Előfizetés

Több millió magyarról mondott le az Orbán-kormány a demokrata ellenzéki pártok szerint

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.31. 11:05

Fotó: Facebook/Momentum Mozgalom
Sem a kormány év végi pénzszórása, sem az iparűzési adó megfelezése nem tetszik a szövetségnek.
"A karácsonyi pénzszórásban az Orbán-kormány a gazdaságvédelemre szánt források felhasználásával saját klientúráját támogatta."

Többek között ez olvasható abban a közleményben, amelyet lapunkhoz is eljuttattak az ellenzéki együttműködésben résztvevő pártelnökök. Kifogásolták azt is, hogy a járvány és a gazdasági válság kezelése helyett százmilliárdokat szórt el egyebek közt stadionra, motorsportra, a miniszterelnöki rezidencia környékére a kormány. Úgy vélik, a Fidesz hatalmi céljait szolgáló alapítvány támogatásával 100 milliárd forintnyi közpénzből csinált magánvagyont. Kitérnek az iparűzési adó megfelezésére is. A lépéssel szerintük
"az Orbán-kormány első- és másodrendű állampolgárokra osztja ezzel az országot, lemond az ellenzéki vezetésű településeken élő mintegy 2,5 millió magyarról, lerombolja a rendszerváltozás egyik legfontosabb célját és értelmét, a magyar önkormányzatiságot."

Úgy fogalmaznak, az Orbán-kormány mindeközben állástalan emberek és jövőjüket féltő vállalkozások százezreit hagyja segítség nélkül, felelős kormányzás helyett hatalmát és klienseinek vagyonát menti.  "A járvány utáni talpraállás, a gazdasági válságból történő kilábalás feltétele Magyarországon a kormány leváltását követő új politika, ennek keretében az önkormányzatok jogainak megerősítése és bevételeinek biztosítása, a magánvagyonná lett közpénzek visszaszerzése, a kiváltságos kevesek gazdagodása helyett a többség javát szolgáló felelős nemzeti kormányzás. A demokratikus parlamenti ellenzék pártjai erre szövetkeznek." - zárul a közlemény, amelyet aláírt: 
  • Fekete-Győr András, a Momentum elnöke
  • Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke
  • Jakab Péter, a Jobbik elnöke
  • Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan, az MSZP társelnökei
  • Szabó Tímea és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnökei

Közel 3 ezer új fertőzöttet találtak az év utolsó napjára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.31. 09:54

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
108-an haltak meg a járványban.
2971 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 322 514 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 108 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9537 főre emelkedett

- közölte a kormányzati koronavírus oldal.

A tájékoztatás szerint jelenleg 150 102 főt tekinthetünk gyógyultnak, az aktív fertőzöttek száma 162 875 főre csökkent. 5856 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 402-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig összesen 80 ezer adag vakcina érkezett Magyarországra, amelyekkel már 21 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. A védőoltásra eddig közel 600 ezren regisztráltak az erre a célra létrehozott honlapon és postai úton.
Hangsúlyozzák, hogy szilveszter éjszaka is érvényben van a kijárási tilalom. Az óvodai és iskolai dolgozóknak ma este 8 óráig van lehetőségük online időpontot foglalni az iskolakezdés előtti, január eleji gyorstesztelésekre. Az önkéntes és ingyenes vizsgálatokat országszerte 99 mintavevő ponton végzik majd január 2-án szombaton és 3-án vasárnap 7-19 óra között. Időpontot ide kattintva lehet foglalni.

Többen is megúszták a rendőrség vaskos bírságait, amit a Clark Ádám téri dudálós tüntetésen kaptak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.31. 09:45

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Borsos összegeket kellett volna kifizetniük, azonban a bíróság másképp határozott.
A tavaszi tüntetéseket szervező független országgyűlési képviselő, Hadházy Ákos azt közölte Facebook-oldalán, megszülettek az első döntések azon demonstrálók ügyében, akik fellebbeztek a rendőségi bírság ellen. 
Egy gyalogos, eredetileg 150 ezres bírsággal sújtott tiltakozó ügyében a bíróság megszüntette az eljárást; egy másik, eredetileg 200 ezer forintra büntetett autós ügyében pedig a bíróság elegendőnek látta a figyelmeztetés alkalmazását (azt is csak a kürtölés, nem pedig a „kijárási korlátozások megszegése” miatt).

- írja a politikus.

Megjegyezte, a szervezők már akkor bizakodóak voltak, hogy a túlzott rendőri fellépés jogtalan volt, de szerinte ezt már a bíróság döntése is kimondta. "Sok millió forintnyi bírság sorsa még függőben van, de az első ítéletek alapján van remény, hogy az igazság végül győzedelmeskedni fog!" - fogalmazott Hadházy Ákos.  Mint a Népszava is beszámolt, a politikus tavasszal Szél Bernadett és Donáth Anna támogatásával azért szervezett több alkalommal is dudálós, autós demonstrációt a Clark Ádám térre, hogy jelezze a miniszterelnöknek, nem tetszik nekik a kórházi ágyak embertelennek érzett kiürítése és a járványügyi teljhatalom. A rendőrség hatalmas erőket mozgósított, sokakat büntettek meg, indokolatlan dudahasználatért, vagy amiatt, mert megszegték a kijárási korlátozásokat.  Ugyanakkor Szél Bernadett egyik munkatársa azért is kapott 150 ezer forintos bírságot, mert uniós zászlót lengetett ki az autójából.