Előfizetés

Hamarosan az oltópontokra ér a friss vakcinaszállítmány

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.30. 10:39

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Már úton vannak az autók 21 magyarországi oltópontra a koronavírus elleni vakcinákkal.
A közmédia információi szerint a raktárbázist üzemeltető, szállítmányozással és logisztikával foglalkozó vállalat saját tulajdonú repülőgépével szerdán kora reggel tizenhat doboznyi vakcina érkezett a Liszt Ferenc-repülőtérre egy konténerben. A konténert teherautóval szállították a vállalat Budapest környéki telephelyére, ahol kivették belőle azokat a dobozokat, amelyek az amerikai-német közös fejlesztésű oltóanyagot tárolják. Ezek a dobozok mínusz 60 és mínusz 90 fok között, szárazjéggel akár tíz napig képesek tárolni az oltóanyagot, így annak minősége garantálható, a világ bármely pontjára is szállítják. A tudósításban elhangzott az is: nem légi úton öt másik, oltóanyagot tartalmazó speciális doboz is érkezett Győrbe. Kiemelték: szerdán összesen 70 ezer vakcinát szállítottak Magyarországra. Ez 35 ezer ember oltására alkalmas, a vakcinából mindenkinek két adagot kell kapnia a védettséghez. A két oltás közt 21 napot kell várni, a védettség a második oltás utáni 7. napon alakul ki.  Ahogyan arról korábban beszámoltunk, megérkezett a világ egyik legnagyobb szállítmányozással és logisztikával foglalkozó vállalatának Budapest környéki telephelyére az oltóanyag szállítmány. A 70 ezer oltóanyagot tartalmazó szállítmánnyal szerda reggel nem sokkal fél hét után landolt egy repülőgép a Liszt Ferenc repülőtéren. A vakcinákat tartalmazó konténert a repülőtéren nem bontották fel, átpakolták egy kamionra, ami a raktárbázisra szállította azokat. 

Kevesen jeleztek kárigényt Magyarországon a horvátországi földrengés miatt

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.30. 10:14

Fotó: Röhrig Dániel / Nepszava
A földrengés három Baranya megyei településen okozott kisebb problémákat.
Elenyésző számú kárt jelentettek Magyarországon a biztosítóknak a horvátországi földrengés miatt. Németh Péter, a CLB biztosítási alkusz cég értékesítési és kommunikációs igazgatója azt közölte az MTI-vel szerdán, hogy a legtöbben betört ablakokról, leesett és megrongálódott ingóságokról, ritkábban pedig a lakás falán keletkezett kisebb, nagyobb repedésekről számoltak be. A szakember kiemelte: 
nem árt sietni a kártérítési igény bejelentésével, hiszen a biztosítók elvárják az ügyfelektől, hogy ezt öt munkanapon belül jelezzék.

Érdemes az ingatlanban keletkezett kárt fényképpel dokumentálni, ugyanis a biztosítók ezt is kérhetik az ügyintézéshez. – Természetesen a megrongálódott ingóságokra is fizet a biztosító, az összeg nagysága azonban a szerződéstől függ – tette hozzá, megjegyezve, hogy jellemzően a legegyszerűbb lakásbiztosítások is kiterjednek a földrengések okozta károkra. Kedden kora délután 6,3-as magnitúdójú földrengés rázta meg Horvátországot, a földrengés epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, ahol több épület is összedőlt. A földrengést Magyarország nagy területén érzékelte a lakosság, egyebek mellett Budapesten, Érden, Veszprémben, a Balatonnál, Nagykanizsán és Pécsen is.
– A földrengés három Baranya megyei településen okozott kisebb anyagi károkat

– tudatta a katasztrófavédelem, jelezve: arról nem érkezett bejelentés, hogy megsérült volna valaki.

Nagyatádon utcára mentek az emberek
Fotó: Röhrig Dániel / Nepszava

Orbán Viktor kivárja a sorát a védőoltásra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.30. 09:35

Fotó: OLIVIER MATTHYS / AFP
Úgy tűnik, a kormánytagok nem élveznek elsőbbséget a vakcina esetében.
Orbán Viktor akkor oltatja be magát, amikor sorra kerül – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a Blikk érdeklődésére. A lap annak próbált meg utánajárni, hogy itthon mikor oltatják be magukat a politikusok a koronavírus ellen. A válaszok alapján a honatyák abban hisznek, hogy előbb azok kapjanak, akiknek muszáj. Az előírások szerint először azok az egészségügyi dolgozók kapják meg a vakcinát, akik az intenzív, illetve a sürgősségi osztályon kezelik a betegeket, utána jön a többi kórházi dolgozó.   Áder János államfő sajtóirodájától nem kaptak választ. – Mivel én nem az intenzív osztályon dolgozom, ezért majd csak akkor kapom meg a vakcinát, ha az én csoportomra kerül a sor. Hamarosan az idősotthonokban dolgozók és az ott élők kerülnek sorra – válaszolta korábban a Blikk kérdésére Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. – Az oltási terv kidolgozása a Nemzeti Népegészségügyi Központ hatáskörébe tartozik, nem az Országgyűlés Hivatalának feladata – közölte az Országgyűlés Hivatalának Sajtóirodája.  – A Fidesz-frakció tagjait nem illeti meg semmilyen különleges bánásmód, és nem terveztük a képviselők külön oltását. A legfontosabb, hogy először a védekezésben részt vevők és a krónikus betegek kapják meg a vakcinát, azután mindenki más. A politikusoknak a sor végén kell állniuk – reagált a Fidesz-frakció. Szombaton érkezett meg Magyarországra a Pfizer-BioNTech vakcina első szállítmánya, 3 nap alatt 2461 egészségügyi dolgozót oltottak be vele. A héten újabb szállítmány érkezik, és már 25 kijelölt oltóponton, az ország minden megyéjében folytatódnak majd az oltások.