez kívánok mindannyiuknak erőt, még türelmet, testi-lelki gyógyulást és egészséget az új esztendőre!" - zárta beszédét Áder János.

Meghalt Mondok József, Izsák polgármestere

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.31. 15:15
Mondok József
Fotó: Ujvári Sándor / MTI
64 éves korában elhunyt Mondok József, aki 1998 és 2019 között, majd idén ősztől haláláig volt Izsák polgármestere.
Az éjszaka meghalt Mondok József izsáki polgármester – írta ki a Facebookra Lezsák Sándor, a parlament alelnöke. A fideszes politikus egy rövid megszakítással 1998 óta volt Izsák polgármestere. 2017-ben eljárás indult ellene, mert a vád szerint miután 35 millió forint EU-támogatást felvett egy vadászház építésére a turisztikai fejlesztések keretéből, a házba saját maga és felesége költözött be. Az eljárás nem ért még véget, Mondok azonban a 2019-es választást 39 szavazat különbséggel elvesztette. Az utóda azonban kevesebb, mint egy év után lemondott, az időközi választást pedig Mondok megnyerte.  

Most épp az agglomerációs közlekedésért kér többet a kormány Budapesttől

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.31. 14:20

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A főpolgármester helyettesnél a kávét tökéletesen kiváltja a Magyar Közlöny olvasgatása.
Úgy tűnik, kimeríthetetlen a kabinet ötlettára, ha arról van szó, hogyan lehet újabb összegeket elvenni a fővárosi önkormányzattól. Mint a Telex írja, a szerda esti Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint jövőre 6,58 milliárd helyett 8,37 milliárd forintot kell befizetnie a fővárosnak az agglomerációs közösségi közlekedés költségeibe. Még Tarlós István főpolgármestersége alatt kerültek a fővárostól az államhoz a HÉV- és az agglomerációs buszjáratok. Ráadásul a következő évekre is úgy számol a kormány, hogy nőni fognak a költségek, mivel a 2022-es évre indokoltnak tartják, hogy az eddigi 2,16 helyett 3 milliárd forintot fizessen évente a buszok szolgáltatásáért, és az eddigi 4,42 milliárd helyett 5,29 milliárddal járuljon hozzá a HÉV-ek működtetéséhez Budapest.  Mindezt egy 2016-os szerződés alapozza meg, amely szerint a fővárosnak be kell szállnia a tömegközlekedés finanszírozásába, hogy fedezni tudják a városhatáron belüli költségeket.  
„Reggeli rutinom részévé vált, hogy napilap helyett, magyar közlönyt olvasgatok, hogy megtudjam mit vitt el az éjjel a kormány az önkormányzatoktól, és a reggeli kávét is tökéletesen kiváltja, sőt”

- reagált közösségi oldalán a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes a fejleményre.

Tüttő Kata hozzátette, "ma reggel sem kellett csalódnom." Megjegyezte, "a kormány korábban megtiltotta az önkormányzatoknak, hogy bármilyen díjat emeljenek, még az infláció mértékével sem emelkedhet semmi. Értem. Erre ők az éjjel megemelik az agglomerációs közlekedés díját 27 százalékkal. Mindeközben a budapesti közösségi közlekedési jegyárbevétel több mint harmadával csökkent a járvány miatt. Na most ebből a be nem folyt bevételből kellene nekünk 27%-kal többet fizetnünk.
Sima ügy."

- sommázott a politikus.

A Népszava nemrég írt arról, hogy az átadás idején alig 3 milliárdot kapott az államtól a főváros a 72 milliárdos vagyon fejében.