Előfizetés

Nem becsületsértés, ha antiszemitának nevezik Trócsányit

Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.28. 18:27

Fotó: Népszava
Elutasította a belga bíróság Trócsányi László keresetét, amelyet a Fidesz EP-képviselője a brüsszeli Világi Zsidó Közösségi Központ (CCLJ) nevű szervezettel szemben nyújtott be.
A volt igazságügyi miniszter azt kifogásolta, hogy a szervezet „xenofób, rasszista, antiszemita miniszternek” nevezte az igazságügyi tárcát 2014-19 között vezető politikust. A per háttere egy 2018-as eset, amikor Trócsányi László igazságügyi miniszterként részt vett volna egy migrációs konferencián Belgiumban a Saint-Louis Egyetemen. A CCLJ tiltakozásul kiadott egy közleményt, amelyben Trócsányit a fenti jelzőkkel illette és úgy fogalmazott, hogy miniszterként az Orbán-kormány menekültellenes politikájához adja a nevét, ráadásul romaellenes kijelentést is tett. (A miniszter akkor „radikalizálódó romákról” beszélt.) Trócsányi László becsületsértésért indított pert, keresetét azonban egy brüsszeli bíróság elutasította. A testület azzal indokolta a döntést, hogy a miniszter aktívan részt vállalt a magyar kormány politikájában, így például a Soros György ellen folyó propagandaháborúban.

Szijjártó: 6000 ampullányi orosz vakcina érkezett Magyarországra

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.28. 18:00

Fotó: Pavel Bednyakov / AFP
Oroszországban 40 ezer ember bevonásával már túl vannak a klinikai tesztelésen, aminek az eredménye 91,4 százalékos hatékonyságot mutat - ismertette.
6000 ampullányi orosz vakcina érkezett Magyarországra - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter hétfő délután a Facebook-oldalán. Szijjártó Péter közölte: a korábbi megállapodás alapján folytatódik Oroszország és Magyarország között a koronavírus elleni vakcinával kapcsolatos együttműködés. Tájékoztatása szerint a vakcinát szállító kamion Tornyosnémetinél lépte át a szlovák-magyar határt, ahonnan rendőri kísérettel a Nemzeti Népegészségügyi Központba viszik a szállítmányt, ahol - mint fogalmazott - "a magyar szakembereknek újabb lehetősége nyílik arra, hogy döntést hozzanak az oltóanyag felhasználásának módjáról". Oroszországban 40 ezer ember bevonásával már túl vannak a klinikai tesztelésen, aminek az eredménye 91,4 százalékos hatékonyságot mutat - ismertette. A tárcavezető hozzátette: Magyarország a világ összes, sikerrel kecsegtető vakcinafejlesztésénél ott van, mindent megtesz, hogy "akár Nyugaton, akár Keleten" hoznak létre hatékony oltóanyagot, azt - a magyar szakemberek döntése alapján - a leggyorsabban Magyarországra hozzák.

Már csak a Klubrádió van versenyben a frekvenciáért, de tőlük is hiánypótlást kért a médiatanács

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.28. 16:11

Fotó: Béres Márton / Népszava
A másik két pályázó ajánlatát érvénytelennek minősítette az NMHH.
Hiánypótlást kér a Klubrádió szolgáltatójától a Budapest 92,9 MHz frekvenciára vonatkozó pályázat alaki vizsgálata után a médiatanács, míg a másik két pályázó ajánlatát érvénytelennek minősítette - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága hétfőn az MTI-vel. A közleményben azt írták, hogy a médiatanács a Közösségi Rádiózásért Egyesület és az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. ajánlatát minősítette alakilag érvénytelennek.
Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a Klubrádión kívül pályázatot adott be az ATV csoporthoz tartozó Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület mellett egy harmadik szervezet is. Utóbbi az idén márciusban alapított LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft., melyet az a Bíró Balázs jegyez, aki a kormányközeli Rádió 1 hálózathoz tartozóan több rádiós frekvenciát is megszerzett korábban, illetve aki a tavaly elhunyt Andy Vajna kormánybiztos médiajogásza volt. Mint azt a Népszava is megírta, a Médiatanács úgy döntött, nem hosszabbítja meg a Klubrádió 2021. február 14-én lejáró jogosultságát, pár bagatell hiba miatt. Eközben míg az adót elmeszelte, másokkal szemben már nem volt ennyire kritikus az NMHH.