Előfizetés

Milliárdos vakrepülés - útjára indult a kormány teherszállító gépe

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2020.12.29. 18:06
Már nem kell a honvédségi repülőt elkérni
Fotó: Borsos Mátyás / KKM
Kedden indult az első útjára az a repülő, amit ősszel külön teherszállításra vásárolt a kabinet: a gép Pekingbe repült, hogy holnap másfél millió antigén teszttel térjen vissza – közölte Facebook-oldalán Szijjártó Péter külügyminiszter.
Közel négy hónapig igen keveset lehetett tudni annak a használt Airbus A-330 200F-nek a sorsáról, amit a kormány 57,5 millió dollárért, átszámolva tizenhétmilliárd forintért szerzett be a katari légitársaságtól. Szeptemberben, a kormánypárti Origo – a vásárlást nagy sikerként prezentáló – cikkéből az derült ki, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium azzal a céllal vette meg, hogy "minden a járvány elleni védekezéshez szükséges eszköz időben megérkezzen Magyarországra”. A miniszter decemberi parlamenti meghallgatásán elárulta a gép árát és arról beszélt, októberben érkezett meg hazánkba, de azonnal szervizre küldték. További részleteket a tárca nem árult el, lapunk közel három hete elküldött kérdéseire sem válaszolt. Így nem tudni, mennyi üzemidőt repült már, ami kulcskérdés annak megállapításához, hogy mennyire volt rentábilis a vétel. Egy ilyen Airbus ára újonnan 200 és 300 millió dollár közé esik, tehát az 57,5 millió nem tűnik nagy összegnek, ám ha „sok kilométer van benne”, akkor szakmai forrásaink szerint a gép hajtóműve nagygenerálra szorulhat, ami igencsak komoly költségtényező.
A tárca korábbi indoklása szerint azért is vették meg a repülőt, mert nem akarnak függeni ezekben a vészterhes időkben a piaci szereplőktől. Bár a légi teherfuvarozási szektorban nem olyan tragikus a helyzet, mint a padlót fogott személyszállításnál, az előbbinél is 15 százalékkal esett vissza a kereslet 2019-hez képest a Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség becslései szerint, tehát van szabad kapacitás. Piaci forrásaink szerint ugyanakkor egy Távol-Keletről induló sürgős szállítás esetén a jelenlegi nyomott kereslet mellett is igen komoly felárat kérnek a szállítmányozó cégek. Ráadásul a honvédség kötelékébe tartozó, korábban vett Airbus csapatszállítók NATO-gépek, nem egyszerű berepülni velük például Kínába. S kedden kiderült, a kabinet elsősorban erre szánja az egykori katari repülőt. Ám kérdés, hogy havonta hányszor fog Kínába repülni, azaz a kihasználatlan üzemidőt képes lesz-e értékesíteni a kormány, hogy a gép ne parkoljon feleslegesen a reptéren. Hiszen az igen drágán beszerzett lélegeztetőgépeket, illetve a maszkkészítő gépeket már a pandémia első hulláma idején hazaszállították, az állami média beszámolói szerint pedig mind a Pfizer-BioNTech, mind az orosz vakcina első adagja közúton érkezett.

Feljelentés-kiegészítést rendeltek el Bayer Zsolt "harcostársának" ügyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.29. 17:12

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A szabadszájú kormányzati megmondóember a Hír TV-ben szólta el magát.
Feljelentés-kiegészítést rendelt el a BRFK abban az ügyben, amelyet Bayer Zsolt korábbi "harcostársa" ügyében folytatnak.

A rendőrség azt írta az ATV híradójának érdeklődésére, hogy ez eljárás már folyamatban van. Korábban a Népszava is beszámolt róla, hogy a hatalom egyik fontos szócsövének számító Hír TV-ben arról beszélt a Fidesz ötös számú párttagkönyvének tulajdonosa, hogy egy volt barátja bevallotta neki, azért szeret többek között Thaiföldre járni "mert ott kisfiúk is rendelkezésre állnak" (szexuális kapcsolat céljából - a szerk.) Később alighanem felmérte szavai súlyát és magyarázkodni kezdett, mondván "hozzánk képest egy 18 éves fiú már akkor is nagyon fiatal volt”.  Feljelentéskiegészítést általában akkor szokott elrendelni a hatóság, amikor az általuk megismert tények nem elegendőek annak eldöntéséhez, történt-e bűncselekmény, emiatt nem tud dönteni a feljelenés elutasításáról vagy a nyomozás elindításáról. Ilyenkor az ellenőrizetlen adatoknak utána kell járni és a beadványt további információk gyűjtésével meg kell erősíteni.  Az ügyben korábban hivatalból indítottak eljárást.  Bayer Zsoltot az ügyben egyébként nem terhelte feljelentési kötelezettség, így hallgatásával semmiféle törvényt nem szegett meg. 

Titkolja az agrárminiszter, mennyire volt elégedett a korrupciós ügyébe belebukott államtitkárának munkájával

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2020.12.29. 15:43

Fotó: Béres Márton / Népszava
A DK-s Vadai Ágnes kérdezett, Nagy István pedig elbeszélt.
Az ellenzéki politikus Nagy János cégügyeiről tett fel írásbeli kérdést a tárca vezetőjének. Vadai Ágnes ebben idéz a hvg.hu egy korábbi cikkéből, amely szerint a volt államtitkár vállalkozásának nyeresége egy év alatt százmillió forinttal nőtt. Felemlegette azt is, hogy az RTL Klub híradójában az hangzott el, a volt tisztségviselő a pécsi Székhelyű Mecsekércnek, de több V. kerületi önkormányzati cégnek is a tanácsadója volt. Emiatt Vadai azt akarta megtudni a minisztertől, Nagy János hogyan tudta ellátni feladatait a sok tanácsadási munka mellett. Egyúttal arra is kíváncsi volt, milyen év végi értékeléseket kapott a volt helyettes államtitkár. 
Nagy István agrárminiszter válaszában egyáltalán nem felelt a képviselő által feltett kérdésekre.

Ebben ismerteti, milyen bűncselekmény gyanúja miatt folyik eljárás  Nagy János ellen és nyomatékosította, a nyomozás érdekeire való tekintettel nem ad tájékoztatást ennek állásáról. (Vadai Ágnes kérdésében nem jelezte, hogy erre lenne kíváncsi - a szerk.) Megismételte, megdöbbenéssel értesült az esetről, majd hozzátette, Magyarországon zéró tolerancia van a korrupció ellen, mindenkinek vállalnia kell a felelősséget, ha valaki hibát követ el.  Nem ez az első eset, amikor egyes állami hivatalok vezetői egyszerűen nem veszik tudomásul, mire is vonatkozott egy-egy képviselői kérdés. Pár napja a Népszava is megírta, hogy Polt Péter legfőbb ügyész törvénypasszusokkal felelt arra a kérdésre, van-e még magyar érintettje a Szájer-féle orgiának.